Dolle donderdag in Engeland: het is weer Deadline Day

Reacties

Het wordt een drukke dag in Groot-Brittannië. Helikopters vliegen af en aan, supporters verversen om de paar minuten de clubwebsite van hun favoriete ploeg en directeuren en zaakwaarnemers verliezen hun mobiele telefoons geen seconde uit het oog. Het is weer Deadline Day, de traditioneel chaotische laatste dag van de transferperiode die in Engeland garant staat voor spektakel.

Dolle donderdag in Engeland: het is weer Deadline Day

Waar de meeste clubs in Europa nog tot het einde van de maand de tijd hebben om spelers te kopen en verkopen, daar gaat de markt in Engeland vandaag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) op slot. De clubs in de Premier League besloten in september 2017 om de transferperiode voortaan vlak voor de start van de competitie te beëindigen, om zo competitievervalsing tegen te gaan. Vorig jaar zomer sloot de transfermarkt voor het eerst eerder in Engeland en nu is dat dus weer zo. Vrijdag begint het nieuwe seizoen, met de wedstrijd Liverpool - Norwich City.

Voor ze in Engeland aan voetbal gaan denken, is het eerst tijd voor de knotsgekke Deadline Day. Directeuren hadden weliswaar wekenlang de tijd om nieuwe spelers te halen, maar stellen dit (ter vermaak van de voetballiefhebbers?) regelmatig tot het allerlaatste moment uit. De vraag is of er deze donderdag nog transferklappers zullen vallen. Gaat Manchester United of Tottenham Hotspur nog voor een grote naam? Zal Arsenal zijn defensie nog gaan versterken? En mogen we nog iets verwachten van kampioen Manchester City, dat nog een vervanger voor Vincent Kompany hoopt te kunnen aantrekken?

Vorig jaar werd de Engelse transfermarkt gesloten op 9 augustus. Marcel Brands beleefde toen in dienst van Everton zijn eerste Deadline Day en liet zien zich uitstekend te hebben aangepast aan zijn nieuwe werkomgeving, door kort voor het sluiten van de markt drie nieuwe spelers te contracteren. Bernard, Yerry Mina en André Gomes kwamen The Toffees toen op het allerlaatste moment versterken. Laatstgenoemde werd in eerste instantie voor een jaar gehuurd van Barcelona en Brands maakte daar onlangs een definitieve transfer van.

Ook op deze Deadline Day zal Brands geen tijd hebben voor een lunchpauze. Hij haalde woensdagavond nog Djibril Sidibé op bij AS Monaco en is nu vooral druk bezig met de komst van vleugelaanvaller Wilfried Zaha, die volgens Sky Sports een transferverzoek heeft ingediend bij Crystal Palace. Mocht deze transfer doorgaan, dan is de kans groot dat Brands het transferrecord van Everton gaat verpulveren. Dat record staat nu nog op naam van Gylfi Sigurdsson (49,4 miljoen euro); Zaha zal véél meer moeten gaan opleveren. Palace heeft de aanvaller een prijskaartje van naar verluidt 130 miljoen euro gegeven. Slik...

Everton probeert de vraagprijs te drukken door een of meerdere spelers naar Palace te sturen, maar de deal is nog verre van afgerond. Op het moment is Harry Maguire daarom de topaankoop van deze transferzomer in de Premier League. De 26-jarige international ging voor 87 miljoen euro van Leicester City naar Manchester United en mag zich nu de duurste verdediger aller tijden noemen. Ole Gunnar Solskjaer is echter nog niet tevreden en wil ook nog graag een middenvelder, terwijl er een nieuwe spits moet komen als Romelu Lukaku naar Italië vertrekt. En zo belooft het ook op Old Trafford een zeer interessante Deadline Day te worden.

Tien duurste Premier League-transfers van deze zomer:

Naam: Van: Naar: Bedrag:
01. Harry Maguire Leicester City Manchester United 87 miljoen
02. Nicolas Pépé Lille Arsenal 80 miljoen
03. Rodri Atlético Madrid Manchester City 70 miljoen
04. Tanguy Ndombélé Olympique Lyon Tottenham Hotspur 60 miljoen
05. Aaron Wan-Bissaka Crystal Palace Manchester United 55 miljoen
06. Mateo Kovacic Real Madrid Chelsea 45 miljoen*
06. Youri Tielemans AS Monaco Leicester City 45 miljoen**
08. Joelinton 1899 Hoffenheim Newcastle United 44 miljoen
09. Sébastien Haller Eintracht Frankfurt West Ham United 40 miljoen
10. Raúl Jiménez Benfica Wolverhampton Wanderers 38 miljoen*

* = gekocht met een optie tot koop na een huurperiode
** = speelde vorig seizoen al op huurbasis voor Leicester City

Van de twintig clubs in de Premier League is nieuwkomer Aston Villa tot dusver het meest actief geweest. De promovendus haalde al twaalf nieuwe spelers en gaf daar in totaal bijna 150 miljoen euro voor uit. Daar staat de complete rust bij Champions League-winnaar Liverpool tegenover. The Reds haalden alleen de talenten Sepp van den Berg (PEC Zwolle) en Harvey Elliott (Fulham) binnen. Verder werd de transfervrije doelman Adrián (vorig seizoen West Ham United) aangetrokken als vervanger van de naar Club Brugge vertrokken Simon Mignolet.

Volgens coach Jürgen Klopp is de portemonnee van Liverpool leeg en is de kans groot dat het hier qua nieuwelingen bij gaat blijven. Maar op Deadline Day weet je het nooit. Ook op Anfield zal ongetwijfeld weer een verslaggever van Sky Sports klaarstaan, hopend op toch nog een transfersurprise. Miljoenen voetballiefhebbers van over de hele wereld hopen met hem mee. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.