Dit was het jaar van Xavi Simons bij PSV

Reacties

Met het aanstaande vertrek van Xavi Simons verliest PSV zijn waardevolste speler van het afgelopen seizoen. Een blik op het (bijzondere) jaar van de twintigjarige smaakmaker.

Dit was het jaar van Xavi Simons bij PSV
© Pro Shots

Simons neemt met een topscorerstitel afscheid van Nederland. Op de laatste speeldag maakte hij tegen AZ twee doelpunten, waardoor hij - net als Tasos Douvikas van FC Utrecht - op negentien doelpunten eindigde.

Naast zijn negentien treffers stelde Simons ook achtmaal een teamgenoot in staat om te scoren, waardoor hij dus rechtstreeks betrokken was bij 27 Eredivisie-goals van PSV. Dat is dertig procent van de totale Eredivisie-productie van PSV in het afgelopen seizoen. De eerstvolgende op de lijst van PSV? De in januari vertrokken Cody Gakpo. Opta berekende dat van alle spelers in de zeven grootste competities die geboren zijn na 2001, Simons bij de meeste doelpunten betrokken was. Hij laat supersterren als Bukayo Saka (Arsenal, 25), Jamal Musiala (Bayern München, 22) en Khvicha Kvaratskhelia (Napoli, 22) achter zich.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

MVP van de Eredivisie werd Simons overigens niet. Dusan Tadic was namens Ajax bij twee doelpunten meer betrokken in het Eredivisie-seizoen. Het is opvallend dat de drie waardevolste spelers inmiddels vertrokken zijn uit de Eredivisie. Tadic is bezig met het afronden van een transfer naar Fenerbahçe, Simons keert terug naar PSG en nummer drie op de lijst Václav Cerny is van FC Twente naar VfL Wolfsburg getransfereerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat de inmiddels vertrokken trainer Ruud van Nistelrooij het zag zitten in Simons, blijkt wel uit het feit dat hij van alle PSV'ers de meeste minuten maakte in de Eredivisie. Simons miste geen enkele wedstrijd en kwam tot 2.821 speelminuten, meer dan keeper Walter Benítez (2.700) en middenvelder Joey Veerman (2.491).

Zo verliest PSV na een jaar alweer zijn belangrijkste speler. Simons groeide in Eindhoven uit tot international en vervolgens WK-ganger, maar door een clausule in zijn contract plukt PSV daar nauwelijks de financiële vruchten van.

Xavi Simons werd door VI tweemaal verkozen tot Speler van de Week en eenmaal Speler van de Maand.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.