Doordenderende Pavlidis evenaart AZ-record uit de jaren zeventig

Vangelis Pavlidis heeft de smaak te pakken vroeg in het nieuwe Eredivisie-seizoen. Hij is de tweede AZ-speler in de geschiedenis die in de vijf eerste wedstrijden van een Eredivisie-seizoen trefzeker was. De Griek spoelde daarmee zijn Europese kater weg.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 3
AZ
AZ

Pavlidis vertelde na de overwinning in Zwolle niet op de hoogte te zijn geweest van de mijlpaal die lonkte. John Metgod was de speler die in het AZ-shirt in het seizoen 1977/78 uit de startblokken schoot door in de eerste vijf speelrondes te scoren. Pavlidis evenaarde die prestatie met zijn goal in de negentigste minuut tegen PEC. 'Nee nee, ik wist dat van te voren niet', vertelde de AZ-spits lachend bij ESPN . 'Iemand liet me net wat statistieken van lang geleden zien. Ik speelde gewoon mijn spel en probeerde weer te scoren.'

Bij Pavlidis staat de teller dit seizoen in de Eredivisie al op zeven treffers. Dat rendement krijgt extra glans als gekeken wordt naar de Expected Goals. Natuurlijk heeft de aanvaller over aanvoer niet te klagen in een aanvallend team als AZ, maar Pavlidis overtreft de verwachtingen als het gaat over afwerken. Op basis van de kansen die hij gehad heeft, was het normaal geweest dat hij nu op drie of vier treffers had gestaan (Expected Goals-waarde van 3,48).

Speler Goals Expected Goals
Santiago Giménez* 8 5,72
Vangelis Pavlidis 7 3,48
Nikolas Agrafiotis 5 1,93
Philippe Rommens 4 1,13
Luuk de Jong 4 3,66

In de statistieken zijn de twee goals die Santiago Giménez in de gestaakte wedstrijd tegen Ajax gemaakt heeft al verwerkt, net als zijn kansen in De Klassieker die zondagmiddag werd stilgelegd.

Pavlidis kwam in het interview na de ruime zege bij PEC nog even terug op de blamage van afgelopen donderdag. Voor hem was het ook nog onbegrijpelijk dat AZ in de Conference League uit tegen Zrinjski Mostar een 0-3 voorsprong uit handen had gegeven. 'We wilden sorry zeggen tegen onze supporters. Het zo weggeven had niet mogelijk mogen zijn. We moeten honderd procent gefocust zijn gedurende negentig minuten. Donderdag zagen we dat op 99 procent spelen niet genoeg is voor ons', blikte hij terug.