Dreun voor Ten Hag: ongeslagen reeks Man Utd ten einde

Manchester United heeft voor het eerst sinds 2 oktober weer verloren. De ploeg van Erik ten Hag ging zondagmiddag in de Premier League pijnlijk onderuit tegen Aston Villa.

Aston Villa
Aston Villa
3 - 1
Manchester United

De openingsfase had niet slechter kunnen verlopen voor Ten Hag. In de zevende minuut was het al raak voor Aston Villa, dat zo door het centrum van de United-defensie sneed. Jacob Ramsey werd ingespeeld en gaf de bal mee aan de sprintende Leon Bailey. Lisandro Martínez leek verrast te worden door de loopactie van de Jamaicaan en kwam te laat om redding te brengen. Bailey schoot raak in de verre hoek: 1-0.

Zo beleefde Unai Emery een geweldige start van zijn eerste wedstrijd als Aston Villa-manager. In de elfde minuut kon de van Villarreal overgekomen Spanjaard opnieuw juichen. Lucas Digne ging achter de bal staan bij een vrije trap op een kansrijke positie. De Franse linksback krulde de bal met zijn linker over de muur in de korte hoek voorbij David de Gea: 2-0.

Ten Hag werd aan het denken gezet door de dubbelslag van Villa. Veel interessante wisselmogelijkheden had hij niet in Birmingham door de personele problemen bij United. Antony, Jadon Sancho en Raphaël Varane waren niet fit genoeg om te spelen, terwijl Bruno Fernandes geschorst was. De Portugees werd als nummer 10 vervangen door Donny van de Beek. Ten Hag had Cristiano Ronaldo laten starten en gunde de achttienjarige linksbuiten Alejandro Garnacho na sterke optredens in de Europa League zijn eerste basisplaats in de Premier League. United was aanvallend lange tijd te slordig, maar maakte vlak voor rust wel de aansluitingstreffer. Een schot van Luke Shaw werd van richting veranderd door Ramsey waardoor doelman Emiliano Martínez kansloos was (2-1).

Een sterke reactie van United in de tweede helft werd verwacht na de indrukwekkende prestaties van de voorbije weken, maar die verwachting kwam niet uit. De schade nam in de 49ste minuut toe. Ramsey schoot raak in de rechterbovenhoek na terugleggen van Ollie Watkins: 3-1. Ten Hag greep in de 65ste minuut in met een driedubbele wissel. Tyrell Malacia, Antony Martial en Anthony Elanga vielen in, terwijl onder anderen Van de Beek naar de kant ging.

De frustratie groeide bij United naarmate de tijdnood hoger werd. Een aansluitingstreffer zat er niet meer in voor The Red Devils. Door de nederlaag bij Villa, het eerste verlies voor United na een reeks van negen duels zonder nederlaag, blijft het team van Ten Hag voorlopig zesde in de Premier League. De achterstand op koploper Arsenal is gegroeid naar elf punten.

Southampton
Southampton
1 - 4
Newcastle United

Dankzij de achtste treffer van Miguel Almirón dit seizoen, en zijn vierde in de laatste vier wedstrijden, kwam Newcastle op voorsprong in de eerste helft. Na een indrukwekkende demarrage, waar wel wat geluk bij kwam kijken, schoof Almirón de bal van dichtbij langs keeper Gavin Bazunu. Invaller Chris Wood maakte er uit de draai 0-2 van na de pauze; de doorgebroken Joe Willock tilde de marge naar drie na een steekpass van Kieran Trippier. Newcastle slaagde er niet in om voor de zevende keer dit seizoen de nul te houden, want Romain Perraud tekende in de slotfase aan voor de eretreffer. Het slotakkoord kwam van Bruno Guimarães, die scoorde met een geplaatst schot in de benedenhoek.

West Ham United
1 - 2
Crystal Palace

Crystal Palace begon eigenlijk sterker aan de wedstrijd, maar toch kwam West Ham na twintig minuten op voorsprong. Saïd Benrahma verschafte zichzelf tussen twee bewakers de ruimte voor een feilloos afstandsschot in de linkerbovenhoek: 1-0. Wilfried Zaha bracht de stand vier minuten voor de rust in evenwicht na voorbereidend werk van Eberechi Eze. In de slotfase van de wedstrijd kende scheidsrechter Paul Tierney een strafschop toe aan West Ham nadat hij een overtreding van Marc Guéhi op Michail Antonio meende waar te nemen, maar na het bekijken van de beelden trok hij zijn besluit in. Diep in de blessuretijd trok Crystal Palace de wedstrijd naar zich toe via een van richting veranderd schot van Michael Olise, dat in de bovenhoek zeilde.