Drie Nederlanders in favoriete HSV-elftal van Van der Vaart

Reacties

Rafael van der Vaart heeft op verzoek van Bild zijn favoriete elftal uit zijn tijd bij Hamburger SV samengesteld. De voormalig Oranje-international heeft daarin plek ingeruimd voor drie landgenoten: Khalid Boulahrouz, Nigel de Jong en Joris Mathijsen.

Drie Nederlanders in favoriete HSV-elftal van Van der Vaart
© Pro Shots

Van der Vaart speelde tussen 2005 en 2008 en in de periode 2012-2015 voor HSV, dat toen nog in de Bundesliga uitkwam. Vooral in zijn eerste periode gold de nu 38-jarige oud-spelmaker als de sterspeler van de roemruchte club uit Hamburg, die destijds nog meedeed in de (sub)top van Duitsland. Met Van der Vaart in de ploeg eindigde HSV achtereenvolgens als derde, zevende en vierde, voordat hij in 2008 een transfer naar Real Madrid maakte.

Na zijn terugkeer in 2012 werd HSV een degradatiekandidaat. Het verklaart ook waarom de meeste spelers in het favoriete elftal van Van der Vaart uit de eerste periode stammen. En het zijn niet de minste namen. Zo staat Manchester City-boegbeeld Vincent Kompany centraal achterin samen met Daniël Van Buyten, later Champions League-winnaar met Bayern München, en moeten Heung-Min Son en Hakan Calhanoglu voor de goals zorgen.

Ook ruimt Van der Vaart plek in voor Boulahrouz, met wie hij in het seizoen 2005/06 samenspeelde bij de Duitse club. 'Een voorzitter zei ooit dat hij van straatkant zou wisselen, als Boulah op hem af zou komen. Omdat hij bang was voor hem. Dat dachten sommige spitsen ook. Het deed altijd pijn om met deze bikkelharde verdediger een duel aan te gaan. Godzijdank heb ik in mijn loopbaan maar zelden tegen deze topverdediger gespeeld.'

© Pro Shots

Boulahrouz vertrok in 2006 naar Chelsea, waarna Mathijsen van AZ overkwam als zijn opvolger. 'Een heel ander type verdediger, maar net zo succesvol', verklaart Van der Vaart zijn keuze voor de voormalige international, die 2011 in Hamburg zou blijven. 'Joris was de betrouwbaarheid zelve. Als trainer Thomas Doll hem bijvoorbeeld had gevraagd de tegenstander tot op het toilet te volgen, had hij die opdracht vervuld. Joris was een voetbalheld.'

Ook Nigel de Jong krijgt een plek in het favoriete HSV-elftal van Van der Vaart. De voormalige bikkelaar op het middenveld kwam een half jaar na hem over van Ajax. 'Nigel was ons slot op de deur voor de verdediging. Bijna niemand kwam hem voorbij. Een keiharde stofzuiger op het middenveld, een terriër die geen centimeter prijsgaf. Geen wonder dat Manchester City hem in 2009 voor 18 miljoen euro haalde. Goed besteed geld.'

Het favoriete HSV-elftal van Van der Vaart: Frank Rost; Khalid Boulahrouz, Vincent Kompany, Daniël Van Buyten, Joris Mathijsen, Timothée Atouba; Heung-Min Son, Nigel de Jong, Hakan Calhanoglu; Paulo Guerrero, Sergej Barbarez.

Lees hier (in het Duits) de toelichting van Van der Vaart over de andere acht spelers. 

Voor VI stelde Van der Vaart in 2018 zijn favoriete Oranje en het favoriete elftal van zijn clubloopbaan samen. Bekijk de video's hieronder.

Deze rits aan wereldsterren vormt de favoriete elf van Van der Vaart
Het favoriete Oranje van Van der Vaart
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.