Dortmund morst ondanks goal Malen, Gosens blinkt uit bij Union Berlin

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag punten gemorst op bezoek bij VfL Bochum. Donyell Malen was weer trefzeker voor BVB, maar zijn doelpunt was niet voldoende voor een overwinning. Bij Union Berlin deed Robin Gosens van zich spreken bij zijn basisdebuut.

VfL Bochum
VfL Bochum
1 - 1
Borussia Dortmund

Bochum beleefde vorige week een dramatische start van het seizoen tegen VfB Stuttgart (5-0 nederlaag), maar in het Vonovia Ruhrstadion verraste de formatie van trainer Thomas Letsch (ex-Vitesse) Dortmund al vroeg in de streekderby. Na een pass van voormalig Vitesse-linksback Maximilian Wittek haalde Kevin Stöger hard uit in de verre hoek. Dortmund-keeper Gregor Kobel was kansloos.

Dortmund had weliswaar de overhand in het duel in Bochum, maar kon met Malen en Sébastien Haller in de basis voor rust niet tot scoren komen. Haller werd met een kopbal nog even dreigend. Tien minuten na de pauze hielp Malen Dortmund uit het niets alsnog aan de gelijkmaker. Met een verrassend heupschot knalde de Oranje-international van een meter of zeventien hard en zuiver raak.

Het was voor Malen zijn tweede goal van het seizoen en zijn elfde in dit kalenderjaar. Daarmee is hij met Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt) de meest trefzekere speler in de Bundesliga in 2023. In de jacht op een tweede treffer besloot Dortmund-trainer Edin Terzic in de slotfase zowel Malen als Haller naar de kant te halen. Die wissels leverden niets op voor de gasten.

Darmstadt 98
1 - 4
Union Berlin

Gosens speelde een hoofdrol bij Union Berlin in het uitduel met SV Darmstadt 98. De ex-speler van FC Dordrecht en Heracles Almelo kwam deze zomer over van Internazionale en scoorde twee keer bij zijn basisdebuut voor Union Berlin, bij wie Danilho Doekhi als aanvoerder in de basis startte. Vorige week viel Gosens in tegen FSV Mainz 05 (4-1 zege) en tegen Darmstadt was hij als basiskracht al na drie minuten trefzeker.

Vanaf de rand van het strafschopgebied maakte Gosens de snelle openingstreffer. Union Berlin kreeg daarna twee tikken te verwerken toen Brenden Aaronson met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd en Marvin Mehlem de 1-1 maakte. Sheraldo Becker maakte vervolgens zijn entree bij de gasten en tien minuten later kopte Gosens de 1-2 binnen uit een vrije trap. Kevin Behrens hielp Union Berlin een paar minuten later aan de 1-3. De topscorer van de Bundesliga kopte van dichtbij raak uit een corner.

Na ruim uur werd Becker, ogenschijnlijk met fysiek ongemak, weer naar de kant gehaald en direct daarna maakte Doekhi de 1-4 uit een hoekschop. De captain van Union Berlin botste daarbij hard met zijn hoofd tegen tegenstander Fabian Holland, maar kon het duel vervolgen. Union Berlin gaat voorlopig met twee (ruime) overwinningen aan de leiding in de Bundesliga.

Heidenheim
Heidenheim
2 - 3
1899 Hoffenheim

Wout Weghorst begon zaterdag voor het eerst in de basis bij een competitieduel van 1899 Hoffenheim, maar beleefde aanvankelijk geen geweldige middag tegen FC Heidenheim, nieuwkomer in de Bundesliga. Nadat de thuisploeg via Jan-Niklas Beste een strafschop miste, was diezelfde Beste na een klein half uur alsnog trefzeker in de Voith-Arena. Een kwartier na de pauze vergrootte Marvin Pieringer de voorsprong voor Heidenheim.

Weghorst kwam nauwelijks in het spel voor bij Hoffenheim, maar de gasten knokten zich wel terug in de wedstrijd. Invaller Maximilian Beier maakte een klein kwartier voor tijd de 2-1 en niet lang daarna zorgde Pavel Kaderabek voor de 2-2. Hoffenheim maakte de comeback compleet door ook nog de 2-3 te maken. Na een overtreding op Maximilian Beier verzilverde Andrej Kramaric de penalty en hij bezorgde de gasten alsnog drie punten.

SC Freiburg
SC Freiburg
1 - 0
Werder Bremen

SC Freiburg en Werder Bremen maakten er geen spektakelstuk van in het Europa-Park Stadion. Freiburg had met Ritsu Doan (ex-FC Groningen en -PSV) weliswaar de overhand in eigen huis, maar lange tijd leek het duel doelpuntloos te gaan eindigen. Diep in de blessuretijd van de tweede helft bezorgde Maximilian Philipp Freiburg alsnog drie punten: 1-0. De thuisploeg bezet daardoor de derde plaats in de Bundesliga.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 2
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg boekte zaterdag de tweede zege op rij in de Bundesliga. Die Wölfe waren met voormalig Eredivisionist Vaclav Cerny in de basis te sterk voor 1. FC Köln. Nadat Luca Waldschmidt de score had geopend voor Köln, zorgde Jonas Wind voor de ommekeer in de wedstrijd. De Deense spits vond twee keer het net voor Wolfsburg. Bij de bezoekers kwam de door PSV begeerde Aster Vranckx kort voor tijd binnen de lijnen voor Cerny.