Droomdebuut maakt Wilson eregast op afscheidsfeestje Rooney

Reacties

Engeland heeft Wayne Rooney een waardig afscheid als international gegeven. In de oefeninterland tegen de Verenigde Staten mocht de afzwaaiende routinier ruim een halfuur meedoen, al kon hij geen hoofdrol claimen. Dat laatste lukte debutant Callum Wilson wél.

Droomdebuut maakt Wilson eregast op afscheidsfeestje Rooney
Engeland
Engeland
3 - 0
Verenigde Staten
Verenigde Staten

Het oefenduel op Wembley stond volledig in het teken van het afscheid van Rooney. Zijn vorige cap dateerde alweer van 11 november 2016, toen hij in het WK-kwalificatieduel met Schotland nog optrad als aanvoerder van Engeland. Onder bondscoach Gareth Southgate raakte Rooney echter zijn band én basisplaats kwijt, waarna hij op 23 augustus 2017 aankondigde zich per direct terug te trekken als international, om zo ruimte te maken voor de nieuwe generatie.

Donderdag kreeg de 33-jarige Rooney dus een fraai vaarwel van de nationale ploeg, in de vorm van zijn 120ste en allerlaatste interland. De topscorer aller tijden (met 53 interlandgoals) begon bij zijn eigen uitzwaaiwedstrijd op de bank, maar werd voorafgaand aan het duel uitgebreid in het zonnetje gezet én mocht 'gewoon' zijn geliefde rugnummer 10 dragen. Zijn enorme staat van dienst werd nog maar eens benadrukt door de statistiek dat hij in zijn eentje meer interlands heeft gespeeld dan de gehele Engelse basisploeg (tot donderdag goed voor 93 stuks) bij elkaar opgeteld.

Vanaf de reservebank zag Rooney een aantal nieuwe namen binnen de lijnen. Borussia Dortmund-talent Jadon Sancho (die op bezoek bij Kroatië al kort was ingevallen) begon voor het eerst in de basis, terwijl Lewis Dunk (verdediger van Brighton & Hove Albion) en Wilson (spits van AFC Bournemouth) hun debuut maakten. Met name laatstgenoemde liet zich in de eerste helft al zien, maar hij verprutste een goede kans én kreeg geen penalty nadat VS-keeper Brad Guzan hem onreglementair stuitte.

Toch gingen The Three Lions met een comfortabele voorsprong rusten. Na iets meer dan een kwart wedstrijd kreeg Jesse Lingard de bal net buiten het strafschopgebied in zijn voeten, hij krulde de bal heerlijk achter Guzan. Kort daarna ramde Liverpool-rechtsback Trent Alexander-Arnold de 2-0 in de lange hoek.

Open doekje
In de 58ste minuut volgde het moment van de avond, toen Rooney onder luid gejuich in het veld kwam voor Lingard, en bovendien de aanvoerdersband kreeg. Wazza (die nota bene in de VS speelt, bij DC United) kon zich overigens niet onderscheiden. Zijn 'hoogtepunt' was lange tijd de omhelzing die hij kreeg van een fan die speciaal over de boarding was geklommen en het veld op kwam gerend om afscheid te nemen van zijn held.

De score werd nog wél opgevoerd. Na een voorzet van Fabian Delph kwam debutant Wilson knap voor zijn man om de 3-0 binnen te werken, direct daarna werd hij door Southgate naar de kant gehaald. Daarmee leek het gedaan, totdat Rooney zich in de extra tijd nog één keer oprichtte. Hij draaide zich vrij in het strafschopgebied en schoot, maar Guzan was nét op tijd naar de grond om de poging te keren.

De redding werd ontvangen met luid boe-geroep van de Engelse fans, maar die supporters konden een goede minuut later echter alsnog juichen. Met een open doekje namen zij passend afscheid van Rooney, die tijdens zijn ereronde nog wel even Guzan opzocht om hem grappend te vragen of hij het schot niet had kunnen laten glippen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.