Efficiënt FC Groningen beëindigt zegereeks PSV

Reacties

Er is een einde gekomen aan de zegereeks van PSV. In het eerste duel zonder trainer Phillip Cocu verloor de Brabantse ploeg tegen FC Groningen met 2-3. De noorderlingen maakten zich herhaaldelijk boos op de arbitrage maar wonnen wel voor het eerst in Eindhoven. Ook PSV beklaagde zich in de slotfase.

Efficiënt FC Groningen beëindigt zegereeks PSV

Deze week werd PSV opgeschrikt door het nieuws omtrent Cocu. De trainer van PSV treedt tijdelijk terug omdat bij hem een – waarschijnlijk goedaardige – tumor uit zijn rug is verwijderd. Ernest Faber (foto boven) was op de bank zijn vervanger en zag hoe het publiek Cocu een hart onder de riem stak.

De fans steunden Phillip Cocu massaal.
De fans steunden Phillip Cocu massaal.

Nadat afscheid was genomen van de vorig seizoen afgezwaaide Wilfred Bouma, die bij PSV tot 351 officiële duels kwam en recordhouder wat Europese duels van PSV is, stond PSV al snel op voorsprong. Nick van der Velden ging volledig de mist in toen hij de bal zomaar inleverde. Doelman Marco Bizot kon in eerste instantie een goal voorkomen, maar zag de bal bij Memphis Depay terechtkomen. Hij schoot de bal met een boog in het doel.

In drie minuten tijd zette Groningen vervolgens het duel op zijn kop. Uitblinker Filip Kostic snelde voorbij Santiago Arias en bediende toekomstig Ajax-spits Richairo Zivkovic. De aanvaller van Groningen rondde met een knap stiftje af. Kort daarna ging Karim Rekik behoorlijk in de fout toen hij zich in zijn eigen zestienmetergebied al dribbelend verslikte in Tjaronn Chery. Kostic kon zodoende met een droge knal tussen de benen van Jeroen Zoet door de 1-2 binnen schieten.

Nog was het niet gedaan met het vuurwerk, want PSV kwam in de 37ste minuut op gelijke hoogte door een strafschop van Jürgen Locadia. Tom van Sichem bestrafte de ietwat wilde Eric Botteghin voor het ten val brengen van Bryan Ruiz, die wel heel gemakkelijk naar de grond ging.

Het moment van de penalty.
Het moment van de penalty.

Op slag van rust was er opnieuw Groningse woede. Kostic werd op de rand van het zestienmetergebied van PSV naar de grond gebracht door Rekik, die opgelucht ademhaalde toen Van Sichem een gele kaart trok. Daar was Groningen-trainer Erwin van de Looi het klaarblijkelijk niet mee eens, want hij werd vanwege aanmerkingen op de leiding naar de tribune gestuurd.

In de tweede helft was het minder spectaculair en bleek een goal van Chery voldoende voor het verlies van PSV, waar Georginio Wijnaldum zijn rentree maakte (voor het eerst sinds 14 september) na een slepende rugblessure. Wijnaldum moest toezien hoe Chery na ruim een uur een vrije trap in het doel krulde. Omdat niemand de indraaiende trap van de linkspoot aanraakte, kon Zoet er alleen maar naar kijken. Ondanks verwoede pogingen en twee Eindhovense penaltyclaims (een handsbal van Van der Velden en een valpartij van Depay, al dan niet door Bizot) kwam PSV niet meer langszij.

Daardoor staat PSV op 53 punten uit dertig duels, zes minder dan koploper Ajax (dat ook nog twee wedstrijden tegoed heeft). De averij is vooral voelbaar in de strijd om de tweede plek en het daarbij behorende ticket voor de voorronde van de Champions League. Vitesse heeft evenveel punten, maar Feyenoord bezit maar twee punten minder met nog twee duels te gaan. Twente staat er met 52 uit 28 nog beter voor. Groningen jaagt op deelname aan de play-offs en is nu ook achtste.

Twee van de Groningen-uitblinkers vieren een goal: Filip Kostic en Richairo Zivkovic.
Twee van de Groningen-uitblinkers vieren een goal: Filip Kostic en Richairo Zivkovic.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.