Dost krijgt in buitenland de waardering die hij bij Oranje miste

Reacties

Drie jaar na zijn vertrek bij VfL Wolfsburg kan Bas Dost bij Eintracht Frankfurt weer verder gaan waarmee hij al jarenlang zo goed in is gebleken: het maken van doelpunten. Waar het bij Oranje nooit echt wilde vlotten, schiet de dertigjarige spits ze er in het buitenland aan de lopende band in.

Dost krijgt in buitenland de waardering die hij bij Oranje miste

Vooral de cijfers die Dost na drie jaar Sporting Portugal kan overleggen zijn ronduit indrukwekkend: 93 doelpunten in 127 officiële duels. Zeker als je bedenkt dat zijn laatste seizoen in Lissabon mede door blessures cijfermatig zijn minste was. Met Marcel Keizer op de bank als trainer bleef de teller steken op 23 doelpunten, waarvan vijftien in de Primeira Liga.

Het zijn aantallen waar andere spitsen blind voor zouden tekenen, maar gezien de eerste twee jaren van Dost in Portugese dienst viel zijn productie inderdaad wat tegen. In het seizoen 2016/17 schoot De Vliegende Hollander, zoals hij na zijn komst al snel liefkozend werd genoemd door de fans, liefst 36 keer raak in alle competities, in het seizoen 2017/18 34 keer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De manier waarop zijn periode in Portugal ten einde kwam was door het moddergooien over en weer tussen beide kampen (wegens een financieel conflict) niet fraai, zijn oude ploeggenoten gaven hem wel het afscheid dat hij als clubtopscorer verdiende. Zo sprak Bruno Fernandes, aanvoerder en sterspeler van Sporting, na zijn vertrek mooie en emotionele woorden op Instagram.

'Mijn vriend, compagnon en strijder van duizend strijden. Ik weet dat je ons niet op deze manier vaarwel had willen zeggen, maar het ging zo snel dat je niet de tijd kreeg om te zeggen wat je wilde. Ik hoef verder weinig te zeggen over je als speler. De cijfers spreken voor zich. Je was een vriend van ons allemaal, je hebt me geholpen te groeien als speler en als mens.'

De mooie woorden van zijn oude ploeggenoot zullen Dost ongetwijfeld goed doen. Temeer omdat zijn toekomst bij Sporting een jaar geleden nog uiterst onzeker was na een gerichte aanval van een groep fans. De topschutter bleef zijn club echter trouw en maakte zich daarmee nog geliefder bij de aanhang, die hem toch al op een voetstuk hadden geplaatst (zie video).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Hoewel Dost ook in Lissabon zeker enkele moeilijke momenten kende, staat de waardering die hij er voelde in schril contrast met het gebrek daaraan bij Oranje. Daar liep hij met een 'verrot gevoel' rond. Het was in april 2018 reden een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. 'Het is niet goed gelopen bij het Nederlands elftal. Om wat voor reden dan ook. Het werkt gewoon niet.'

'Het zit in de communicatie', legde Dost zijn opmerkelijke besluit destijds uit bij het AD. 'Wil je niet met mij spelen? Prima. Maar laat in elk geval zien dat je respect voor me hebt. Met een jongen die er meerdere keren bij is geweest, in Portugal 34 keer scoort, en dit seizoen op dezelfde fiets verder gaat, ga je toch iets anders om dan met een jongen die net komt kijken.'

In Oranje werd Dost met slechts één treffer in achttien interlands nooit de doelpuntenmaker die hij over de grens, en eerder in de Eredivisie, wel was. Een ijzersterke periode in de Bundesliga bij VfL Wolfsburg leverde hem in maart 2015 zijn debuut als international op. Met twintig treffers, waarvan zestien competitiegoals, was 2014/15 zijn sterkste seizoen in Duitsland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zijn drie overige jaren bij Wolfsburg waren minder flitsend, maar Eintracht Frankfurt was Dost niet vergeten en ziet in hem de opvolger van Sébastien Haller en Luka Jovic. Oud-international Thomas Berthold had daar zo zijn vraagtekens bij ('Hij heeft niet het tempo en de kracht'), maar vindt voor tien miljoen euro maar eens een spits met zo'n neus voor de goal en ervaring in de Bundesliga.

Tuchel
Dat Dost er international goed op staat, bleek wel uit een van de feitjes waarmee Sport Bild woensdag uitpakte. Paris Saint-Germain zou hem vorig jaar namelijk hebben benaderd om de stand-in te worden van de sterren in de aanval, maar Dost bedankte voor het aanbod van de Duitse trainer Thomas Tuchel. Hij was net vader geworden en wilde daarom nog niet weg uit Lissabon.

Een jaar later was het wel tijd voor een transfer. Het resulteerde in een terugkeer in Duitsland, waar hij voor drie jaar tekende. Genoeg tijd om flink wat progressie te boeken op de lijst met meest trefzekere Nederlanders in de Bundesliga, al lijken Roy Makaay en Klaas Jan Huntelaar buiten bereik. Hoeveel Dost er ook maakt, tot een rentree in Oranje zal het niet leiden. Dat boek is dicht.

Nederlandse topscorers in Bundesliga

Speler Club(s) Duels Goals
1. Arjen Robben Bayern 201 99
2. Willi Lippens Dortmund, RW Essen 242 90
3. Klaas Jan Huntelaar Schalke 04 175 82
4. Roy Makaay Bayern 129 78
5. Rafael v.d. Vaart HSV 152 45
6. Erik Meijer Uerdingen, Leverkusen, HSV 174 39
7. Bas Dost Wolfsburg 85 36
8. Youri Mulder Schalke 04 177 32
13. Wout Weghorst Wolfsburg 36 19
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Dost
Meer over Dost
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.