Doelpuntenmachine AZ haalt FC Emmen van roze wolk

AZ heeft zondag voor een primeur gezorgd door FC Emmen de eerste nederlaag ooit in de Eredivisie te bezorgen. De promovendus werd in eigen huis met beide benen op de grond gezet door de Alkmaarders.

FC Emmen
FC Emmen
1 - 4
AZ
AZ

De entree van FC Emmen op het hoogste niveau was spectaculair. De nieuwkomer werd de eerste club sinds SVV in 1969 die een zege boekte bij zijn Eredivisie-debuut. Na de 1-2 zege bij ADO Den Haag waren de verwachtingen voor het duel met AZ ongetwijfeld hoog aan de volledig volle Meerdijk.

De kansenverhouding was echter al snel zoals verwacht. AZ zorgde voor het meeste gevaar en nam in de vijftiende minuut al de leiding. De achttienjarige goalie Kjell Scherpen (tegen ADO nog de grote uitblinker) kon nog net redden op een poging van Guus Til, maar werd enkele seconden later alsnog geklopt. Uit een voorzet van Mats Seuntjens werkte Myron Boadu de bal in het doel. Het was voor de zeventienjarige aanvaller al zijn tweede Eredivisie-goal van het seizoen na zijn treffer tegen NAC Breda in de eerste speelronde (5-0 zege).

FC Emmen was niet van slag en trok ten aanval. Dat resulteerde al snel in een hoekschop en daaruit viel direct de gelijkmaker. AZ werd op het verkeerde been gezet bij een ingestudeerde cornervariant. Keziah Veendorp trok richting de eerste paal en kopte door naar de tweede paal. Daar klopte de volledige vrije Nick Bakker van dichtbij Marco Bizot: 1-1.

Nick Bakker viert de gelijkmaker, de eerste thuisgoal ooit van FC Emmen in de Eredivisie.

Mede door de ingevingen van Anco Jansen kreeg FC Emmen in de eerste helft een flink aantal kansen. De captain was zelf gevaarlijk bij een vrije trap en had vroeg in de wedstrijd met een lepe steekpass Wouter Marinus al vrij voor de keeper gezet. AZ kwam bij die momenten goed weg en maakte vlak voor rust zelf het verschil. Thomas Ouwejan knalde de bal vanaf ruim 25 meter binnen. De bal was zuiver in de verre hoek geplaatst, maar toch was het de vraag of Scherpen bij een poging van die afstand niet meer had moeten doen. De jonge keeper had wel duidelijk een ongelukkige rol bij de 1-3 even later. Scherpen verwerkte een schot van Seuntjens slecht en Oussama Idrissi benutte de rebound.

Met opgeheven hoofd trok het team van trainer Dick Lukkien na rust weer voorwaarts, maar het was allemaal niet genoeg om de marge te verkleinen. Sterker, AZ liep twintig minuten voor tijd verder uit, waardoor het geen moment spannend meer werd in de slotfase. Idrissi maakte zijn tweede goal van de middag na een combinatie met Boadu. AZ profiteerde bij die 1-4 optimaal van de grote ruimtes in de Emmen-defensie.

De Alkmaarders speelden de wedstrijd geroutineerd uit en gaan door de zes punten uit twee wedstrijden en het overtuigende doelsaldo vooralsnog aan de leiding in de Eredivisie. Volgende week zondag wacht voor AZ een thuiswedstrijd tegen Vitesse, FC Emmen gaat een dag eerder al op bezoek bij Ajax.

In de vorige veertig Eredivisie-seizoenen is AZ er maar één keer in geslaagd vaker te scoren in de eerste twee speelrondes: elf keer in het seizoen 2006/07.