Reza, supersub tegen wil en dank: 'Ik stond alweer te popelen'

Na zijn hattrick tegen Willem II voerde Reza Ghoochannejhad vele gesprekken met trainer John Stegeman. Aanvoerder Bram van Polen gaf ook al aan dat de 33-jarige spits meer kansen verdiende. Toch begon hij ook tegen Heracles Almelo op de bank, maar hij maakte het verschil met de specialiteit van het huis.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 2
Heracles Almelo

Vanaf de zijlijn zag de Iraniër zijn ploeg worstelen met Heracles. In de tweede helft ging het een stuk beter en leek het script al klaar te liggen. 'Dat stukje langs de lijn waar ik me altijd warmloop, ken ik inmiddels goed. Na die 1-2 stond ik te popelen om erin te komen en de bal binnen te schieten. Toen werd ik geroepen en met mijn eerste balcontact was het raak', haalt Ghoochannejhad het moment terug.

Dat was aan het pure spitseninstinct van de supersub – tegen wil en dank – te danken. 'Immanuel Pherai kreeg de bal voor zijn linkerbeen en gaf hem voor. Normaal als hij ze met zijn verkeerde been geeft, belanden de ballen op veld zes. Maar deze was echt perfect. Ik gokte al dat de bal daar zou komen en was er daarom sneller dan de verdedigers, en kopte hem goed tegendraads binnen', aldus de spits die vier keer scoorde in zijn laatste 65 minuten.

Reza bezorgde zijn ploeg zo toch nog een gelijkspel, al had er volgens hem meer ingezeten. ‘Ik denk dat je blij moet zijn met een punt, maar als de wedstrijd tien minuten langer had geduurd, hadden we hem zeker nog gewonnen. Heracles zat er echt doorheen’, vertelt het goudhaantje. Zijn trainer was het daar volledig mee eens.

‘Het is wel heel knap dat je na een 0-2 achterstand bij rust nog een punt uit het vuur sleept. De ploeg heeft mentale weerbaarheid. Dat prijs ik, dat vind ik mooi. Maar eigenlijk moet je de wedstrijd nog winnen ook’, aldus John Stegeman. Hij verraste door in de rust niet aanvallend, maar juist defensief te wisselen. Controleur Rico Strieder kwam in de ploeg voor Eliano Reijnders, die het lastig had met de druk van Heracles.

Kip zonder kop
'Na die vroege tegengoal wilden we meteen de gelijkmaker maken, maar daardoor gingen we spelen als kip zonder kop. Iedereen rende uit zijn positie, het was geen onwil, maar wel onmacht. We speelden onszelf helemaal uit de wedstrijd. We renden rond met tweehonderd kilometer per uur en zonder navigatie', blikt Stegeman terug.

Hij bracht Strieder in de ploeg om dat te herstellen. Had hij dat niet al eerder willen doen? 'Daar heb ik wel even over nagedacht. Maar ik heb ooit een keer eerder een speler gewisseld voor rust… Ik vind ook dat je fouten mag maken en dat spelers een kans verdienen om zich te herpakken. Thomas Lam is 27 en Fins international, die weet heel goed wat er gevraagd wordt. Maar bij jonge spelers moet je daar wel voorzichtig mee zijn, want je breekt er ook een hoop mee af.'