Doelpunt debutant Brobbey hoogtepunt na moeizame start Ajax

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond na een moeizame start gewonnen van Fortuna Sittard. De Limburgers lieten de Amsterdammers schrikken met een vroege goal en bleven ook daarna goed tegenstand bieden, maar de matig spelende ploeg van trainer Erik ten Hag pakte tussen de Champions League-duels met Atalanta Bergamo en FC Midtjylland, mede dankzij een goal van debutant Brian Brobbey, wel gewoon de drie punten.

Doelpunt debutant Brobbey hoogtepunt na moeizame start Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
5 - 2
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Maar dat ging dus beduidend minder makkelijk dan vorige week zaterdag, toen Ajax de wereld overging met een historische 0-13 zege op VVV-Venlo. Het maakte ook een discussie los over het niveau van de vaderlandse competitie, maar een week later bleek dat de ene Eredivisie-wedstrijd de andere niet is. En de enige Limburgse club de andere niet. Want misschien wel gewaarschuwd door de afgang van de provinciegenoot ging Fortuna goed van start in De Arena.

En dat kon niet worden gezegd van Ajax, waar Dusan Tadic en Nicolás Tagliafico rust kregen. Zo werd Zian Flemming in de zesde minuut nauwelijks aangepakt toen hij zich een weg door de Amsterdamse defensie probeerde te banen. De ex-Ajacied kreeg wel erg veel tijd en ruimte om richting het strafschopgebied te dribbelen en een pass op George Cox uit te dokteren. De mee opgekomen linksback maakte het karwei vakkundig af met een schot in de verre hoek: 0-1.

Fortuna gaf daarmee een prima vervolg aan de midweekse bekerderby tegen Roda JC Kerkrade (0-2) en had de waarschuwende worden van Kevin Hofland na de wanvertoning van vorige week tegen FC Groningen (1-3) goed in de oren geknoopt. De Limburgers bleven zoeken naar mogelijkheden om Ajax in de tegenstoot pijn te doen. Zo had Sebastian Polter er in de 24ste minuut zomaar 0-2 van kunnen maken. De Duitse spits kapte Daley Blind slim uit, maar zijn inzet was te zwak.

Het duurde even voordat Ajax daar iets tegenover stelde. De impulsen moesten vooral van Davy Klaassen komen, die Yanick van Osch twee keer op de proef stelde. De grootste kansen waren echter voor Jurgen Ekkelenkamp. De middenvelder miste de bal bij het eerste moment volledig en kreeg daarna een rebound niet tussen de palen. De gelijkmaker kwam uiteindelijk van Klaassen, al moest dat wel in twee instanties gebeuren na een penalty voor een overtreding op Lassina Traoré.

Davy Klaassen maakte tegen Fortuna Sittard de tweede en de derde goal sinds zijn terugkeer bij Ajax.
© Pro Shots
Davy Klaassen maakte tegen Fortuna Sittard de tweede en de derde goal sinds zijn terugkeer bij Ajax.

Het luidde een fase in waarin Fortuna steeds meer met de rug tegen de muur kwam te staan en Ajax de duimschroeven aandraaide. Klaassen schoot na voorbereidend werk van David Neres nog rakelings voorlangs, maar had vlak voor rust zijn tweede goal van de avond en zijn derde sinds zijn terugkeer alsnog te pakken. Nadat Traoré uit een voorzet van Neres de bal tegen de onderkant van de lat had gekopt, was de 27-jarige middenvelder er als de kippen bij om de rebound te benutten.

Daarmee lag Ajax ondanks het matige spel tegen het compact spelende Fortuna al in de rust op koers voor de derde Eredivisie-zege op rij, maar ook in de tweede helft waren de Amsterdammers nog niet af van de Limburgers. Flemming probeerde eerst al om Andre Onana van grote afstand slim af te zijn, voordat hij de doelman van Ajax enkele minuten later echt liet schrikken toen hij na een pass van Mats Seuntjes voor hem opdook. De ex-Ajacied miste de bal, maar raakte Onana wel. Die kon uiteindelijk verder.

Met Quincy Promes als vervanger van Ekkelenkamp op het middenveld was het uiteindelijk toch Ajax dat de voorspong verder uitbouwde. Vlak nadat Noussair Mazraoui met een blessure was vervangen door Sean Klaiber, mocht Brian Brobbey samen met Tadic zijn entree maken. De achttienjarige spits bekroonde zijn debuut acht minuten later met zijn eerste goal voor de hoofdmacht. Weer gebeurde dat in de rebound, dit keer na een schot op de paal van Neres, die goed wegkwam dat natrappen onbestraft bleef.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna bleef het ook na die derde tegengoal niet opgeven, maar de pogingen van Flemming en Polter misten de kracht en precisie om Onana in de problemen te brengen. Ajax werd niet afgestraft voor de kansen die het wel degelijk weggaf en boekte cijfermatig uiteindelijk nog een overtuigende zege, doordat de bal ook nog op de stip ging na hands van Martin Angha. Tadic schoot de strafschop onberispelijk binnen en toonde zich niet zelfzuchtig door Promes ook nog een goal te gunnen toen Ajax in de extra tijd weer een penalty kreeg.

Daarmee was het nog niet gedaan in Amsterdam, want in de extra tijd knalde Cox nog zijn tweede goal van de avond binnen. Het doelpunt van de Engelsman was de mooiste van de avond, maar de punten en de koppositie zijn voor Ajax. Desondanks zal Ten Hag richting het Champions League-duel van komende week met FC Midtjylland niet tevreden zijn over wat hij heeft gezien in De Arena. Daarvoor kwam Fortuna te vaak en te makkelijk door de defensieve linies van Ajax heen. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Fortuna Sittard
Meer over Fortuna Sittard
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.