Musketiers van Oranje: Myron Boadu en Calvin Stengs leven een jongensboek
PRO

De blakende vorm van AZ weerspiegelt zich nu ook in de selectie van het Nederlands elftal. Het gaat snel met Calvin Stengs (20) en Myron Boadu (18), collega-aanvallers en boezemvrienden. Een schets van hun doorbraak, aan de hand van goals die ze samen tot stand brachten.

Hooguit zevenhonderd toeschouwers zijn getuige van een aaneenschakeling van bijzondere momenten, op een zaterdag in de nazomer van 2016 in Wijdewormer. Onder hen bevindt zich Louis van Gaal, de laatste kampioenstrainer van AZ. Eerder die dag heeft Van Gaal het fonkelnieuwe trainingscomplex van de club geopend. Daarna nestelt hij zich op de tribune voor een wedstrijd van de Alkmaarse beloften tegen Excelsior Maassluis; geen affiche waarvoor de geschiedenisboeken op voorhand worden afgestoft. Maar deze avond broeit er iets. Want juist nu gaan twee talenten uit de kweekvijver van AZ voor de eerste keer hun opwachting maken in de Tweede Divisie.

De jongste staat in de basis, Myron Boadu, vijftien jaar pas. En al na 22 minuten lost de spits zijn belofte in. Vanaf eigen helft zet Boadu een aanval op, waarbij hij met zijn opvallend sterke lichaam een tegenstander afschudt. De uitbraak belandt via drie schijven links voorin bij Mats Seuntjens, die bij de achterlijn een lage voorzet richting tweede paal verstuurt. Daar staat Boadu klaar om zichzelf tot jongste doelpuntenmaker ooit in de Tweede Divisie te kronen. Na ruim een uur wordt hij gewisseld, voor een zeventienjarig talent uit AZ Onder-19. Calvin Stengs is zijn naam en opvallend genoeg heeft ook hij exact 22 minuten nodig om zijn eerste doelpunt aan te tekenen. De linksbenige aanvaller neemt, rechts in het strafschopgebied, een crosspass van Justin Bakker gevoelvol aan met de buitenkant van zijn rechtervoet. Het is tegelijkertijd een passeerbeweging, waarmee hij zichzelf in schietpositie brengt. Met een gekruld schot in de verre hoek beslist Stengs de wedstrijd (3-2).