Dominant Spanje slecht Iraanse muur dankzij mazzelgoal Costa

Spanje heeft woensdag in Groep B van het WK met hangen en wurgen gewonnen van Iran: 0-1. De formatie van bondscoach Fernando Hierro had duidelijk meer te vertellen, maar stuitte lange tijd op de muur van Iran.

Alireza Jahanbakhsh zat op de bank bij Iran, hoewel hij in de eerste wedstrijd tegen Marokko wel startte. Mogelijk had hij nog te veel last van de blessure die hij in die wedstrijd opliep om vanaf de aftrap te verschijnen. Voor Gerard Piqué was het duel met Iran extra speciaal. De verdediger speelde zijn honderdste interland voor Spanje, maar zag vooral in de eerste helft een frustrerende wedstrijd voor de Spanjaarden.

Iran parkeerde namelijk niet een bus, maar een dubbeldekker voor het doel. De Spanjaarden hadden in de eerste helft liefst 81 procent balbezit, maar richtten er vrij weinig mee uit door de ultra-defensieve tactiek van Iran. Het grootste gevaar van Spaanse zijde was een van richting veranderde vrije trap van David Silva die in de handen van doelman Alireza Beiranvand belandde.

Waar Spanje in de eerste helft nauwelijks grote kansen kreeg, was het na rust al wel snel raak. Beiranvand redde eerst nog op een schot van Sergio Busquets en aan de andere kant schoot Karim Ansarifard bijna raak. Vervolgens ging de bal er alsnog in voor Spanje. Diego Costa ontving een pass, draaide weg en zag Ramin Rezaeian aankomen. Doordat de verdediger de bal tegen de spits aanschoot, belandde deze in het doel: 0-1.

Een ongelukkige tegengoal voor Iran, dat daarna wel al heel snel op gelijke hoogte dacht te komen. Dacht, want na de openingstreffer ging het land plots aanvallen en schoot Saeid Ezatolahi zelfs raak. Terwijl de Iraanse spelers feestvierden, stak scheidsrechter Andrés Cunha zijn hand omhoog. Nadat de VAR naar de beelden had gekeken, werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

Aangezien Iran nu ook moest, werd de slotfase van de wedstrijd een stuk leuker dan de 75 minuten daarvoor. Bondscoach Carlos Queiroz bracht Jahanbakhsh ook nog voor een extra aanvallende impuls. De grootste kans voor Iran was daarna waarschijnlijk voor Mehdi Taremi, die bij een voorzet van Vahid Amiri boven Jordi Alba uittorende en over kopte. Amiri vermaakte het publiek door vlak voor de voorzet Piqué te poorten. Helaas voor hem leverde het geen goal op en bleef Iran met lege handen achter.

Spanje staat na twee wedstrijden gedeeld bovenaan in Groep B met vier punten, evenveel als Portugal. Iran staat op drie punten en het al uitgeschakelde Marokko heeft nul punten. Maandag staan Spanje-Marokko en Iran-Portugal op het programma.