AZ kende zondagavond geen enkel probleem met FC Emmen. Na ruime zeges op FC Twente en Astana werd ook de club uit Drenthe kansloos gelaten.

AZ
3 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Met de 2-1 nederlaag van PSV tegen Willem II in het achterhoofd trad AZ zondagavond in Den Haag aan tegen FC Emmen. In die wedstrijd wilde AZ niet alleen een verbluffende zegereeks doorzetten, maar vooral de voorsprong op PSV vergroten tot liefst vijf punten. De laatste vier wedstrijden van de Alkmaarders eindigden stuk voor stuk in een eclatante zege. Astana (6-0), PSV (0-4), FC Twente (3-0) en weer Astana (0-5) werden allemaal aan de kant geschoven. FC Emmen stond zodoende voor een loodzwaar karwei, zeker gezien de statistiek dat de ploeg van coach Dick Lukkien dit seizoen nog geen enkel punt pakte buitenshuis.

Hoewel de wedstrijd moeizaam op gang kwam in het Cars Jeans Stadion was het uiteindelijk toch 'gewoon' AZ dat op voorsprong kwam. Daar hadden de Alkmaarders wel een strafschop voor nodig. FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp raakte na 35 minuten de mee opgekomen Jonas Svensson vol en de bal ging zodoende terecht op de stip. Een kolfje naar de hand van Teun Koopmeiners, die zijn zesde strafschop van het huidige Eredivisie-seizoen mocht nemen. De vorige vijf gingen allemaal raak en dat was dit keer niet anders: 1-0.

Oranje
De score werd al snel nog mooier voor AZ, waar Marco Bizot nog wel goed ingreep op een poging van Marko Kolar. Myron Boadu, net als Calvin Stengs door Ronald Koeman opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Noord-Ierland en Estland, bekroonde zijn droomweek met zijn achtste goal van het Eredivisie-seizoen. Hij werkte de bal op aangeven van Svensson bij de tweede paal binnen. Inclusief de Europa League-wedstrijden was het alweer de zevende goal in de laatste vijf wedstrijden voor de achttienjarige AZ-spits.

In de tweede helft lukte het FC Emmen niet om AZ nog enigszins nerveus te maken en zette ook Stengs de kroon op zijn week. De twintigjarige aanvaller van AZ deed na 58 minuten spelen wat Boadu en Oussama Idrissi kort daarvoor in zeer kansrijkse posities nalieten: de 3-0 maken. Ook hij meldt zich zodoende met een goal op zak bij het Nederlands elftal.

Na die 3-0 was alle spanning helemaal uit de wedstrijd en wist AZ dat het na de dertiende speelronde op een stevige tweede plek zou blijven staan in de Eredivisie. De voorsprong op nummer drie PSV werd namelijk uitgebouwd tot vijf punten terwijl FC Utrecht en Vitesse allebei op zes punten werden gezet. De achterstand op koploper Ajax is nog wel zes punten, maar daarmee mag de club uit Alkmaar zichzelf wel de enige ploeg noemen die nog een beetje in de buurt blijft van de Amsterdammers. Op zondag 15 december staat het affiche AZ - Ajax op het programma.