Engelsen vragen zich hardop af: heeft AZ de beste opleiding van Europa?

Reacties

AZ timmert op allerlei vlakken aan de weg, zo is inmiddels ook doorgedrongen tot Engeland. Bij Sky Sports besloten ze in het Alkmaarse succesverhaal te duiken en in te zoomen op de jeugdopleiding.

Engelsen vragen zich hardop af: heeft AZ de beste opleiding van Europa?
© Pro Shots

Bij VI gaven we al vele malen aandacht aan de jeugdopleiding van de ploeg die in punten gelijk stond met Ajax toen de competitie van achter een bureau werd beëindigd. Dat laatste wordt bij Sky Sports nu aangehaald, maar het gaat toch vooral om de jeugdopleiding. 'De titeljacht van AZ is ten einde, maar is dit de beste jeugdopleiding van Europa?', zo luidt de kop boven het achtergrondverhaal.

Vervolgens wordt aangestipt dat AZ maar twee keer in de geschiedenis de titel won en nu daadwerkelijk een grote kans maakte. Het momentum lag bij AZ, meent de scribent. Tevens wordt benadrukt dat AZ dit alles deed met een groep spelers die al 'sinds hun twaalfde met elkaar voetballen bij de club'. Het is volgens de Britten daarom niet gek dat algemeen directeur Robert Eenhoorn zich nog niet bij het besluit van de KNVB neerlegde. AZ had immers al laten zien twee keer te kunnen winnen van Ajax.

De Engelsen stellen dat dit hét moment was om met een gouden lichting te gaan oogsten. Nu zou het team juist uit elkaar kunnen vallen. Spelers als Teun Koopmeiners, Myron Boadu, Calvin Stengs en Owen Wijndal zouden het wel eens ergens anders kunnen gaan zoeken.

Hoofd opleiding Paul Brandenburg legt uit hoe AZ omgaat met de jeugdspelers en dat het doel is om vijftig procent van de selectie van de hoofdmacht uit zelfopgeleide voetballers te laten bestaan. 'We zitten nu op 67 procent en daar zitten zo'n zeven vaste basisspelers bij.'

De conclusie is dat AZ nu geen kampioen wordt. Nog niet, volgens Sky Sports.

In het verleden besteedde VI veel aandacht aan de manier van opleiden bij AZ. Lees die verhalen nog eens terug.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.