Dubbele assist Dasa en omhaal Oroz: Gelderse derby prooi voor Vitesse

Twee rake corners in een tijdsbestek van twee minuten vormden zondag de opmaat naar een overwinning van Vitesse op NEC. De Nijmegenaren kwamen vlak na rust nog op voorsprong in Gelredome, maar beleefden uiteindelijk een pijnlijke middag.

Vitesse
Vitesse
4 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Vitesse moest het tegen NEC stellen zonder Maximilian Wittek en Adrian Grbic, die beiden een schorsing uitzaten. Trainer Thomas Letsch koos voor Million Manhoef en Nikolai Baden Frederiksen als vervangers. Bij NEC was voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony er nog niet bij. Dat gold ook voor Lasse Schöne, die vorige week tegen RKC Waalwijk tegen zijn vijfde gele kaart aanliep. Dat maakte de weg vrij voor een basisplaats van Dirk Proper.

Vitesse nam vanaf het begin het initiatief en was de bovenliggende partij. Dat resulteerde in verschillende kansen, maar geen van die pogingen kon Mattijs Branderhorst verontrusten. Tien minuten voor rust dook Vitesse voor het eerst gevaarlijk op voor het doel van de NEC-sluitpost. Matus Bero kon koppen na een goede voorzet van Baden Frederiksen, maar zijn inzet verdween rakelings over de lat.

NEC verrast
Trainer Rogier Meijer greep halverwege in bij NEC, dat voor rust uitblonk in slordigheden. Magnus Mattsson bleef in de kleedkamer achter, Mikkel Duelund kwam voor hem in het veld. Dat bleek een gouden zet. De invaller vertolkte meteen een hoofdrol door in de 49ste minuut de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. De Deen profiteerde van geklungel van de Arnhemse defensie en passeerde Jeroen Houwen met een diagonale schuiver (0-1). Voor Duelund, die na zijn goal een eerbetoon bracht aan Oekraïne, was het zijn eerste competitiedoelpunt in het shirt van NEC.

De voorsprong van de bezoekers was volledig tegen de verhoudingen in en zou niet lang stand houden. Uit een corner van Eli Dasa kopte aanvoerder Danilho Doekhi een paar minuten later de gelijkmaker binnen (1-1). Dat doelpunt gaf de Arnhemmers vleugels. Vrijwel direct na de treffer van Doekhi was ook Dominik Oroz trefzeker uit een corner van Dasa. De vervanger van Riechedly Bazoer knikte achterwaarts knap binnen en bezorgde Vitesse zo de voorsprong (2-1).

NEC zette vervolgens nog aan, maar had geen moment zicht op een resultaat. Tien minuten voor tijd gooide Oroz het duel in het slot. De Kroaat probeerde het uit de kluts met een acrobatische omhaal en zag zijn poging via de lat en de paal achter de verbouwereerde Branderhorst belanden (3-1). In de feestvreugde kreeg Oroz nog een gele kaart, omdat hij zijn shirt uittrok. Diep in blessuretijd voerde Thomas Buitink de score verder op. De invaller tikte van dichtbij binnen en strooide zo zout in de wonden van NEC (4-1).