Duitsland en Engeland nemen heel ander OneLove-standpunt in dan Frankrijk

Reacties

Twee dagen voor de start van het WK is het nog niet duidelijk welke aanvoerders met een OneLove-band om hun arm op het veld verschijnen. Wereldvoetbalbond FIFA wil dat de spelers zich niet bezighouden met 'ideologische en politieke gevechten', maar heeft (nog) geen sanctie aangekondigd voor het omdoen van de band.

Duitsland en Engeland nemen heel ander OneLove-standpunt in dan Frankrijk
© Pro Shots

De aanvoerders van België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Nederland, Wales en Zwitserland lijken van plan om met een OneLove-band te spelen. Zowel Engeland als Duitsland is bereid om een boete te accepteren als de FIFA die zou opleggen. 'Ik denk dat de mogelijkheid bestaat dat we beboet worden', zegt Mark Bullingham, directeur van de Engelse bond (FA), tegen Sky Sports. 'En als dat gebeurt, dan betalen we. We vinden het heel belangrijk om te laten zien wat onze waarden zijn. Dat doen we.'

© Pro Shots

Bernd Neuendorf, de voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB), vertelt vrijdag dat hij 'persoonlijk' ook bereid is een boete te accepteren. Toch zegt hij dat er geen knoop is doorgehakt over de vervolgstappen als de FIFA daadwerkelijk sancties aankondigt. 'We zouden dan met een groep landen moeten besluiten wat we doen. Ik ben bereid om een boete te accepteren. Dit is geen politiek statement, maar een statement voor mensenrechten.'

Neuendorf ziet de OneLove-band als statement voor mensenrechten, tegen racisme en discriminatie en beschouwt de band ook als een blijk van solidariteit met demonstrerende vrouwen in Iran. 'Mensenrechten gelden wereldwijd. De FIFA zou dit initiatief moeten steunen.' Neuendorf betreurt het dan ook dat de FIFA een verzoek van Denemarken afwees om trainingsshirts te dragen met daarop de tekst 'mensenrechten voor iedereen'.

Frankrijk
Hugo Lloris, de aanvoerder van Frankrijk, bevestigde deze week dat hij de OneLove-band niet zal dragen. Hij wees erop dat buitenlandse regels en culturele normen gerespecteerd moeten worden, omdat dat andersom ook verwacht wordt door Fransen. Lloris wil dat de focus tijdens het toernooi volledig op het voetbal ligt en niet op 'zaken die niet onze verantwoordelijkheid zijn'.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.