Eijer laat geen spaan heel van eigen spelers

PEC Zwolle - Fortuna Sittard was voor beide teams een heel belangrijke wedstrijd aan de onderkant van de Eredivisie, maar de Limburgers gaven zondagmiddag niet thuis en verloren met liefst 5-0. Trainer René Eijer was absoluut niet tevreden over de inzet van zijn spelers.

Fortuna hield tot aan de rust de schade beperkt tot 1-0, maar in de tweede helft liep PEC in vijftien minuten uit naar een 5-0 voorsprong. De uitclub speelde meer dan de helft van de wedstrijd met tien man, na rood voor Branislav Ninaj. 'Als PEC in balbezit kwam zag je onze verdediging naar achteren lopen, het middenveld bleef staan, er ontstond een ontzettend grote ruimte en de lopende man werd niet opgevangen. Dat is triest om te zien', waren de harde woorden van Eijer bij FOX Sports.

'Je maakt afspraken en als die niet nageleefd worden loop je tegen zo'n zeperd aan', luidde de conclusie van trainer. 'We werden van het kastje naar de muur gespeeld', erkende Eijer, die zijn spelers fel toesprak in de rust. 'De spelers moesten laten zien dat ze wilden overleven, maar dat ontbrak er gewoon aan.'

'Derde rode kaart op rij reden voor zorgen bij Fortuna Sittard'

Jorrit Smeets baalde als een stekker dat Fortuna weer met tien man kwam te staan. Dit overkwam de club in de vorige twee duels namelijk ook. 'We zijn er inmiddels aan gewend om met tien te spelen, zo win je geen wedstrijden', lachte Smeets na afloop als een boer met kiespijn. 'Je komt met de beste bedoelingen hier naartoe, maar als je dan na een half uur met tien man komt te staan, kunnen die bedoelingen de prullenbak in.'

PEC evenaarde met de 5-0 de grootste zege ooit in de Eredivisie. Trainer Jaap Stam vond dat volledig terecht. 'We maken zo'n grote uitslag niet zo vaak mee, maar dit heb je zelf verdiend. We waren effectief, rustig aan de bal en we verplaatsten het spel goed. Uiteindelijk krijg je dan ook de doelpunten. Het kon zelfs nog hoger uitvallen.'

In de slotfase van de competitie treft PEC nog Willem II, Vitesse, FC Groningen, NAC Breda en VVV-Venlo. Fortuna neemt het nog op tegen VVV, NAC, FC Utrecht, Feyenoord en Groningen.