Griezmann bezorgt ijzersterk Atlético Madrid Europa League

Atlético Madrid heeft voor de derde keer in de geschiedenis van de club de Europa League gewonnen. In de finale tegen Olympique Marseille was Antoine Griezmann met twee goals de grote man: 0-3.

Atlético bewees in de eindstrijd in Lyon opnieuw zijn defensieve klasse. De Spanjaarden gaven weer opvallend weinig weg, al kreeg Marseille in de vierde minuut wel al direct een enorme kans om de score te openen. Sterspeler Dimitri Payet speelde toen met een heerlijke steekpass Valère Germain vrij en oog in oog met doelman Jan Oblak had de aanvaller moeten scoren. Zijn schot was echter niet goed geplaatst en ging naast het vijandelijke doel.

Björn Kuipers was de scheidsrechter in de finale. Hier is de Nederlander in gesprek met Antoine Griezmann.

Atlético liet in de eerste twintig minuten niet veel zien, maar kwam door een enorme fout in de opbouw van Marseille wel op voorsprong. Doelman Steve Mandanda verstuurde een risicovolle pass door het midden naar André-Frank Zambo Anguissa, die de bal bij een mislukte aanname van zijn voet liet springen. Via Gabi belandde het speeltuig bij Griezmann en die strafte het gestuntel genadeloos af. Voor de Fransman betekende het zijn 28ste doelpunt van dit seizoen.

Na de openingstreffer kwam de wedstrijd er helemaal anders uit te zien. Atlético kreeg plotseling de controle en had Marseille waar het de tegenstander hebben wilde. Tot overmaat van ramp voor de Fransen viel na een halfuur Payet geblesseerd uit. De middenvelder was al niet fit aan de finale begonnen en verliet in tranen het veld, toen hij de strijd moest staken. Maxime López was zijn vervanger.

Dimitri Payet wordt bij zijn gedwongen wissel getroost door ploeggenoten.

In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurde er weinig. Marseille kwam er zonder Payet niet doorheen en in de rust had coach Rudi García de zware taak om zijn spelers weer wat geloof in een goed resultaat in te praten. Kort na de onderbreking ging het echter opnieuw mis voor Marseille: na vier minuten in de tweede helft maakte Griezmann zijn tweede van de avond. Op aangeven van Koke wipte de aanvaller de bal over Mandanda heen.

Marseille moest nu minstens twee keer scoren en dat leek lange tijd een onmogelijke missie te zijn. Atlético was immers duidelijk de bovenliggende partij en gaf achterin niets weg. Tien minuten voor tijd kwam Marseille uit het niets echter toch dicht bij de aansluitingstreffer, toen Konstantinos Mitroglou met een kopbal de paal raakte. Een schot van Jordan Amavi ging even later recht op Oblak af.

Marseille slaagde er niet in om de doelman van Atlético te passeren en dus hield de geoliede machine van Simeone het achterin opnieuw dicht. Kort voor tijd viel de definitieve beslissing, toen Koke na een uitstekende counter Gabi bediende. Die verzorgde bij de tweede paal het slotakkoord: 0-3. Na 2010 en 2012 is de Europa League ook in 2018 voor Atlético.