Een duik in het gitzwarte verleden van mislukte Oranje-kwalificaties

Reacties

Het is voor Oranje zeker niet de eerste keer dat een eindtoernooi wordt gemist. VI neemt je mee terug naar de opvallende, miraculeuze en soms zelfs gênante mislukte kwalificaties sinds de succesvolle jaren zeventig.

Een duik in het gitzwarte verleden van mislukte Oranje-kwalificaties
De dramatische kwalificatiereeks van nu in vogelvlucht. Lees hieronder over het rijtje waarin de huidige campagne terechtkomt.

WK 1982 in Spanje
In de jaren zeventig maakt Oranje veel indruk door het 'totaalvoetbal', waarmee de finales van het WK in 1974 en 1978 worden gehaald. Ondanks het verlies in beide finales, lijkt het Nederlands elftal er goed op te staan. Als bondscoach Jan Zwartkruis zijn ploeg wil verjongen, gaat het mis.

In een kwalificatiegroep met Cyprus, Ierland, Frankrijk en België komt Oranje niet verder dan de vierde plaats, mede omdat er niet wordt gewonnen van Ierland (2-1 verlies in Dublin en 2-2 gelijk thuis in Rotterdam). Kees Rijvers neemt het stokje tijdens de kwalificatie al over van de vertrokken Zwartkruis. Uiteindelijk blijken het Frankrijk van Michel Platini en onze zuiderburen beter.

EK 1984 in Frankrijk
Na de mislukte kwalificatiestrijd besluit Rijvers flink aan de selectie te sleutelen. Onder anderen de jongelingen Marco van Basten, Frank Rijkaard en Wim Kieft worden bij de groep gehaald, nadat de trainer er met de bezem doorheen is gegaan. Het eindtoernooi lijkt zo goed als binnen, maar niets blijkt minder waar.

Kees Rijvers, oud-bondscoach van het Nederlands elftal.
Kees Rijvers, oud-bondscoach van het Nederlands elftal.

In een groep met Spanje, Ierland, IJsland en Malta gaat Oranje na zijn laatste wedstrijd aan kop. Na zes ruime overwinningen, een nederlaag en een gelijkspel, staat het Nederlands elftal er goed voor. Spanje (dat vier dagen later nog speelt) kan hooguit nog op een gelijk puntenaantal komen, maar lijkt qua doelsaldo onmogelijk de ploeg van Rijvers af te kunnen troeven (+16 tegen +5). De schier onmogelijke opdracht krijgt echter een miraculeus einde: Spanje wint met 12-1 (!) van Malta en eindigt boven Oranje op basis van gemaakte doelpunten. Wederom geen eindtoernooi voor de Nederlanders.

WK 1986 in Mexico
De uitdrukking 'drie keer is scheepsrecht' gaat in de jaren tachtig niet op voor Oranje. Aan het begin van de kwalificatiereeks voor het WK in Mexico staat Rijvers nog voor de groep. Deze reeks wordt gekenmerkt door trainerswisselingen, want na de eerste wedstrijd (waarin met 1-2 wordt verloren van Hongarije) gooit Rijvers de handdoek in de ring.

Rinus Michels verruilt zijn functie als technisch directeur van de KNVB voor een nieuwe periode als bondscoach van Oranje, maar wegens gezondheidsproblemen komt hier snel een einde aan. Leo Beenhakker moet het gaan doen voor de natie, maar hoewel Oranje zich via een tweede plek in de groep plaatst voor de play-offs, zou ook dit eindtoernooi niet gehaald worden. Het tweeluik met België wordt op basis van een uitdoelpunt beslist. Uit verliest Oranje met 1-0, waardoor een 2-1 thuiszege niet genoeg is.

WK 2002 in Japan en Zuid-Korea
Het duurt zestien jaar voor er weer een toernooi gemist wordt door Oranje. Tegen alle verwachtingen in gaat het team van Louis van Gaal in Ierland met 1-0 onderuit. Een overwinning is noodzakelijk om tweede te worden in de groep waar Portugal zich direct kwalificeert.

Een kans voor Patrick Kluivert namens Oranje tegen Ierland in 2001.
Een kans voor Patrick Kluivert namens Oranje tegen Ierland in 2001.

Van Gaal geeft later aan dat het drama van Dublin 'de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan als trainer' is. Gelukkig voor hem krijgt hij de kans zich te revancheren op het WK 2014 door als derde te eindigen. Overigens wordt het WK 2002 het toernooi van Guus Hiddink, die met Zuid-Korea de halve finale haalt. Hij wordt uitgeroepen tot ereburger van Zuid-Korea, waardoor er toch nog wat Hollands succes vindbaar is op het eindtoernooi.

EK 2016 in Frankrijk
Veel minder succesvol is Hiddink als bondscoach van Oranje tijdens de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk. In een groep met Tsjechië, IJsland, Turkije, Kazachstan en Letland liggen er voldoende mogelijkheden: de toptwee van de poule plaatst zich namelijk direct voor het eindtoernooi in Frankrijk en de nummers drie krijgen een herkansing in de play-offs.

Het wordt een desastreuze kwalificatiereeks, waarin de ploeg slechts dertien punten pakt in tien duels. Enkel de wedstrijden tegen Letland en Kazachstan worden gewonnen. Halverwege de kwalificatie wordt Hiddink ontslagen om plaats te maken voor Danny Blind, maar onder zijn bewind gaat het nog verder bergafwaarts en verliest Oranje zicht op de eerste drie plekken. Na een pijnlijke 2-3 thuisnederlaag tegen Tsjechië is de vierde plek voor de WK-finalist van 2010 een feit.

WK 2018 in Rusland
Na het EK in 2016 mist Oranje twee jaar na dato ook het wereldkampioenschap in Rusland. Oranje treft Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg, maar weet zich niet bij de beste twee te scharen. Blind moet na een beschamende nederlaag tegen Bulgarije (2-0) het veld ruimen voor Dick Advocaat, maar ook onder zijn hoede lukt het niet. Oranje heeft op papier nog kans als het zijn laatste duel met 7-0 wint van Zweden, maar zoals verwacht loopt dit uit op niets.

Mocht het in de kwalificatiereeks voor het EK 2020 wederom misgaan, dan heeft Oranje nog een uitweg genaamd de Nations League. Deze weg biedt ons geplaagde voetballand een extra kans toch weer op een eindtoernooi actief te zijn.

VI legt uit waarom de Nations League goed nieuws kan zijn voor Oranje:

Door de zege op Zweden is de kans groot dat Oranje bij de Nations League toch in Divisie A terechtkomt. Bekijk in het filmpje de uitleg over de nieuwe opzet.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.