Dortmund wint met hangen en wurgen na rode kaart Drobny

Borussia Dortmund heeft zaterdag een moeizame overwinning geboekt op Werder Bremen. 1899 Hoffenheim bleef ongeslagen door een uitzege bij FC Augsburg. Schalke 04 won dankzij Guido Burgstaller van FC Ingolstadt 04.

Werder Bremen - Borussia Dortmund 1-2
Bij Dortmund zal men vooraf ietwat huiverig zijn geweest door het gemis van Pierre-Emerick Aubameyang. De aanvalsleider is met Gabon actief op de Afrika Cup. Zijn vervanger, André Schürrle, gaf tegen Werder Bremen direct zijn visitekaartje af. Al na vijf minuten omspeelde hij doelman Jaroslav Drobny en tekende hij voor 0-1.

Drobny haalde het einde van de eerste helft niet. De Tsjech verkeek zich volledig op de snelle Marco Reus, die na een pass werd gelanceerd. Drobny zette met gestrekt been zijn noppen in het bovenbeen van Reus, die kermend naar de grond ging. De rode kaart was een logische straf. Claudio Pizarro verliet vervolgens het veld, zodat reservedoelman Felix Wiedwald erin kon komen.

Toch kwam de thuisploeg na rust op gelijke hoogte. Fin Bartels verschalkte Roman Weidenfeller: 1-1. Na 71 minuten kreeg Dortmund de thuisploeg toch op de knieën. Na een afgeslagen corner gaf invaller Raphaël Guerreiro de bal voor. Zijn voorzet werd aangeraakt en belandde daardoor bij verdediger Lukasz Piszczek, die nog in het strafschopgebied stond. Met een fraai wippertje scoorde de Pool: 1-2.

Dortmund klimt op de ranglijst over Hertha BSC naar de vierde plaats en heeft nu dertig punten. Werder Bremen staat vijftiende met zestien punten.

FC Augsburg - 1899 Hoffenheim 0-2
Het Hoffenheim van trainer Julian Nagelsmann hield ook zaterdag de ongekende status vast. Zijn ploeg is dit seizoen nog altijd ongeslagen. De winst op FC Augsburg betekende de zeventiende competitiewedstrijd zonder nederlaag. Hoffenheim is de enige club in de vijf grootste Europese competities die nog ongeslagen is.

Pas in de tweede helft werd de score geopend door de bezoekers. Na rust zorgde Sandro Wagner voor 0-1 na klungelig verdedigen van Augsburg. De spits schoof de bal kalm diagonaal achter keeper Marwin Hitz. Niet veel later maakte Andrej Kramaric de 0-2 op aangeven van ex-sc Heerenveen-spits Mark Uth.

Hoffenheim staat door de zege voor even derde in de Bundesliga. De ploeg heeft nu één punt meer dan Hertha, dat zondag op bezoek gaat bij Bayer Leverkusen. Augsburg zakt naar de dertiende plaats met achttien punten.

Schalke 04 - FC Ingolstadt 04 1-0
Klaas-Jan Huntelaar keek bij de hervatting van de competitie vanaf de tribune toe bij Schalke 04. De spits kampt nog steeds met een knieblessure. Zijn vervanger, Burgstaller, stal direct de show tegen Ingolstadt. Hij kwam deze winter over van 1. FC Nürnberg en viel na de rust in.

In de 93ste minuut zorgde hij voor de winnende treffer door een aangeraakt schot van Alessandro Schopf binnen te tikken. Hierdoor klimt Schalke naar plek negen met 21 punten. Ingolstadt staat met twaalf punten op de gevaarlijke zeventiende plaats.