El Jebli in rijtje met Tadic, AZ 'kampioen' 2019 dankzij Til

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Na de interlandperiode staan er zaterdag liefst vijf duels op het programma. Een kleine twee weken na de stunt tegen Ajax stuit AZ op FC Groningen. Onderin probeert De Graafschap zijn opmars voort te zetten.

El Jebli in rijtje met Tadic, AZ 'kampioen' 2019 dankzij Til

ADO Den Haag - Vitesse

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Uit zijn laatste vier duels peurde ADO Den Haag slechts één punt, waardoor de voorsprong van de residentieclub op de degradatiezone flink is afgenomen. Vitesse koerst als nummer vijf af op deelname aan de Europese play-offs. Vlak voor de interlandbreak gingen de Arnhemmers wel onderuit bij Heracles Almelo.

• ADO Den Haag verloor twee weken terug met 1-0 bij FC Groningen. Het was voor het eerst sinds 8 december dat de residentieclub niet tot scoren kwam in een Eredivisie-duel.

Liefst zes keer incasseerde Vitesse al een rode kaart in deze Eredivisie-jaargang. Dat betekent een gedeeld clubrecord. Ook in 1997/98, 2003/04 en 2006/07 noteerde de ploeg uit Arnhem zoveel rode kaarten.

• Tom Beugelsdijk incasseerde deze competitie al elf gele kaarten. Bij een volgende prent evenaart hij het Eredivisie-record van Aleksandar Rankovic, Guy Ramos, Cristián Cuevas en Joeri de Kamps, die allen twaalf keer geel kregen in eenzelfde jaargang.

Aleksandar Rankovic diende zowel ADO Den Haag als Vitesse en is een van de recordhouders qua aantal gele kaarten in een Eredivisie-seizoen.
Aleksandar Rankovic diende zowel ADO Den Haag als Vitesse en is een van de recordhouders qua aantal gele kaarten in een Eredivisie-seizoen.

Vitesse trof in zijn laatste vijftien Eredivisie-duels minimaal één keer doel. Alleen PSV is bezig aan een betere reeks: 26 competitiewedstrijden met ten minste één treffer.

• De ploeg van Leonid Slutsky ging dit seizoen al in zeven Eredivisie-uitwedstrijden onderuit. Het laatste seizoen waarin Vitesse meer nederlagen leed op vreemde bodem was 2010/11 (twaalf stuks).

Historie

• ADO Den Haag triomfeerde in tien van de vorige 21 Eredivisie-thuisduels met Vitesse. De Arnhemmers hadden slechts vijf keer succes.

• Vorig seizoen troffen beide clubs elkaar in de eerste ronde van de play-offs om een Europees ticket. In Den Haag won Vitesse met liefst 2-5, waardoor de return een formaliteit was. Ook in dat duel waren de Arnhemmers de sterkste: 2-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 1-0
2015/16 2-2
2016/17 0-2
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - Fortuna Sittard

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Door de 2-3 zege bij Feyenoord ging Willem II met een zeer goed gevoel én als lid van het linkerrijtje de interlandperiode in. Fortuna Sittard zette twee weken terug FC Emmen met 3-1 opzij, maar is nog niet veilig. De buffer van de Limburgers ten opzichte van de degradatiezone bedraagt slechts vier punten.

• Fortuna Sittard noteerde in 26 speelrondes liefst 43 goals. Slechts één keer waren de Limburgers nog productiever geweest in deze fase van de Eredivisie: in 1987/88 stond de equipe op 45 treffers in dit stadium van de competitie.

• Willem II trof minimaal twee keer doel in zijn laatste vijf Eredivisie-duels. De laatste keer dat de Tilburgers hier in zes achtereenvolgende duels in slaagden, was in 1999. Destijds fungeerde Co Adriaanse als trainer.

• Voorlopig is Alexander Isak een prima (tijdelijke) opvolger van Fran Sol bij Willem II. De Borussia Dortmund-huurling maakte liefst vier goals in zijn laatste drie competitieduels. Sinds zijn debuut op 27 januari noteerde hij al veertien schoten op doel. Alleen Robin van Persie (achttien inzetten tussen de palen) en Luuk de Jong (zeventien schoten op doel) blijven Isak voor in dit klassement.

We blikken vooruit op deze speelronde.

• Met zijn goal in De Kuip werd Isak met zijn 19 jaar en 176 dagen de op twee na jongste speler met minimaal vijf Eredivisie-goals voor Willem II. Alleen Mousa Dembélé en Kees Aarts waren ooit jonger dan de Zweed bij hun vijfde treffer voor de Tilburgers.

Fortuna Sittard incasseerde minstens vier goals in zijn laatste vijf uitduels in de Eredivisie. Nog nooit kreeg een Eredivisie-club in zes uitwedstrijden op rij minstens vier doelpunten om de oren.

Historie

• Met acht overwinningen tegenover drie nederlagen koestert Willem II een positieve balans in dit affiche. De Tilburgers wonnen ook de laatste twee edities, in 2000/01 en 2001/02.

• De laatste uitzege dateert uit het seizoen 1996/97. Fortuna Sittard zegevierde toen met 0-1 dankzij een treffer van Ronald Hamming.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 0-0
1998/99 1-0
1999/2000 2-2
2000/01 3-1
2001/02 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Heracles Almelo

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Dankzij de 0-3 overwinning bij SC Heerenveen is De Graafschap weer helemaal 'onder de mensen' in de Eredivisie. De Achterhoekers hebben een achterstand van slechts één punt op nummer vijftien Excelsior en bezitten acht punten meer dan hekkensluiter NAC Breda. Tegenstander Heracles Almelo hoopt op De Vijverberg een nieuwe stap te zetten richting deelname aan de play-offs met als inzet een ticket voor de voorronde in het Europa League-toernooi.

De Graafschap pakte sinds de winterstop al dertien punten, één meer dan in de volledige eerste seizoenshelft. Ook zijn De Superboeren na het winterreces al productiever dan ervoor: zeventien om veertien treffers.

Deze competitie kreeg Heracles Almelo al twaalf strafschoppen tegen, zo ook twee weken geleden tegen Vitesse. Dat is het hoogste aantal voor een Eredivisie-club sinds Willem II in 2010/11.

• Liefst dertien punten verzamelde Heracles Almelo in de laatste zes speelrondes, net zoveel als in de veertien competitiewedstrijden daarvóór.

Fritz Korbach was trainer van zowel De Graafschap als Heracles Almelo.
Fritz Korbach was trainer van zowel De Graafschap als Heracles Almelo.

Na 26 speelrondes voerde De Graafschap het klassement aangaande de meeste overtredingen aan. Tot nu toe werd 337 keer een speler van de Achterhoekers teruggefloten. FC Emmen bezette de tweede plaats met 335 overtredingen, boven Heracles Almelo (332 stuks).

Sinds de winterstop had Youssef El Jebli een direct aandeel in liefst tien goals van De Graafschap (vijf goals en vijf assists). Alleen Dusan Tadic (negen goals en twee assists) en Sam Lammers (acht doelpunten en drie assists) haalden in die periode ook de dubbele cijfers.

Historie

• Slechts vijf keer maakte De Graafschap - Heracles Almelo deel uit van het programma in de Eredivisie. De Superboeren kraaiden eenmaal victorie, de bezoekers veroverden twee keer de volle buit.

• Inclusief duels in Almelo verloor De Graafschap zijn laatste zes Eredivisie-wedstrijden tegen Heracles. Tegen geen enkele andere Eredivisie-club is de formatie uit Doetinchem bezig aan een langere serie verliesbeurten. De Graafschap verloor eveneens zijn laatste zes ontmoetingen met AZ.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-0
2008/09 1-0
2010/11 1-1
2011/12 2-3
2015/16 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - FC Groningen

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

Wat bij het ingaan van de winterstop nog bijna onmogelijk leek, is nu opeens een serieuze optie voor AZ: de derde plaats. Door Ajax te verslaan, kwamen de Alkmaarders in aantal punten naast Feyenoord. FC Groningen begint aan deze speelronde als nummer acht van Nederland, zeven plekken hoger dan halverwege de competitie.

AZ - FC Groningen is een ontmoeting tussen de beste twee Eredivisie-clubs van 2019. De Alkmaarders pakten 22 punten sinds de jaarwisseling, twee meer dan de ploeg uit het Hoge Noorden.

• FC Groningen leed op 26 januari zijn laatste competitienederlaag; PSV was toen met 2-1 te sterk. Sindsdien zijn de noorderlingen zeven duels zonder verlies (vijf overwinningen en twee gelijke spelen), de beste reeks sinds eind 2015.

In zijn laatste zes competitiewedstrijden liet Guus Til zes goals en één assist aantekenen, waarmee de AZ-middenvelder dus een rechtstreeks aandeel had in zeven doelpunten. In de eerste twintig speelrondes was Til direct betrokken bij 'slechts' zes goals (vier treffers en twee assists).

In het seizoen 2016/17 blonk Calvin Stengs uit in het play-offduel dat AZ afwerkte met FC Groningen.
In het seizoen 2016/17 blonk Calvin Stengs uit in het play-offduel dat AZ afwerkte met FC Groningen.

• Sergio Padt noteerde tot nu toe 37 clean sheets voor FC Groningen in Eredivisie-verband. Houdt hij tegen AZ de nul, dan evenaart hij Luciano. Het clubrecord van Patrick Lodewijks (75 clean sheets op het hoogste niveau) is wel nog ver weg.

AZ hield sinds de jaarwisseling al vier keer de nul in Eredivisie-thuiswedstrijden. In heel 2018 kregen de Alkmaarders dat vijf keer voor elkaar.

Historie

• Slechts vier keer boekte FC Groningen een zege bij AZ in het kader van de Eredivisie. De Alkmaarders hielden vijftien keer de punten in eigen huis.

Afgelopen seizoen zette AZ de noorderlingen nipt opzij op eigen bodem. In de negentigste minuut zorgde Alireza Jahanbakhsh voor de winnende 3-2.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-0
2014/15 2-2
2015/16 4-1
2016/17 0-0
2017/18 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Excelsior

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Vlak voor de interlandbreak maakte De Graafschap hardhandig een einde aan de reeks van drie zeges van SC Heerenveen. Excelsior balanceert maar net boven de degradatiestreep door een belabberde serie. Sinds de zege op FC Emmen van 17 februari speelden de Kralingers eenmaal gelijk en incasseerden ze drie nederlagen.

SC Heerenveen kreeg in 26 speelrondes liefst 59 goals om de oren. In de volledige voorbije competitie incasseerden de Friezen 53 doelpunten.

• Voor Excelsior is scoren een groot probleem. De laatste Eredivisie-treffer van de equipe uit Rotterdam-Oost dateert van 17 februari. Dennis Eckert trof die dag doel tegen FC Emmen.

Al met al staat Excelsior al vier Eredivisie-wedstrijden droog, de slechtste serie sinds het najaar van 2016. De laatste keer dat de Kralingers vijf Eredivisie-duels op rij niet scoorden, was in het voorjaar van 1976.

• Ben Rienstra kan zijn 25ste Eredivisie-duel spelen voor SC Heerenveen. In dat geval wordt de middenvelder de vierde speler deze eeuw die voor vijf verschillende clubs deze mijlpaal haalt, na Gill Swerts (voor zes clubs), Erik Falkenburg (zes) en Rydell Poepon (vijf).

• In zijn laatste veertien Eredivisie-thuiswedstrijden kreeg SC Heerenveen minimaal één treffer om de oren, ex aequo de slechtste serie in de clubhistorie. Ook in 2005 zetten de Friezen een dergelijke reeks neer.

Historie

• Nog nooit zagen de toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion een Eredivisie-editie van SC Heerenveen - Excelsior in een gelijkspel eindigen. De Friezen staan op zeven overwinningen, de Kralingers op twee.

• Een van die twee zeges realiseerde Excelsior vorig seizoen. Door een treffer van Mike van Duinen sleepten de bezoekers een 0-1 overwinning in de wacht.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 4-2
2014/15 2-0
2015/16 2-1
2016/17 2-1
2017/18 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.