'PSV staart in eigen navel en kan voorbeeld nemen aan Ajax en AZ'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Simon Zwartkruis over het belang van een juiste balans tussen cultuurbewakers en nieuwlichters in een technisch kader.

'PSV staart in eigen navel en kan voorbeeld nemen aan Ajax en AZ'
© Pro Shots

Aanvankelijk zal het een gezellige boel zijn geweest, met al die vertrouwde gezichten bij PSV. Ze kennen de club en elkaar, ouwe jongens krentenbrood. Er is ook veel voor te zeggen, het inschakelen van de expertise van oud-spelers en cultuurbewakers. Mits zij kwalitatief geschikt zijn en de verhouding met het aantal nieuwlichters in balans is. PSV is bij de samenstelling van vooral het technisch kader doorgeslagen in de ons-kent-ons-cultuur.

De zomer van 2018 en ook meer recente keuzes zijn treffende voorbeelden. De nieuwe hoofdtrainer Mark van Bommel nam zijn schoonvader Bert van Marwijk mee als adviseur, na het vertrek van zwaargewicht Marcel Brands werd John de Jong uit eigen gelederen doorgeschoven als technisch manager. Ernest Faber kreeg de jeugdopleiding onder zijn hoede en werd na het ontslag van Van Bommel, vorige maand, benoemd tot interim-hoofdcoach. Ook zijn assistenten, Boudewijn Zenden en Adil Ramzi, kwamen uit eigen kring. Als adviseur werd Guus Hiddink opnieuw van stal gehaald, die op zijn beurt met René Eijkelkamp ook meteen een oude bekende terughaalde.

Voor voorbeelden waarbij clubcultuur en vernieuwing wél in balans zijn, hoeft PSV niet ver te zoeken. Ook bij de twee smaakmakende clubs van dit seizoen krijgen oud-spelers ruim baan op belangrijke posities. Marc Overmars en Edwin van der Sar bewijzen zich als geschikte directeuren bij Ajax, eerder loodste Frank de Boer de club met vier landstitels op rij uit de rode cijfers. Maar het is net zo evident dat de eigenzinnige buitenstaanders Peter Bosz en later Erik ten Hag als hoofdtrainer voor frisse impulsen hebben gezorgd in Amsterdam. Bij AZ klommen voetbaldirecteur Max Huiberts en hoofd opleiding Paul Brandenburg binnen de eigen organisatie naar technische topfuncties. Zij kennen de club van binnen en buiten, en bewaken de voetbalvisie. Maar het is een outsider uit Overijssel, Arne Slot, die het eerste elftal dit seizoen naar een hoger plan tilt.

Mede door de tijdsdruk heeft PSV-directeur Toon Gerbrands de kortetermijnoplossingen onlangs in eigen huis gezocht. Bij het bezweren van de huidige crisis en het bepalen van de langetermijnkoers, zou het geen kwaad kunnen de blik meer naar buiten te richten. Met de ramen wijd open.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.