Ajax en PSV komen niet in de buurt bij de ultieme EK-hofleveranciers

Reacties

De kogels zijn in heel Europa door de kerk, de deadline is verstreken en alle EK-selecties zijn bekend. Maar welke clubs leveren nu eigenlijk de meeste spelers? En hoe doen de Eredivisie-clubs het? Een duik in de cijfers.

Ajax en PSV komen niet in de buurt bij de ultieme EK-hofleveranciers
© Pro Shots

Chelsea en Manchester City stonden afgelopen zaterdag nog tegenover elkaar in de Champions League-finale en kunnen dus gezien worden als de twee machtigste clubs van Europa, op dit moment. Als we kijken naar de EK-selecties van alle 24 deelnemende landen, wordt dat beeld bevestigd. Beide Engelse clubs leveren vijftien spelers aan de verschillende nationale elftallen die over iets meer dan een week beginnen aan het eindtoernooi.

Let wel: het gaat daarbij om spelers die afgelopen seizoen ook daadwerkelijk bij die clubs te bewonderen waren. Om die reden zijn spelers als Michy Batshuayi en Ethan Ampadu (België en Wales, door Chelsea verhuurd aan Crystal Palace en Sheffield United) en Matthew Smith (Wales, door Manchester City verhuurd aan Doncaster Rovers) bijvoorbeeld niet meegenomen.

Van de dertig Chelsea- en City-spelers spelen er slechts zeven voor Engeland. Namens de Londenaren melden Ben Chilwell, Reece James en Mason Mount zich, de afvaardiging van The Citizens bestaat uit John Stones, Kyle Walker, Phil Foden en Raheem Sterling. Namens Chelsea komen verder ook Emerson Palmieri, Jorginho (Italië), Andreas Christensen (Denemarken), Mateo Kovacic (Kroatië), Billy Gilmour (Schotland), César Azpilicueta (Spanje), Antonio Rüdiger, Kai Havertz, Timo Werner (Duitsland), Kurt Zouma, N'Golo Kanté en Olivier Giroud (Frankrijk) in actie.

Opmerkelijk: Chelsea levert dus net zoveel spelers aan Duitsland als aan Engeland, terwijl dat in het geval van City geldt voor Spanje. De vier pupillen van Pep Guardiola die zich bij La Furia Roja melden zijn Eric García, Aymeric Laporte, Rodri en Ferran Torres. Daarnaast gaan ook João Cancelo, Rúben Dias, Bernardo Silva (Portugal), Kevin De Bruyne (België), Nathan Aké (Nederland), Oleksandr Zinchenko (Oekraïne) en Ilkay Gündogan (Duitsland) naar het eindtoernooi.

Ook Bayern München en Juventus zijn flink vertegenwoordigd. Der Rekordmeister laat veertien spelers naar het EK gaan, acht daarvan spelen bij Duitsland. De Oude Dame (twaalf spelers) levert met vier spelers relatief weinig spelers aan Italië. De overige acht spelers komen uit voor acht verschillende landen: onder anderen Matthijs de Ligt en Cristiano Ronaldo.

Opvallende clubs en Eredivisionisten
In de lijst van clubs met de meeste spelers, vallen er twee op. Dat Manchester United (elf), Borussia Dortmund (tien), Internazionale, Liverpool en RB Leipzig (negen) ook veel spelers leveren, is nauwelijks een verrassing. En eigenlijk zijn de elf vertegenwoordigers van Dinamo Kiev dat ook niet echt. Sinds jaar en dag is de grootmacht de hofleverancier van Oekraïne, dat is nu niet anders: Tomasz Kedziora (Polen) is de enige Dinamo-speler die niet voor Oekraïne speelt. Met tien spelers doet ook Borussia Mönchengladbach het goed: het levert drie spelers aan Duitsland, één aan Frankrijk, vier aan Zwitserland en twee aan Oostenrijk.

Tot slot, ter vergelijking: hoe doen de Nederlandse clubs het? In totaal gaan er zeventien Eredivisionisten naar het EK. Vijf daarvan komen van Ajax, zij zitten allemaal bij Oranje. Van de vier EK-deelnemers van PSV spelen er drie voor Nederland en één (Yvon Mvogo) voor Zwitserland. Namens Feyenoord doen er drie mee: naast Steven Berghuis zijn dat Róbert Bozeník en Orkun Kökcü. Ook AZ levert louter spelers (drie stuks) aan Oranje. Tomás Suslov (FC Groningen en Slowakije) en Thomas Lam (PEC Zwolle en Finland) maken de lijst compleet.

Bekijk hieronder de elf clubs die de meeste spelers leveren aan de verschillende EK-selecties.

Club Spelers
Chelsea 15
Manchester City 15
Bayern München 14
Juventus 12
Dinamo Kiev 11
Manchester United 11
Borussia Dortmund 10
Borussia Mönchengladbach 10
Internazionale 9
Liverpool 9
RB Leipzig 9
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.