Vitesse-uitblinker Mount schiet ADO met hattrick van roze wolk

Vitesse heeft woensdagavond een reuzensprong gezet richting de finale van de play-offs om een Europa League-ticket. De Arnhemse ploeg versloeg ADO Den Haag met liefst 2-5. Mason Mount was de grote uitblinker.

ADO zorgde voor hoge verwachtingen na het uitstekende seizoen en de daarbij behorende zevende plek in de Eredivisie, maar viel in de eerste helft finaal door de mand. Na een aftastende beginfase zonder veel kansen was het bij de eerste poging van Arnhemse zijde meteen raak. Roy Beerens gaf de bal voor, doelman Robert Zwinkels kwam twijfelend uit zijn doel en zat mis. Tim Matavz kopte binnen: 0-1.

Ongeloof bij Erik Falkenburg.

Vervolgens denderde Vitesse door onder leiding van Mount. Na goed druk zetten kwam de bal terecht bij Bryan Linssen, die een fantastische dieptepass afleverde op Mount. De middenvelder wipte de bal met een subtiel tikje op en werkte met links binnen. Kort daarvoor raakte hij nog de paal. Drie minuten na zijn eerste goal kreeg Mount alle vrijheid, kapte hij Tommie Beugelsdijk uit en zorgde van afstand voor 0-3. De Chelsea-huurling leverde vlak voor rust ook nog een assist op de 0-4 van Linssen, die uit een corner raak kopte.

ADO moest na rust in de achtervolging en leek daar goed mee op weg toen Nasser El Khayati al na 52 minuten een strafschop benutte. De bal ging op de stip nadat Matt Miazga Wilfried Kanon naar de grond haalde, oordeelde scheidsrechter Danny Makkelie. ADO drukte Vitesse vervolgens naar achteren en kreeg via onder anderen spits Bjørn Johnsen kansen op meer, maar de bal ging er niet in.

Anders was dat voor de bezoekers. Mount schoot in de 72ste minuut een vrije trap tegen de touwen en zette de 1-5 op het scorebord. In de hoop de schade nog ietwat in te perken ging ADO in een slotoffensief voor een goal. Die viel na 82 minuten via El Khayati, nadat hij de bal had gekregen van Edouard Duplan.

ADO gaat aanstaande zaterdag op bezoek bij Vitesse voor de return.

Beugelsdijk baalt: '0-4 bij rust is het ergste wat je kan overkomen'
Foor: 'ADO kan zich nog revancheren, maar dat laten we niet gebeuren'