Dost toont waarde voor NEC op pijnlijke avond voor FC Utrecht en Jans

NEC heeft zaterdagavond met ruime cijfers gewonnen van FC Utrecht. Bas Dost kreeg voor het eerst een basisplaats bij de Nijmegenaren en betaalde het vertrouwen terug met een doelpunt en een assist tegen zijn voormalig werkgever Utrecht.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

FC Utrecht-trainer Ron Jans beleefde vorige week nog een geslaagd debuut tegen Heracles Almelo, maar NEC liet zien dat het lek bij de Domstedelingen nog niet boven is. De Nijmegenaren, die tot zaterdag pas één competitieduel winnend afsloten, sloegen in de eerste helft binnen een tijdsbestek van drie minuten een gat met Utrecht. De 1-0 viel direct na de aftocht van NEC-doelman Jasper Cillessen.

Snelle beslissing
Cillessen verliet het veld met een spierblessure, die hij ogenschijnlijk opliep bij een doeltrap, en direct na de komst van zijn vervanger Robin Roefs scoorde Dirk Proper. De middenvelder schoot hard raak nadat Dost de bal na een vrije trap van Lasse Schöne met zijn hoofd verlengde tot Proper. Drie minuten later lag de bal er opnieuw in voor de thuisploeg.

Nadat Sontje Hansen vanaf de linkerflank voorgaf, kopte Bart van Rooij de bal bij de tweede paal richting Magnus Mattsson, die van dichtbij raak tikte. FC Utrecht had aanvallend weinig in te brengen tegen NEC. Othmane Boussaid hoopte voor de pauze nog op een strafschop na een duel met Schöne, maar arbiter Dennis Higler zag geen reden de bal op de stip te leggen.

Eerste goal Dost
Zeven minuten na de pauze gaf Higler wel een strafschop aan NEC na een overtreding van Mark van der Maarel op Rober Gonzaléz. Dost, die vorig seizoen negen keer scoorde voor Utrecht, bleef koel vanaf elf meter en maakte uitgerekend tegen zijn ex-club zijn eerste goal in dienst van NEC. Victor Jensen dacht na een uur iets terug te kunnen doen voor de bezoekers, maar zijn inzet ging snoeihard tegen de paal.

NEC liet zich na de derde goal steeds meer terugzakken op eigen helft, waardoor Utrecht de ruimte kreeg om nog een paar keer gevaarlijk te worden. Invaller Isac Lidberg was twee keer dreigend met kopballen. Na ruim een uur verliet Dost het veld onder luid applaus van de toeschouwers in De Goffert. NEC klimt door de zege naar de tiende plaats en kan zich gaan voorbereiden op de derby tegen Vitesse, volgende week zondag in eigen huis. Utrecht bezet de zestiende plek met slechts drie punten uit zes wedstrijden.