Een grote ommekeer is natuurlijk het doel van Ibrahimovic

Reacties

Zlatan Ibrahimovic is na zeven jaar terug in Italië en de (oude) meester heeft grote plannen met AC Milan. Zijn terugkeer werd vrijdagavond aangekondigd door de huidige nummer elf van de Serie A.

Een grote ommekeer is natuurlijk het doel van Ibrahimovic
© Pro Shots

Milan verkeert in zwaar weer en dus komt Ibrahimovic de dag redden. De altijd zelfverzekerde spits – tot aan het arrogante toe – wond er geen doekjes om tijdens de bekendmaking van de transfer. 'Ik keer terug bij een club waar ik ontzettend veel respect voor heb en ik ben terug in een stad waar ik van hou. Samen met mijn teamgenoten zal ik vechten om de koers van dit seizoen te veranderen, ik ga er alles aan doen om onze doelstellingen te bereiken', spreekt Zlatan oorlogstaal.

Het zelfvertrouwen van Zlatan heeft Milan absoluut nodig. De club staat elfde in de Serie A, op veertien punten achterstand op nummer vier AS Roma. Door in de topvier van de Italiaanse competitie te eindigen kan Milan weer eens Champions League-voetbal afdwingen. De laatste keer dat de club actief was in het elitetoernooi was in 2014.

Voor het laatste kampioenschap van Milan moeten we verder terug, naar het jaar 2011. Toen stond Ibrahimovic nog onder contract bij I Rossoneri. Bijzonder genoeg maakte Zlatan in het kampioensjaar van Milan slechts veertien goals. In het seizoen dat volgde beleefde hij juist zijn productiefste jaar in Italië, met 28 goals in de Serie A. Dat jaar werd Milan echter tweede, achter Juventus.

In de loop der jaren speelde Milan een steeds kleiner wordende rol in de Serie A. Sinds het kampioenschap in 2011 eindigden de Milanezen nog maar tweemaal op het podium van de Serie A, de tiende eindklassering in 2015 was een dieptepunt in de recente clubgeschiedenis. De laatste drie seizoenen eindigde Milan weliswaar op posities die goed waren voor Europees voetbal, maar een aanval op de topdrie kon de club nooit inzetten.

Er werd met geld gesmeten, trainers werden ontslagen en clubiconen schoven van functie naar functie. Het gewenste effect is nog steeds niet bereikt. Sinds het ontslag van Massimiliano Allegri in 2014 stonden er liefst negen verschillende (interim)trainers voor de groep van Milan, San Siro is inmiddels een Trainerskerkhof met een hoofdletter T.

Met Zlatan in de selectie moet het roer om in Milaan. De spits uit Zweden voetbalde de afgelopen anderhalf jaar in de Major League Soccer, waar hij net als bij al zijn andere voormalig werkgevers het net makkelijk vond. Er wordt echter ook terecht naar de leeftijd van Zlatan gekeken. Met zijn 38 jaar zal hij zelfs in Italië, het land van de eeuwige voetbaljeugd, een van de oudste veldspelers zijn.

Zlatan liep in dienst van Manchester United een zware knieblessure op, maar herstelde verbazingwekkend snel. In de Premier League kon de Scandinaviër prima cijfers overleggen, met 17 doelpunten in 33 optredens. In het rood-zwarte deel van Milaan hoopt men natuurlijk dat Zlatan ook in het nieuwe jaar blijft scoren. Eén ding is in ieder geval zeker: de Italiaanse pers zal weer smullen van de interviews met de markante spits.


De goals van Zlatan in diverse competities sinds zijn vertrek uit Zweden

Competitie Duels Goals Gemaakt voor
Serie A 219 122 Juventus, Internazionale, AC Milan
Ligue 1 122 113 Paris Saint-Germain
MLS 58 53 LA Galaxy
CL 120 48 Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain
Eredivisie 74 35 Ajax
Premier League 33 17 Manchester United
La Liga 29 16 Barcelona
Totaal 655 404
Bekijk hier al onze video's
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Meer Z. Ibrahimović
Meer over Z. Ibrahimović
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.