Enorme blunder Padt leidt nederlaag nieuwe hekkensluiter FC Groningen in

Heracles Almelo heeft zondagmiddag zijn positie in de subtop van de Eredivisie verstevigd door een overwinning op het ploeterende FC Groningen, dat nu laatste staat. Doelman Sergio Padt was de grote schlemiel bij de bezoekers.

Heracles Almelo
4 - 1
FC Groningen

Voorafgaand aan deze speelronde waren er drie clubs die in eigen huis nog geen punt hadden laten liggen: PSV, Feyenoord én Heracles. Crisisploeg FC Groningen (met vier punten uit acht wedstrijden gingen de noorderlingen met een rotgevoel de interlandperiode in) kon de borst dus natmaken. In de beginfase had de laagvlieger ook de handen vol aan de thuisploeg, die behoudens een grote kans voor Adrián Dalmau na een goede actie van Brandley Kuwas echter weinig gevaar stichtte.

De noorderlingen ontworstelden zich langzaam aan de druk en waren in de twaalfde minuut zelfs zeer dicht bij de 0-1. Heracles-doelman Janis Blaswich redde fenomenaal op een poging van Ritsu Doan, al kreeg de Duitser ook 'assistentie' van de lat. Het bleek uitstel van executie voor de thuisploeg, want in de veertiende minuut was Mimoun Mahi wél succesvol. Na een knappe actie vond de aanvaller de korte hoek. Mahi had op 27 januari voor het laatst gescoord in de Eredivisie, toen Heracles ook al het slachtoffer was.

Een direct antwoord van de thuisploeg bleef uit. De formatie van trainer Frank Wormuth had moeite om openingen te forceren en FC Groningen leek de zaken aardig voor elkaar te hebben. Toch viel in de 25ste minuut de 1-1. Dalmau was er als de kippen bij om toe te slaan nadat Padt een rebound toestond na een schot van Alexander Merkel.

FC Groningen ontvangt volgende week het nog foutloze PSV.

Het was vervolgens de VAR die de aandacht opeiste. Arbiter Martin van den Kerkhof greep twee keer terug op het extra paar ogen - eenmaal bij beide teams - bij het beoordelen van een penaltysituatie. Eerst dacht Heracles een strafschop te krijgen voor een vermeende overtreding van Mike te Wierik op Dalmau. De VAR greep echter in, zoals even later na zijn inmenging een penalty van de bezoekers werd teruggedraaid omdat Mahi in een eerder stadium hands had gemaakt.

Heracles startte ook aan het tweede bedrijf sterk, al had het wel de hulp van Padt nodig om op voorsprong te komen. De doelman, die onlangs werd gepasseerd voor de Oranje-selectie en van de openhartige bondscoach Ronald Koeman ook te horen kreeg waarom, liet zomaar een voorzet van Kuwas los en legde de bal onbedoeld klaar voor Dalmau, die dankbaar profiteerde.

Het initiatief na de 2-1 lag duidelijk bij Heracles, dat het voorspelbaar spelende FC Groningen in de regel ver van het doel hield. Toch waren de noorderlingen ruim een kwartier voor tijd dicht bij de gelijkmaker. Nadat Doan de paal had geraakt, leek Mateo Cassierra de bal voor het inschieten te hebben, ware het niet dat Tim Breukers een succesvol blok inzette.

Slotakkoord
Daarmee liet FC Groningen zijn laatste reële kans op een punt liggen, want in de 78ste minuut maakte Kuwas er 3-1 van na een razendsnelle counter. Topscorer Kristoffer Peterson fungeerde nu eens als aangever. Daarmee was het leed voor de bezoekers nog niet geleden. Diep in de blessuretijd schoot Kuwas namelijk heerlijk raak uit een vrije trap. Door de triomf komt Heracles Almelo op negentien punten, waarmee de ploeg een riante marge heeft ten opzichte van nummer vijf VVV-Venlo (vijf punten). FC Groningen zakt naar plaats achttien, omdat het een minder doelsaldo heeft dan NAC Breda, dat eerder op de dag gelijkspeelde tegen Willem II.