Eigen goal debutant Bruma hindert alles-of-niets-ploeg Mainz niet

Reacties

FSV Mainz 05 heeft ondanks een eigen doelpunt van basisdebutant Jeffrey Bruma belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie uit de Bundesliga. Met de zege op Hertha BSC behoudt de ploeg bovendien een bijzondere status.

Eigen goal debutant Bruma hindert alles-of-niets-ploeg Mainz niet
© Pro Shots
Hertha BSC
Hertha BSC
1 - 3
FSV Mainz 05
FSV Mainz 05

We zitten inmiddels al in februari, maar Mainz heeft dit seizoen nog altijd geen competitiewedstrijd gelijkgespeeld. De ploeg van Achim Beierlorzer won zeven keer en ging veertienmaal onderuit. Mainz is de enige alles-of-niets-ploeg in de vijf grootste Europese competities; in de Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1 is er verder geen ander ander team dat nog geen enkele keer genoegen heeft moeten nemen met een schamel puntje. Ook in de Eredivisie is er geen ploeg zonder minstens een gelijkspel.

Voor Bruma, die in januari overkwam van VfL Wolfsburg, werd het optreden in Berlijn een debuut met gemengde gevoelens. De overwinning zal hem goed doen, maar de eigen goal van de Nederlander betekende een smetje. Bij een hoekschop van Hertha werd de bal doorgekopt, waarna Bruma het leder bij de tweede paal ongelukkig tegen zich aan kreeg. Na de eerdere dubbelslag van Mainz-aanvaller Robin Quaison keerde de spanning hierdoor terug in het duel: 1-2.

Mainz, met naast Bruma ook Jeremiah St. Juste in de basis en Jean-Paul Boëtius op de bank, gaf de voorsprong echter niet meer uit handen. De bezoekers kwamen tegenover een man minder te staan toen Marius Wolf werd weggestuurd na een slaande beweging en kregen in blessuretijd nog een penalty, vanwege een harde tackle van Dedryck Boyata. Quaison benutte dit buitenkansje en maakte daarmee zijn hattrick compleet: 1-3. Bij Hertha deed Javairo Dilrosun als invaller de tweede helft mee en kwam bankzitter Karim Rekik niet in actie.

Zwarte strepen
De blanke spelers van Hertha speelden zaterdag overigens met een zwarte streep op hun gezicht. Zij deden dit als steunbetuiging aan ploeggenoot Jordan Torunarigha, die dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Schalke 04 racistisch bejegend werd. Hij barstte in tranen uit en pakte, volledig opgefokt, in de verlenging zijn tweede gele kaart. Torunarigha deed na afloop van de 3-2 nederlaag aangifte; de Duitse voetbalbond, Schalke en de politie in Gelsenkirchen kondigden onderzoeken aan.

'Je kunt je huidskleur niet kiezen', schreef een geëmotioneerde Torunarigha op Instagram. Met de zwarte streep in het gezicht lieten de blanke ploeggenoten van de verdediger (tegen Mainz weer basisspeler) zien dat zij volledig achter hem staan. Naast de spelers van Hertha kwamen ook de supporters met een mooi gebaar: zij hielden voor de aftrap blaadjes met nummer 25, het rugnummer van Torunarigha, omhoog. Ook hing er een spandoek met de tekst 'Jordan, één van ons.'

Lees via onderstaande link de wedstrijdverslagen van de overige middagwedstrijden in de Bundesliga:

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
1. FC Köln
34
10
6
18
51-69
-18
36
15
FC Augsburg
34
9
9
16
45-63
-18
36
16
Werder Bremen
34
8
7
19
42-69
-27
31
17
Fortuna Düsseldorf
34
6
12
16
36-67
-31
30
18
Paderborn
34
4
8
22
37-74
-37
20
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.