Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in de achtste finales

Reacties

Ajax weet wie tot de mogelijke tegenstanders behoren voor de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers worden maandagmiddag tijdens de loting in Genève gekoppeld aan een van zeven nummers twee in de groepsfase.

Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in de achtste finales
© Pro Shots

Als groepswinnaar ontloopt Ajax de andere nummers één uit de groepsfase: Manchester City, Liverpool, Real Madrid, Bayern München, Manchester United, OSC Lille en Juventus. De formatie van Erik ten Hag wacht in de achtste finales een tweeluik met een van de zeven nummers twee (groepsgenoot Sporting Lissabon kan als achtste runner-up niet opnieuw ontmoet worden in de volgende ronde). Een overzicht van de zeven mogelijke tegenstanders.

Paris Saint-Germain
De verwachtingen waren en blijven torenhoog rond de Parijzenaars, zeker sinds de komst van Lionel Messi. Maar heel indrukwekkend waren de prestaties van PSG vooralsnog niet in de Champions League, zeker niet buiten Parc des Princes. De Fransen speelden gelijk bij Club Brugge (1-1) en RB Leipzig (2-2) en verloren bij Manchester City (2-1). Opvallend is wel dat Messi in de Champions League veel trefzekerder is voor PSG dan in de Ligue 1. De teller staat op vijf goals in het miljardenbal en slecht één in de Ligue 1. Ajax speelde in de Champions League twee keer tegen PSG. Die duels vonden plaats in het seizoen 2014/15. In Amsterdam werd het 1-1 en in Parijs ging het Ajax van Frank de Boer met 3-1 onderuit.

Atlético Madrid
De ploeg van Diego Simeone plaatste zich dinsdagavond na een zwaar voetbalgevecht met FC Porto, op en naast het veld, voor de achtste finales. Los Rojiblancos steken dit seizoen nog niet in grootse vorm. In LaLiga bezet Atlético de vierde plaats. Een dubbele ontmoeting met Ajax in de achtste finales zou voor Luis Suárez een bijzonder weerzien zijn met de club waarvoor hij in vier seizoenen 111 keer scoorde. Ajax speelde in Europees verband vier keer tegen Atlético en won twee keer, speelde één keer gelijk en verloor één keer. De laatste ontmoeting in de Champions League was een memorabele: in maart 1997 plaatste Ajax zich in Vicente Calderon na een verlenging en goals van Dani en Tijani Babangida voor de halve finales.

Luis Suárez speelde tussen 2007 en januari 2010 voor Ajax en vertrok vervolgens naar Liverpool.
© Pro Shots
Luis Suárez speelde tussen 2007 en januari 2010 voor Ajax en vertrok vervolgens naar Liverpool.

Internazionale
Stefan de Vrij en Denzel Dumfries gingen dinsdagavond tegen Real Madrid nog voor de winst in groep D, maar in Estadio Santiago Bernabéu volgde een deceptie voor de regerend kampioen van Italië: 2-0 verlies. Inter is in de Serie A de meest trefzekere ploeg, maar in de Champions League blijkt de ploeg van Simone Inzaghi nog geen doelpuntenmachine (acht goals in zes duels). Ajax bewaart weinig mooie herinneringen aan ontmoetingen met Inter in de Champions League. In het seizoen 2002/03 verloor Ajax twee keer van Inter in de groepsfase en in het seizoen 2005/06 werden de Amsterdammers in de achtste finales door de Nerazzurri uitgeschakeld.

Benfica
Ten koste van Barcelona plaatste Benfica zich woensdag als tweede in groep E, achter Bayern München, voor de achtste finales. De Portugezen rekenden in Lissabon simpel af met Dynamo Kiev. De huidige nummer drie in Portugal kent een lange historie met Ajax, die terug gaat naar de jaren zestig en zeventig. De laatste keer dat beide teams tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2018/19. Toen won Ajax in de groepsfase van de Champions League in Amsterdam dankzij een goal van Noussair Mazraoui en in Lissabon pakten de Ajacieden dankzij een goal van Dusan Tadic een punt.

Chelsea
Titelhouder Chelsea leek woensdagavond als groepswinnaar naar de achtste finales te gaan, maar The Blues gaven in de blessuretijd tegen Zenit Sint-Petersburg een voorsprong uit handen. De Londenaren zagen door het gelijkspel (3-3) Juventus de winst opeisen in groep H. Voor Hakim Ziyech wacht nu wellicht een dubbel weerzien met Ajax. De middenvelder, invaller tegen Zenit, was twee seizoenen geleden nog een van de hoofdrolspelers op Stamford Bridge toen Ajax met negen man een punt uit het vuur sleepte tegen Chelsea (4-4). In de Champions League-groepsfase van het seizoen 2019/20 speelde Ajax dus tumultueus gelijk in Londen én verloor in Amsterdam door een doelpunt van Michy Batshuayi.

Hakim Ziyech kwam in november 2019 op Stamford Bridge nog voor Ajax uit tegen Chelsea.
© Pro Shots
Hakim Ziyech kwam in november 2019 op Stamford Bridge nog voor Ajax uit tegen Chelsea.

Red Bull Salzburg
Noah Okafor hielp Red Bull Salzburg woensdag naar de achtste finales door de winnende goal te maken in de confrontatie met Sevilla. De Oostenrijkers volgen daardoor OSC Lille vanuit groep G naar de achtste finales. Voor Ajax zal een mogelijke koppeling aan Red Bull Salzburg doen terugdenken aan de Europa League-ontmoetingen met de Oostenrijkers in 2014. Onder leiding van de huidige PSV-trainer Roger Schmidt won Salzburg in Amsterdam met 0-3 en in Oostenrijk verloor het Ajax van Frank de Boer met 3-1.

Villarreal
Villarreal werd donderdagavond de laatste ploeg die zich bij de laatste zestien schaarde. Mede door twee goals van Arnaut Danjuma won de winnaar van de Europa League het wegens sneeuwval afgelaste duel met Atalanta Bergamo. De Spanjaarden eindigden daardoor als tweede in Groep F achter Manchester United. Villarreal en Ajax ontmoetten elkaar nog nooit in Europees verband. In La Liga kent de ploeg van Unai Emery een moeizaam seizoen met de huidige dertiende plaats. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.