Fortuna bekert verder na Limburgse derby, Houdini-act RKC mag niet baten

Fortuna Sittard heeft zich met winst in de Limburgse derby tegen Roda JC verzekerd van een plek in de volgende ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Goals van Sebastian Polter en Zian Flemming waren voldoende voor de formatie uit Sittard.

Roda JC Kerkrade
0 - 2
Fortuna Sittard

Al binnen elf minuten stond de eindstand op het scorebord in de eerste derby tussen Roda JC en Fortuna Sittard sinds 25 januari 2015. Toen speelden beide ploegen nog in de Keuken Kampioen Divisie en won Fortuna met 1-3 van de club uit Kerkrade. Sindsdien speelde steeds een van beide ploegen in de Eredivisie (Fortuna Sittard sinds 2018) en kwamen ze elkaar dus niet meer tegen.

Voor Fortuna werd het weerzien met de Limburgse buurman prettiger dan voor Roda JC. Polter benutte na acht minuten al een penalty, waarna hij met een assist op Flemming ook aandeel had in de 0-2 voor Fortuna. Emil Hansson was kort voor rust nog dicht bij de 0-3 voor de uitploeg, maar Roda JC-doelman Miguel Santos voorkwam dat.

Een nederlaag kon de Portugese doelman echter niet voorkomen, want hij zag hoe zijn ploeg amper kansen creëerde tegen Fortuna. De ploeg van Kevin Hofland trok de voorsprong gemakkelijk over de streep in een vrij matte editie van Roda JC - Fortuna Sittard en meldt zich daardoor in de volgende ronde van het bekertoernooi.

RKC Waalwijk
ns
2 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

RKC Waalwijk knokte zich in de eerste ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi nog knap terug van een 0-2 achterstand tegen SC Cambuur, maar na strafschoppen ging het alsnog mis voor de ploeg van Fred Grim.

RKC, de nummer twaalf van de Eredivisie, keek al bij rust tegen een 0-2 achterstand aan tegen SC Cambuur, de nummer één van de Keuken Kampioen Divisie. Cambuur voerde vijf wijzigingen door ten opzichte van het duel met Roda JC en nam ook vijf spelers mee van de Onder-21, maar halverwege waren het Maarten Pouwels en Jamie Jacobs die allebei op aangeven van Jarchinio Antonia een goal maakten voor de bezoekers uit Leeuwarden.

De beslissing leek daarmee al voor rust een feit en de comfortabele 0-2 stand gaf Cambuur-coach Henk de Jong de kans om Dylan Smit te laten debuteren. De jongeling dacht zelfs meteen zijn eerste goal in het betaald voetbal te maken, maar Pouwels stond kort daarvoor al buitenspel: geen 0-3 en geen eerste goal voor Smit. Die afgekeurde goal werd nog bijzonder vervelend voor Cambuur, want RKC Waalwijk kreeg het voor elkaar om na de 85ste minuut nog twee keer te scoren. Eerst was het Lennerd Daneels die op prachtige wijze de 1-2 maakte, waarna Jurriën Gaari diep in blessuretijd ook nog de 2-2 verzorgde en daarmee zorgde voor een verlenging.

Omdat de verlenging doelpuntloos verliep, moesten penalty's de beslissing brengen in Waalwijk. Daarin werd Melle Meulensteen de pechvogel. Hij was namens RKC de enige die miste en omdat SC Cambuur alles scoorde, bekert de ploeg uit Leeuwarden verder.

Heracles Almelo
3 - 0
Telstar
Telstar

Heracles Almelo liet zich in eigen huis niet verrassen door Telstar. Sinan Bakis benutte na een krap half uur een strafschop en Rai Vloet gooide achttien minuten voor tijd de wedstrijd in het slot door de 2-0 te maken. Kort na rust had ook Delano Burgzorg nog een grote kans voor Heracles, maar hij miste één op één met Telstar-doelman Jasper Schendelaar. Ook Silvester van der Water was kort daarna dichtbij, maar hij schoot nipt over.

Het meest curieuze moment van de wedstrijd kwam na een uur spelen. Schendelaar pakte een terugspeelbal namelijk in zijn handen, waarna Heracles een indirecte vrije trap mocht nemen. Ook die grote kans ging er niet in voor de thuisploeg uit Almelo, maar door de goal van Vloet kon Heracles twintig minuten voor tijd alsnog opgelucht ademhalen: 2-0 en een plek in de volgende ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Daar was helemaal geen misverstand meer over toen Adrián Szöke in blessuretijd ook no de 3-0 maakte.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
FC Eindhoven

Voor FC Emmen, waar onder anderen Ricardo van Rhijn zijn basisdebuut maakte, ging het in de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven moeizaam. Pas twaalf minuten voor tijd wist Michael de Leeuw de score te openen voor de nummer zestien van de Eredivisie. FC Eindhoven, nummer twaalf in de Keuken Kampioen Divisie, mocht voor die tijd al een paar opgelucht ademhalen nadat onder anderen De Leeuw al een paar goede mogelijkheden had gekregen. In blessuretijd maakte De Leeuw ook nog de 2-0, waarmee FC Emmen zich in de volgende ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi mag melden.