Dolend Utrecht bijt zich na VAR-ingreep stuk op Fortuna

FC Utrecht is zaterdagavond tegen een nieuwe teleurstelling aangelopen in de Eredivisie. Tegen nummer vijftien Fortuna Sittard bleven de Domstedelingen in eigen huis voor de vijfde competitiewedstrijd op rij zonder zege. Fortuna ontsnapte in de slotfase aan een nederlaag na ingrijpen van de VAR.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
Fortuna Sittard

Voor Rick Kruys, die na dit seizoen zo goed als zeker wordt opgevolgd door Henk Fraser, was het zijn eerste thuisduel als interim-trainer bij Utrecht. Na het gelijkspel bij RKC Waalwijk hoopte de geboren Utrechter, tegen zijn stadgenoot bij Fortuna Sittard Sjors Ultee, wel op een driepunter. De laatste keer dat Fortuna zegevierde in Galgenwaard was in 1997. De hoop op de eerste zege in Utrecht in 25 jaar nam al vrij snel af.

Nadat Mark van der Maarel een ingooi van Fortuna-verdediger George Cox onderschepte, bediende hij Bart Ramselaar. De middenvelder kon vervolgens ongehinderd opstomen richting het strafschopgebied en verschalkte keeper Yanick van Osch in de vijfde minuut met een schot van afstand. Na een klein half uur spelen volgde een nieuwe tegenvaller voor Fortuna: Ben Rienstra moest met een bebloede mond de strijd staken na een botsing met Othman Boussaid.

Utrecht had de voorsprong verder kunnen uitbouwen, maar een kopbal van Willem Janssen (die zijn 250ste wedstrijd voor Utrecht speelde) ging over het doel van Van Osch en Quinten Timber verzuimde daarna tot twee keer toe in kansrijke positie succesvol de trekker over te halen. Aan de andere kant kon Fortuna weinig uitrichten.

Fortuna-offensief
Vijf minuten na rust werden de Limburgers voor het eerst echt dreigend. Zian Flemming stuitte na een splijtende pass van Deroy Duarte op keeper Fabian de Keijzer, die ook de rebound van Mats Seuntjens pareerde. Daarna schoot Djevencio van der Kust De Keijzer te hulp door een nieuwe inzet van Seuntjens voor de doellijn weg te werken. Voor Utrecht was Anastasios Douvikas op aangeven van Timber dicht bij een tweede goal.

Na een uur spelen kreeg Utrecht alsnog de rekening gepresenteerd voor een matige tweede helft. Nadat Charlison Benschop niet tot scoren kon komen uit de rebound van een venijnig schot van Tesfaldet Tekie, was Flemming in tweede instantie wel trefzeker: 1-1. Buiten een kans voor Boussaid was het na de 1-1 vooral Fortuna dat de nodige kansen kreeg op een tweede doelpunt. De Keijzer lag twee keer voldoende in de weg bij schoten van Seuntjens en Flemming.

VAR-ingreep
Terwijl Fortuna dacht minimaal een punt mee te kunnen nemen uit Utrecht, leek de thuisploeg er in de slotminuten alsnog met de zege vandoor te gaan. Uit een vrije trap van Adam Maher vond Van der Maarel het net uit de rebound van een schot van Mike van der Hoorn tegen de lat. Op aandringen van de VAR besloot scheidsrechter Sander van der Eijk het doelpunt af te keuren vanwege vermeend hands van Janssen.