Eredivisie-afscheid FC Twente ontsierd door fans

Reacties

FC Twente heeft in de voorlopig laatste Eredivisiewedstrijd gelijkgespeeld tegen NAC Breda (1-1) in een duel dat ontsierd werd door wangedrag van de fans. Kort na rust moest het duel gestaakt worden vanwege rookbommen en vuurwerk op het veld en ook in het vervolg van het tweede bedrijf bleef het onrustig.

Eredivisie-afscheid FC Twente ontsierd door fans

Het vuurwerk-incident is het zoveelste negatieve hoofdstuk in het toch al inktzwarte seizoen van de Tukkers, die zich nu moeten richten op een seizoen op het tweede niveau en alle maatregelen die daarvoor genomen moeten worden. De ongetwijfeld hoge boete zal daar geenszins bij helpen.

De treurige beelden uit Enschede:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De voorbije week stond immers in voetbalminnend Nederland al in het teken van FC Twente, dat door een 5-0 afstraffing bij Vitesse degradeerde. In de daaropvolgende week maakte de club bekend niet te ontkomen aan een logische sanering, stapte commercieel directeur Jan van Halst op en ging het vizier al op volgend seizoen. Zo sprak de hoofdsponsor de steun uit en verkocht Twente vrijdag een kleine drieduizend seizoenkaarten, waarbij de fans zelf mochten kiezen of er gebruik zou worden gemaakt van 'Eerste Divisie-korting'.

Leedvermaak
In aanloop naar het duel met NAC bezocht de harde kern van Twente diverse stadions in Nederland om daar spandoeken over het getoonde leedvermaak op te hangen. Die actie leidde weer tot tegenacties en zo werd er ook zondag tussen de NAC-fans en de Twente-fans genoeg geplaagd. Op een gegeven moment was er zelfs sprake van galgenhumor onder de thuisfans, die zongen over het bezoek aan RKC Waalwijk van volgend seizoen. Van grapjes was kort na rust geen sprake meer toen scheidsrechter Edwin van de Graaf niets anders restte dan naar binnen te gaan.

Voor het vuurwerkincident hadden de spelers van Twente in de eerste helft wel laten zien af te willen zwaaien met trots. Hoewel Menno Koch na een kwartier met een schot uit de draai de score had geopend, kwam Twente daarna steeds beter in de wedstrijd. De debuterende aanvaller Ryan Trotman kreeg een grote kans, maar doelman Nigel Bertrams redde knap. Dat deed de goalie even later ook bij een knal van Adam Maher. Vlak voor rust was ook Bertrams kansloos. Manu Garcia verspeelde de bal aan Maher en hij bediende Dylan George, die de bal in de korte hoek schoof: 1-1.

Menno Koch opende de score al na een kwartier: 0-1.
Menno Koch opende de score al na een kwartier: 0-1.

Nadat de spelers in de tweede helft terug waren op het veld, werd er in De Grolsch Veste niet meer gescoord. Pablo Marí was daar met een poging tegen de paal nog het dichtst bij. De 21ste competitienederlaag werd Twente evenwel bespaard in de tweede helft, die onrustig bleef door met vuurwerk gooiende fans.

Door het 1-1 gelijkspel neemt Twente als nummer achttien en met 24 punten afscheid. De club verzuimt bovendien de 500ste thuiszege in de Eredivisie-geschiedenis te pakken, een mijlpaal die eerder alleen Ajax, PSV en Feyenoord neerzetten. Wrang genoeg volgt het afscheid van het hoogste niveau tegen dezelfde club als waartegen op 2 mei 2010 nog het landskampioenschap werd behaald.

Vreven
Bij NAC was het de laatste wedstrijd van trainer Stijn Vreven, die vorige week al de officieuze handhaving vierde en dat door het gelijkspel van zondag een feit zag worden. NAC is uiteindelijk als veertiende geëindigd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.