Een open brief aan Zlatan: 'Volg die Britten niet'

Reacties

Speciaal voor het EK en terug van weggeweest. Tijdens het EK in Frankrijk nodigen we lezers en bezoekers van VI.nl uit hun inspiratie te vertalen naar een lezerscolumn. De zevende lezerscolumn is van Niels Graaf uit Amsterdam.

Een open brief aan Zlatan: 'Volg die Britten niet'

Beste Zlatan,

We zijn er kapot van. Jij bovenal natuurlijk, winnaar die je bent, maar vergeet al die Nederlanders niet. Met een glansrol tegen de Belgen zou je eigenhandig een einde maken aan dat pathetische gedweep met De Rode Duivels. Het liep helaas net iets anders.

We hebben echter geen tijd om te treuren. De Britten verlaten de Europese Unie en jij zoekt een nieuwe club. In de wandelgangen fluistert men over Manchester United. Hoewel jij een broertje dood hebt aan goed bedoeld advies, wil ik toch een poging wagen. Volg de Britten niet: een EU-exit is niets voor jou.

Ik doel daarmee niet op de recordval van de pond. Hoewel een daling van tien procent in een paar uur vrij schokkend is, maakt het je waarschijnlijk weinig uit. In de afgelopen jaren heb je een aardige spaarpot opgebouwd.

Het gaat mij ook niet om het wegvallen van het vrije verkeer van arbeid. De Engelse voetbalbond kan nu eindelijk het zo gewenste maximum aan buitenlandse spelers invoeren. Maar voor grootheden is natuurlijk altijd plaats. Hoewel? Je moet 45 procent van de interlands spelen voor een werkvergunning. Als je op het continent blijft, hoef je het geel-blauw niet meer verplicht aan te trekken. En zoals wij weten: je hebt het niet zo op verplichtingen.

Nee, het gaat mij om iets groters. Jij, Zlatan, symboliseert het Europese project. We hebben het allemaal gezien in je laatste interlandwedstrijden. Je speelde in dient van het team en bracht het gehele elftal naar een hoger plan. Je zou het een Europese eigenschap kunnen noemen.

Daarnaast: Messi heeft alleen Barcelona laten juichen en Ronaldo heeft zijn identiteit verkocht aan Madrid. Ik bedoel: met jouw Grand Tour door continentaal Europa, in de voetsporen van Goethe, heb je niet alleen voetbalfans verbonden, maar ook steden. Jij bent de enige echte Europese voetballer van de 21ste eeuw.

Uiteraard, de EU is geen schoolvoorbeeld van democratie. Er valt veel te verbeteren, maar de intentie om een beter en rechtvaardiger Europa te creëren is er zeker. Dat begrijp je vast. Je hebt het altijd over het nastreven van grote dromen. Ook stelselmatige zelfoverschatting is je niet vreemd. Was het daarom dat je altijd speelde in steden die zichzelf als middelpunt van de wereld beschouwen?

Toch kreeg je ze klein, van Amsterdam tot Parijs. Misschien is Brussel een aardige volgende halte? Beste Zlatan, je bent nu 34 en het is tijd om kleur te bekennen. Keer het continent niet de rug toe.

Ook je lezerscolumn insturen? Dat kan naar webredactie@vi.nl.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.