Doelpuntenmachine PSV aast op eeuwrecord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper en landskampioen PSV probeert zaterdagavond tegen FC Groningen enkele fenomenale reeksen door te trekken. Revelatie Heracles Almelo gaat op bezoek bij PEC Zwolle.

Doelpuntenmachine PSV aast op eeuwrecord

ADO Den Haag - NAC Breda

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Na negen speelrondes voerde ADO Den Haag het rechterrijtje van de Eredivisie aan. De residentieclub probeert zich zaterdagavond te herstellen van het verlies bij VVV-Venlo van vorige week. De situatie bij NAC Breda is bekend: de Brabanders staan er beroerd voor met vier punten.

• Tijdens geen van de voorbije vijf Eredivisie-wedstrijden slaagde ADO Den Haag erin meer dan drie schoten op doel te lossen. In het voorjaar van 2017 zette de residentieclub voor het laatst zo'n beroerde reeks neer in dit opzicht.

NAC Breda is de enige Eredivisie-club die dit seizoen nog geen punt heeft veroverd in een uitwedstrijd. Tegen ADO Den Haag onderneemt de equipe van trainer Mitchell van der Gaag de vijfde poging.

Afgelopen week verloor ADO Den Haag bij VVV-Venlo.

• Uitgerekend ADO Den Haag, de club van het Haags Kwartiertje, was na negen speelrondes de enige ploeg die in de laatste vijftien minuten van een duel nog niet tot scoren was gekomen.

• NAC Breda kreeg in zijn laatste zeven Eredivisie-wedstrijden minimaal twee tegengoals. In het voorjaar van 2011 zette de club voor het laatst een langere reeks neer in dit opzicht (acht achtereenvolgende duels met ten minste twee doelpunten om de oren).

• In zijn eerste zes Eredivisie-duels bij NAC Breda incasseerde doelman Benjamin van Leer liefst zestien treffers. Alleen Davy Schollen kreeg er meer tegen in zijn eerste zes competitiewedstrijden voor de Bredanaars: negentien, in 2004.

NAC Breda veroverde tijdens de vorige speelronde een punt tegen Willem II.

Historie

• ADO Den Haag triomfeerde in precies de helft van de vorige 36 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen NAC Breda. Elf keer hadden de bezoekers succes, waaronder vorig seizoen (0-2).

• In het seizoen 2004/05 liet ADO Den Haag weinig heel van NAC Breda. Het werd liefst 6-2, dankzij goals van onder meer Sjaak Polak en Geert den Ouden.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 3-0
2012/13 2-1
2013/14 1-1
2014/15 3-2
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - PSV

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Als gevolg van de 4-1 nederlaag bij Heracles Almelo zakte FC Groningen vorige week naar de laatste plaats. PSV is juist de overtuigende koploper met al 23 punten meer dan de noorderlingen. Nog altijd zijn de Eindhovenaren foutloos in de competitie.

FC Groningen had alleen in het seizoen 2002/03 minder punten dan nu na negen speelrondes. Destijds stond de teller op één punt in deze fase van de competitie, nu bezitten de noorderlingen vier punten.

• 36 doelpunten produceerde PSV in de eerste negen Eredivisie-wedstrijden. Als de landskampioen zo doorgaat, eindigt de ploeg op 136 goals. Dat zouden er veertien meer zijn dan het record van Ajax uit 1966/67.

FC Groningen ging vorige week onderuit bij Heracles Almelo.

• FC Groningen is de laatste seizoenen een soort angstgegner van PSV, dat op 5 maart 2016 voor het laatst afrekende met de noorderlingen (0-3 in Groningen). De vier daaropvolgende ontmoetingen eindigden onbeslist.

• Bij een zege wordt PSV de eerste Eredivisie-club deze eeuw die een Eredivisie-seizoen inzet met tien overwinningen. Twee jaar geleden zegevierde Feyenoord negen keer vanaf de competitiestart.

• PSV noteerde in zijn laatste vijf Eredivisie-duels louter clean sheets. De laatste keer dat de Eindhovenaren in minimaal zes achtereenvolgende competitiewedstrijden geen treffer incasseerden was in het seizoen 2006/07 (toen zelfs tien duels op rij zonder tegengoal).

Tijdens de vorige speelronde had PSV geen kind aan FC Emmen.

Historie

• FC Groningen - PSV werd 39 keer eerder afgewerkt in het kader van de Eredivisie. Met tien zeges tegenover achttien nederlagen heeft de thuisploeg een negatieve balans.

• Op 29 mei 2003 kroonde PSV zich tot landskampioen door op bezoek bij FC Groningen doelpuntloos gelijk te spelen. Ajax finishte destijds als tweede.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-0
2014/15 1-1
2015/16 0-3
2016/17 1-1
2017/18 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Excelsior

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

• Tijdens de voorbije speelronde leed De Graafschap een pijnlijke nederlaag bij Fortuna Sittard, waardoor het bleef steken op de zestiende plaats. Excelsior presteert met drie zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen als een keurige middenmoter.

De Graafschap raakte tijdens dit Eredivisie-seizoen al acht keer de paal of de lat, samen met Feyenoord het vaakst in de eerste negen speelrondes.

• Excelsior moet het stellen zonder de geschorste Sonny Stevens, die vorige week al adequaat werd vervangen door Alessandro Damen. De reservegoalie pakte namelijk een strafschop van Oussama Darfalou, waardoor Excelsior de zege tegen Vitesse definitief over de streep trok.

De Graafschap leed afgelopen weekeinde een nederlaag bij Fortuna Sittard.

• In de eerste negen speelrondes produceerde De Graafschap slechts twee doelpunten in de eerste helft, het laagste aantal van alle Eredivisie-clubs.

• Voor Mounir El Hamdaoui lonkt een mooie mijlpaal. De routinier van Excelsior kan op De Vijverberg zijn 150ste Eredivisie-wedstrijd afwerken. Zijn eerste Eredivisie-goal maakte hij op 9 november 2002 namens Excelsior op bezoek bij nota bene De Graafschap.

• Als enige club veroverde Excelsior deze Eredivisie-jaargang nog geen enkel punt in een wedstrijd waarin het op achterstand stond.

Excelsior rekende tijdens de voorbije speelronde af met Vitesse.

Historie

• Nog nooit veroverde Excelsior de volle buit in een Eredivisie-wedstrijd op De Vijverberg. De Graafschap staat op vier zeges in dit affiche en drie duels kenden geen winnaar.

• De vorige Eredivisie-editie van De Graafschap - Excelsior dateert uit het seizoen 2015/16. Door treffers van Cas Peters en Vincent Vermeij zegevierden De Superboeren met 2-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2002/03 1-1
2007/08 1-1
2010/11 3-0
2011/12 2-2
2015/16 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Heracles Almelo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Actueel

• Door de kleine verschillen in de Eredivisie kon het zomaar gebeuren dat PEC Zwolle vorige week door de nederlaag bij Feyenoord van de tiende naar de veertiende plaats zakte. Heracles Almelo won met eclatante cijfers van FC Groningen en verstevigde de vierde plek.

• Heracles Almelo heeft liefst tien punten meer dan vorig seizoen in deze fase van de competitie. Daarmee boeken de Heraclieden van alle teams de meeste progressie. PEC Zwolle loopt juist acht punten achter op het schema van de voorbije jaargang.

• Nu al heeft Heracles Almelo net zoveel overwinningen in de wacht gesleept als vorig seizoen na zestien speelrondes. Ook na 22 duels stond de club uit Overijssel destijds op zes driepunters.

• PEC Zwolle zegevierde in zijn vorige thuiswedstrijd (op 6 oktober tegen Excelsior) en kan voor het eerst sinds het najaar van 2017 in achtereenvolgende Eredivisie-thuisduels triomferen.

PEC Zwolle leed afgelopen zondag een nederlaag bij Feyenoord.

• Met vier punten uit vier wedstrijden presteert Heracles Almelo grillig buitenshuis. Het doelsaldo is zelfs uitermate zwak: min zeven.

• PEC Zwolle-aanvaller Mike van Duinen kan de eerste speler worden die namens vier verschillende Eredivisie-clubs doel treft tegen Heracles Almelo. Eerder slaagde hij hierin met ADO Den Haag, Excelsior en Roda JC Kerkrade.

Historie

• Slechts zes keer eerder fungeerde PEC Zwolle in de Eredivisie als gastheer van Heracles Almelo. De balans is netjes in evenwicht met twee thuiszeges, twee gelijke spelen en twee overwinningen voor de bezoekers.

• De eerste editie van dit treffen vond pas plaats in het seizoen 2012/13. Mede door twee goals van Ninos Gouriye zegevierde Heracles Almelo met 0-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 4-2
2015/16 1-1
2016/17 1-2
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.