Dolgelukkige Torres doorbreekt bekervloek en kan afscheid nemen

Reacties

In zijn laatste seizoen in dienst van jeugdliefde Atlético Madrid pakte Fernando Torres zijn eerste grote prijs met de club. Atleti won de Europa League ten koste van Olympique Marseille (0-3) en zodoende krijgt Torres een passend afscheid.

Dolgelukkige Torres doorbreekt bekervloek en kan afscheid nemen

Er leek een vloek te rusten op Torres in combinatie met het pakken van prijzen met Atlético Madrid. Als kind kwam hij terecht in de jeugdopleiding van de club en toen hij zeventien was debuteerde Torres in het eerste elftal. Toentertijd speelde de club uit de hoofdstad nog op het tweede niveau in Spanje, in 2002 promoveerde Atleti naar de Primera División.

In zeven jaar tijd groeide Torres in het shirt van Atlético Madrid uit tot een spits van wereldformaat, maar zilverwerk bleef - buiten de promotie in 2002 - uit. In 2007 vertrok Torres bij zijn jeugdliefde en ging hij voor Liverpool spelen. In die periode begon het prijzenfestijn voor Torres.

Een jonge Fernando Torres viert een goal in het shirt van Atlético Madrid.
Een jonge Fernando Torres viert een goal in het shirt van Atlético Madrid.

Hij werd een jaar later met Spanje Europees kampioen, waarbij Torres in de finale tegen Duitsland voor het enige doelpunt zorgde. Vier jaar later werd door Spanje ook het EK in 2012 gewonnen, twee jaar daarvoor het WK in Zuid-Afrika. Op clubniveau was Torres op het gebied van prijzen pakken succesvol met Chelsea, dat onder andere de Champions League (2012) en de Europa League (2013) won.

Als prijzenpakker keerde Torres begin 2015 terug op het oude nest. Atlético Madrid had zich in de jaren daarvoor opgewerkt als topclub. De Europa League werd gewonnen (2012), net als de UEFA Super Cup (2012) en de Spaanse Super Cup (2014). In dat jaar was ook La Liga voor het eerst sinds 1996 een prooi voor de manschappen van trainer Diego Simeone.

Torres maakte na zijn terugkeer een verloren Champions League-finale mee en leek ook zijn tweede periode bij Atlético Madrid af te moeten sluiten zonder hoofdprijs. Woensdagavond was het echter zover. In de slotfase van de Europa League-finale stond het 0-3 tegen Marseille en assistent-trainer Germán Burgos liet zien gevoel voor sentiment te hebben. Hij bracht Torres in voor matchwinner Antoine Griezmann, waardoor het kind van de club dit belangrijke moment op het veld meemaakte.

Fernando Torres kreeg een hoofdrol bij de prijsuitreiking.
Fernando Torres kreeg een hoofdrol bij de prijsuitreiking.

'Op emotioneel gebied is dit de belangrijkste prijs voor me', sprak een ontroerde Torres na de gewonnen finale. Samen met aanvoerder Gabi had hij even daarvoor zijn eerste hoofdprijs in dienst van Atlético Madrid omhoog gehouden in Lyon. 'Het is moeilijk te beschrijven hoe gelukkig ik ben. Dit is van kinds af aan mijn droom geweest.'

Torres, die zijn carrière hoogstwaarschijnlijk voortzet in China of Amerika, kijkt terug op zijn carrière in Europa. 'Ik heb het geluk gehad dat ik veel heb gewonnen in de voetballerij, maar als je als kind van iets droomt, dan is het toch anders als het eindelijk lukt.' De spits speelde in totaal 344 wedstrijden voor Atlético Madrid, waarin hij 116 keer scoorde.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.