Enthousiasme Willem II is Ajax te machtig

Marco van Basten is zijn carrière als clubtrainer begonnen met een pijnlijke 2-1 nederlaag. Vooral het spel tegen Willem II moet hem zorgen baren.

Tien minuten na rust was de weg naar Willem II-keeper Maikel Aerts voor Luis Suárez vrij. De Uruguayaanse aanvaller nam de bal niet goed aan, treuzelde te lang en koos daarna voor de verkeerde oplossing. Klaas-Jan Huntelaar gooide zijn handen uit frustratie ten hemel.

Het was een moment dat het Ajax in Tilburg kenmerkte; ongelukkig, zonder al te veel samenhang en nauwelijks te betrappen op een geslaagde combinatie. Niet geheel toevallig had Miralem Suljemani de score in de eerste helft geopend met een overigens schitterend schot van afstand. Veel meer gevaar had Ajax niet kunnen stichten. Maar deze steun in de rug was voor de Amsterdamse formatie allerminst een voorbode voor meer Amsterdams vuur.

Het enthousiasme van Willem II was voldoende om het kwaliteitsverschil met Ajax te overbruggen. Met name in de tweede helft deden de Tilburgers niet veel onder voor de Amsterdammers. De gelijkmaker van Frank Demouge - hij kopte raak uit een corner van Said Boutahar - koud uit de kleedkamers was daarom ook niet onterecht geweest.

En het bleef niet bij de Tilburgse gelijkmaker alleen. Mehmet Akgün prikte de bal na ruim een uur achter keeper Maarten Stekelenburg nadat Ajax de bal maar niet weg had gekregen uit het eigen strafschopgebied. Het was een terechte beloning voor het enthousiasme.

Van Basten, die Ismail Aissati de hele wedstrijd op de bank hield, bracht onder meer Darío Cvitanich om het tij te keren. Het mocht niet baten, ook met de Argentijnse aanwinst modderde Ajax voort. Een andere nieuweling Evander Sno maakte het Amsterdamse drama compleet. Scheidsrechter Pieter Vink achtte een opgeheven elleboog in een kopduel met Mehmet Akgün reden genoeg voor een directe rode kaart. De zware straf paste bij de valse start van Van Basten.