Fortuna wint kelderkraker dankzij gigantische flater Jurjus

Reacties

In de strijd onderin heeft Fortuna Sittard zondagmiddag bijzonder goede zaken gedaan. De Graafschap-keeper Hidde Jurjus leek in Limburg een van de uitblinkers te worden, maar groeide in de slotfase van de kelderkraker uit tot absolute schlemiel. De Doetinchemmers blijven daardoor in de problemen.

Fortuna wint kelderkraker dankzij gigantische flater Jurjus
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
3 - 1
De Graafschap
De Graafschap

Fortuna en De Graafschap stonden tot zondag allebei op zeven punten uit acht duels, wat voor hen neerkwam op een vijftiende en zestiende plek in de Eredivisie. Een zege was voor beide ploegen dan ook zeer welkom, al leken ze lange tijd op een gelijkspel af te steven. Daarmee zouden beide promovendi bijzonder weinig opschieten, maar diep in de tweede helft kon het thuispubliek alsnog juichen: Fortuna stijgt door de zege naar de dertiende plek.

Net als het slot was ook het begin prima van de kant van de gastheren. De Graafschap-trainer Henk de Jong besloot voorafgaand aan het duel in Limburg zijn formatie wat om te gooien. Hij startte achterin met drie centrumverdedigers en twee backs, het nieuwe systeem kostte aanvallende middenvelder Stef Nijland zijn basisplek. De Jong deed die omzetting om meer defensieve zekerheid in te bouwen, maar daar bleek in de levendige openingsfase nog helemaal niets van.

Al na anderhalve minuut ging een schot van Fortuna-aanvaller Lazaros Lamprou nét over, na vijf minuten kreeg zijn collega Lisandro Semedo een paar grote kansen. Twee keer kort na elkaar ging hij er aan de rechterkant vandoor, maar hij trof achtereenvolgens de benen van Jurjus en de lat.

Penalty
Na die ontsnappingen kwamen de bezoekers wat beter in de wedstrijd. Fabian Serrarens verzuimde een uitstekende voorzet van Daryl van Mieghem van dichtbij binnen te schieten, laatstgenoemde kreeg zijn voet even later net niet lekker tegen een voorzet van de mee opgestoomde linksback Jordy Tutuarima, waarna rechtsback Leeroy Owusu zag hoe Fortuna-goalie Alexei Koselev zijn schot tegenhield. Net op het moment dat de 0-1 een kwestie van tijd leek, viel de goal aan de andere kant.

Lamprou werd strak ingespeeld en kreeg in het Doetinchemse strafschopgebied vervolgens alle tijd om de bal goed te leggen en raak te schieten. Een paar minuten later leek het zelfs nóg erger te worden voor De Graafschap. Een overtreding in de zestien van Bart Straalman op Lamprou werd door arbiter Richard Martens niet gezien, maar na VAR-advies en het bekijken van de beelden wees hij alsnog naar de stip. Jurjus tikte de inzet van Semedo echter knap tegen de paal.

Kort na de pauze kreeg De Graafschap alsnog de verdiende treffer, de manier waarop die goal tot stand kwam was ronduit schitterend. Youssef El Jebli kreeg de bal op het middenveld ingespeeld, waarna hij op weergaloze wijze wegdraaide bij bewaker Ahmed El Messaoudi. Hij slalomde zich daarna een weg door de Sittardse defensie en schoot de bal met links koeltjes in de lange hoek: 1-1.

Dat was voor de bezoekers het teken om op zoek te gaan naar de driepunter. Serrarens raakte de pal, de naar voren gekomen Owusu schoot wild over en El Jebli kon op zijn weg richting het doel nog ternauwernood worden afgestopt. Aan de andere kant stuitte Lamprou nog wel op Jurjus en krulde Mark Diemers (vorig seizoen nog De Graafschap) de bal net naast, maar het was toch De Graafschap dat voor de meeste dreiging zorgde.

Schlemiel
Het lange tijd opvallendste moment volgde een dik kwartier voor tijd, na een curieuze situatie. Na een uitstekende actie verstuurde Tutuarima een hoge voorzet, die door Koselev nog net kon worden weggetikt. In tweede instantie kon de keeper de bal alsnog klemvast pakken, maar daarbij gleed hij door tot nét buiten de zestien. De daaropvolgende vrije trap werd door Robert Klaasen echter over geramd. Ook Van Mieghem verprutste nog een grote kans, waardoor het 1-1 leek te blijven.

In de slotfase ging het echter alsnog helemaal mis voor De Graafschap. Was Jurjus voor rust nog de held, hij groeide zo'n zeven minuten voor tijd op zeer pijnlijke wijze uit tot absolute schlemiel. Hij liet een totaal ongevaarlijk schot van invaller André Vidigal glippen, waardoor Lamprou de bal kon binnenglijden. Kort voor tijd schoot verdediger Branislav Ninaj van dichtbij ook nog de 3-1 binnen, waarmee hij het Sittards feestje compleet maakte.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
13
PEC Zwolle
34
11
6
17
44-57
-13
39
14
FC Emmen
34
10
8
16
41-72
-31
38
15
Fortuna Sittard
34
9
7
18
50-80
-30
34
16
Excelsior
34
9
6
19
46-79
-33
33
17
De Graafschap
34
8
5
21
38-75
-37
29
18
NAC Breda
34
5
8
21
29-74
-45
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.