AZ nekt FC Groningen en Padt in spectaculaire slotfase

AZ heeft zondagmiddag ternauwernood de druk op Ajax gehouden. In eigen huis werd een comfortabele voorsprong tegen FC Groningen weggegeven, maar Alireza Jahanbakhsh redde de ploeg in extremis: 3-2.

In de definitieve selectie van het Nederlands elftal werd deze week de voorkeur gegeven aan doelman Marco Bizot boven Sergio Padt door bondscoach Ronald Koeman. Het was echter de sluitpost van de Groningers die zich in de eerste helft kon onderscheiden. Wout Weghorst kreeg de bal niet voorbij Padt, vlak hierna lukte het ook Teun Koopmeiners niet de 27-jarige doelman te verschalken namens de Alkmaarders. Weghorst en ook middenvelder Guus Til behoren overigens samen met hun ploeggenoot Bizot ook tot de Oranje-selectie voor de oefenduels met Engeland en Portugal.

Paal
In de matte eerste helft was, ondanks het overwicht voor AZ, uiteindelijk de beste kans zelfs voor de bezoekers. Verdediger Mike te Wierik werkte de bal op slag van rust tegen de paal. Het was alweer de 22ste keer dat de noorderlingen het houtwerk raakten dit seizoen. De 'jacht' op Barcelona is hiermee nog volledig open. De Catalaanse club is dit seizoen met 26 inzetten op paal of laat de enige club uit de grote vijf Europese competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) die vaker dan de Groningers het aluminium raakte.

Na de hervatting lukte het de sterkere thuisploeg wel om Padt te verslaan. Een voorzet van Jahanbakhsh werd door Svensson fraai tot assist gepromoveerd: 1-0. De Noorse back tikte de bal met een hakje in het Groningse doel, wat alweer de derde treffer van het seizoen betekende voor de rechtsachter. Hierna probeerde Jahanbakhsh het met een schot, maar de Iraanse aanvaller mikte de bal net naast het doel.

Weghorst baalt nadat hij Padt wederom reddend op zag treden.

Na 66 minuten verdubbelde Til de score. Op aangeven van Svensson kon de middenvelder de bal in twee instanties in het doel tikken. Waar op de eerste poging van dichtbij Padt nog kon redden, werd de rebound de sluitpost te veel: 2-0. Beslist was het zeker niet, want Tom van Weert zorgde enkele minuten later voor de aansluitingstreffer. De spits wist Bizot van dichtbij te verschalken. Het was voor de aanvaller van de Groningers het eerste uitdoelpunt sinds 10 december, toen Roda JC de tegenstander was. Door deze treffer werd Van Weert gedeeld clubtopscorer met Mimoun Mahi, die ook zeven keer scoorde dit seizoen.

Extremis
In de slotfase drongen de Groningers aan, wat een schitterende gelijkmaker opleverde. Ritsu Doan bleef buiten het strafschopgebied sterk aan de bal en haalde vervolgens verwoestend uit: 2-2. In de extra tijd kreeg Weghorst nog een enorme mogelijkheid op de winnende treffer, maar weer bleek Padt niet te passeren voor de spits. In extremis bleek een corner de Groningers toch te veel. Jahanbakhsh kopte de 3-2 binnen, waarmee pijnlijk puntenverlies werd voorkomen.

Dankzij de nipte winstpartij houden de Alkmaarders zicht op de tweede plaats. De achterstand op Ajax bedraagt nog twee punten, maar de Amsterdammers komen zondagmiddag nog in actie. Voor AZ wacht na de interlandperiode een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, terwijl de Groningers Ajax ontvangen.