Dortmund verpest kans op revanche én ongeslagen status Bosz

Reacties

Peter Bosz heeft zaterdagmiddag een teleurstellende rentree in het Signal Iduna Park beleefd. Op bezoek bij zijn ex-werkgever Borussia Dortmund had zijn Bayer Leverkusen wel meer balbezit, maar de zeer effectieve thuisploeg maakte keihard korte metten met de bezoekers. Daardoor is de ploeg van Bosz de ongeslagen status in de Bundesliga kwijt.

Dortmund verpest kans op revanche én ongeslagen status Bosz
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
4 - 0
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen

Bosz vertrok begin juni 2017 na een succesvol seizoen als trainer van Ajax en ging aan de slag bij Borussia Dortmund. Daar begon hij geweldig aan het Bundesliga-seizoen, maar vervolgens kwam de klad erin en Bosz werd na 163 dagen alweer op straat gezet. De man die sinds december 2018 trainer is van Leverkusen keerde zaterdagmiddag dus terug op bekende grond, maar moest het in de jacht op revanche op zijn oude club doen zonder zomeraanwinst Kerim Demirbay: de van 1899 Hoffenheim overgekomen spelmaker ontbrak vanwege privé-omstandigheden.

Zonder Demirbay ging Leverkusen uiteindelijk hard onderuit tegen het extreem effectieve Dortmund. Hoewel de bezoekers het meeste balbezit hadden, waren de kansen voor de thuisploeg. Eerst kon Mats Hummels zijn hoofd net niet tegen een indraaiende vrije trap van Marco Reus zetten, niet veel later schoot doelman Lukás Hrádecky de ploeg van Bosz te hulp. Eerst redde hij op een laag schot van Reus, waarna hij ook de rebound van Julian Brandt (onlangs nota bene overgekomen van Leverkusen) knap uit zijn doel ranselde.

Leverkusen-keeper Lukás Hrádecky kon een paar keer goed redden, maar moest ook vier keer vissen.
Leverkusen-keeper Lukás Hrádecky kon een paar keer goed redden, maar moest ook vier keer vissen.

Direct na die laatste kans zag Karim Bellarabi hoe zijn schot via Dortmund-verdediger Manuel Akanji over ging, waarna BVB aan de andere kant ijskoud profiteerde van een foutje in de Leverkusen-defensie. Na een pass van Wendell verzuimden Nadiem Amiri en Bellarabi allebei om naar de bal toe te gaan, waardoor Achraf Hakimi die bal kon oppikken en een afgemeten voorzet richting Paco Alcácer verstuurde. De Spanjaard ontsnapte aan buitenspel en volleerde knap de openingsgoal binnen.

Dortmund (dat de eerste twee competitieduels had gewonnen, maar vlak voor de interlandbreak verrassend verloor bij promovendus Union Berlin) gooide de wedstrijd kort na rust vervolgens al in het slot. De eerste kans was nog wel voor Leon Bailey, maar daarna ging het ineens snel. Na een diepe bal van Manuel Akanji ging Jadon Sancho er aan de rechterkant vandoor, na zijn lage voorzet kwam Alcácer met een handig overstapje, waardoor de inlopende Reus de 2-0 binnen kon schuiven.

In de slotfase werd de score nog behoorlijk opgevoerd door het in de afronding dodelijke Dortmund. Hrádecky kreeg zijn hand nog wel tegen een voorzet van Sancho, maar de bal viel precies voor de voeten van Raphaël Guerreiro, die simpel de 3-0 kon binnentikken. Het slotakkoord was voor Reus, die op aangeven van Jakob Bruun Larsen de eindstand bepaalde en Bosz zo een uiteindelijk vrij forse tik bezorgde. Na zeges op SC Paderborn en Fortuna Düsseldorf, en een remise tegen het Hoffenheim van Alfred Schreuder, was dit de eerste nederlaag voor Leverkusen.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
26
4
4
100-32
+68
82
2
Borussia Dortmund
34
21
6
7
84-41
+43
69
3
RB Leipzig
34
18
12
4
81-37
+44
66
4
Borussia Mönchengladbach
34
20
5
9
66-40
+26
65
5
Bayer Leverkusen
34
19
6
9
61-44
+17
63
6
1899 Hoffenheim
34
15
7
12
53-53
0
52
7
VfL Wolfsburg
34
13
10
11
48-46
+2
49
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.