Dramatisch jubileum Van Polen verpest 'aanwinstenfeestje' PEC

FC Utrecht is zaterdagavond in een bijzonder vermakelijk duel extreem laat ontsnapt aan een nederlaag tegen PEC Zwolle. De bezoekers leken dankzij twee winterse aanwinsten op weg naar een knappe zegge, maar na een late rode kaart voor 'feestvarken' Bram van Polen sloegen de Domstedelingen in extremis toe.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 3
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Dat PEC in Stadion Galgenwaard begon zonder Reza Ghoochannejhad, mag geen verrassing meer heten. De spits viel vorige week in tegen Willem II en maakte een hattrick en redde midweeks (eveneens als invaller) eigenhandig een punt tegen Heracles Almelo, maar trainer John Stegeman liet eerder al weten dat een basisplek er nog niet in zit. Veel verrassender was het ontbreken van keeper Michael Zetterer: de Duitse keeper vertrekt bij PEC. Naar welke club was bij de aftrap nog niet bekend, maar de aanstaande transfer was voor Stegeman voldoende om al geen beroep meer op Zetterer te doen.

Zijn vervanger Xavier Mous moest zaterdagavond vervolgens al na zo'n twee minuten vissen. Uit een vrije trap van Adam Maher dook Sander van de Streek helemaal vrij op in het vijfmetergebied, hij kopte de bal simpel binnen. Die 1-0 bleef echter niet lang staan. Na een werkelijk sublieme solo-actie waarbij hij al dribbelend meerdere tegenstanders het bos in stuurde, schoot de deze transferperiode van 1. FC Nürnberg overgenomen Virgil Misidjan de bal zelf achter FC Utrecht-goalie Erik Oelschlägel.

Daarmee ging er direct een streep door een mogelijke mijlpaal. De keeper van de Domstedelingen had al drie keer op rij de nul gehouden. Als hij dat tegen PEC weer had gedaan, dan was dat voor het eerst sinds 2010 (met Michel Vorm onder de lat) dat FC Utrecht vier duels op rij een clean sheet hield. Zo ver kwam het dus niet. Sterker nog: na een ongelukkige overtreding (was het wel een overtreding?) van Willem Janssen op Immanuel Pherai kregen de Zwollenaren kort voor rust een penalty. En omdat Thomas Lam die benutte stond het halverwege zelfs 1-2.

Dramatisch jubileum
Bij FC Utrecht zal men boos zijn geweest over die pingel, maar tien minuten na rust kreeg de thuisploeg er zelf eentje. Van de Streek werd neergelegd door Sam Kersten, Maher zag hoe zijn strafschop via de hand van Mous binnen ging. Op dat moment was er met Benson Manuel al een volgende nieuweling ingevallen bij PEC, maar het was de derde winterse nieuwkomer die de spotlights pakte. Na een dramatische pass van Oelschlägel kwam de bal uiteindelijk bij Thomas Buitink, de concurrent van Ghoochannejhad schoot de 2-3 binnen.

De supersub tegen wil en dank werd kort daarna alsnog gebracht voor de van Vitesse gehuurde doelpuntenmaker, aan de andere kant kreeg Moussa Sylla op aangeven van Gyrano Kerk nog dé kans op de 3-3, maar hij faalde jammerlijk. Dat leek funest te worden voor FC Utrecht, maar diep in blessuretijd werd alles anders. Na een gemene overtreding van invaller Remco Balk op Mous gaf PEC-captain Van Polen de jonge FC Utrecht-aanvaller een licht zetje. Dat leverde hem direct rood op, in zijn 400ste wedstrijd voor PEC. Tot overmaat van ramp zag hij na de wat makkelijk gegeven rode kaart vanaf de zijkant dat Hidde ter Avest in de zesde minuut van de blessuretijd nog de 3-3 binnenkopte. En dus was ook voor FC Utrecht een deze maand gehaalde speler belangrijk.