Dit staat er allemaal op het spel in de 33ste speelronde

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Tijdens de een na laatste speelronde komende zondag is vooral de strijd onderin interessant. Als FC Twente verliest bij Vitesse is het in alle scenario's gedegradeerd.

Dit staat er allemaal op het spel in de 33ste speelronde

Bekijk hier de stand in de Eredivisie

ADO DEN HAAG - PSV

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Laatste 5 duels ADO Den Haag: 7 punten
Laatste 5 duels PSV: 13 punten

BELANGEN

• Voor ADO Den Haag staat er nog voldoende op het spel. De residentieclub bekleedt de negende plaats, maar de achterstand op plek zes, zeven en acht is te overzien. Zoals bekend leidt een plek bij de eerste acht tot deelname aan de play-offs om Europees voetbal. PSV heeft de landstitel binnen en kan door de 2-2 remise bij Roda JC Kerkrade niet meer het clubrecord van meeste punten uit 2014/15 (88 punten) evenaren.

FEITEN

• ADO Den Haag fungeert voor de 44ste keer als gastheer van PSV in Eredivisie-verband. Met zeven zeges, vijftien gelijke spelen en 21 nederlagen is de residentieclub in historisch opzicht duidelijk de mindere van de Eindhovenaren.

• Sinds de aanstelling van Fons Groenendijk bij ADO Den Haag in februari 2017 veroverden maar vijf teams meer punten dan de residentieclub: PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en FC Utrecht.

PSV kreeg sinds de maand maart liefst negen tegengoals in uitwedstrijden. Alleen VVV-Venlo, FC Utrecht en Vitesse kregen in die periode buitenshuis meer treffers om de oren.

Luuk de Jong maakte tot nu toe negen Eredivisie-goals tegen ADO Den Haag. Daarmee is de residentieclub zijn favoriete opponent.
Luuk de Jong maakte tot nu toe negen Eredivisie-goals tegen ADO Den Haag. Daarmee is de residentieclub zijn favoriete opponent.

• Samen met Heracles Almelo incasseerde ADO Den Haag dit Eredivisie-seizoen het vaakst de openingstreffer, liefst 21 keer.

PSV verloor geen enkele van zijn laatste 42 uitwedstrijden in de Eredivisie waarin het op voorsprong kwam (32 zeges en tien remises). De laatste keer dat de ploeg uit Eindhoven ondanks een voordelige marge in een uitduel alsnog verloor, was in september 2015 tegen Heracles Almelo.

ADO Den Haag is dit seizoen in hoge mate afhankelijk van Nasser El Khayati en Bjørn Johnsen. Op 28 januari viel de laatste ADO-treffer zonder een rechtstreeks aandeel (doelpunt of assist) van één van hen.

De laatste vijf Eredivisie-edities van ADO Den Haag - PSV:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-6
2013/14 2-3
2014/15 2-3
2015/16 2-2
2016/17 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AJAX - AZ

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels Ajax: 12 punten
Laatste 5 duels AZ: 12 punten

BELANGEN

Bij een gelijkspel eindigt Ajax sowieso als tweede en stelt het een ticket voor de voorronde van de Champions League veilig. Als de Amsterdammers verliezen, dan moeten ze op de laatste speeldag nog minimaal een punt pakken bij Excelsior om zeker te zijn van plek twee. Ajax' doelsaldo is superieur ten opzichte van dat van AZ.

FEITEN

Ajax verloor maar twee van de 39 Eredivisie-thuisduels met AZ. 31 keer trokken de Amsterdammers aan het langste eind en zes edities leverden geen winnaar op.

Ajax miste dit Eredivisie-seizoen als enige club drie strafschoppen. Anderhalve week geleden tegen VVV-Venlo faalde Lasse Schöne vanaf elf meter.

'Met Blind bezit de rvc bij Ajax eindelijk weer voetbalkennis'

AZ zegevierde in deze Eredivisie-jaargang in liefst 21 wedstrijden. Alleen in 2005/06 (23 zeges), 2008/09 (25 overwinningen) en 1980/81 (27 triomfen) presteerden de Alkmaarders beter.

• In de voorbije twintig seizoenen liep Ajax slechts eenmaal averij op in de laatste thuiswedstrijd: in 2013/14. Tegen NEC werd het toen 2-2 en bij de Nijmegenaren blonk huidig AZ'er Alireza Jahanbakhsh uit met twee treffers.

John van den Brom aast op zijn derde competitiezege op bezoek bij Ajax als hoofdtrainer. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van recordhouders Guus Hiddink, Kees Rijvers, Bert Jacobs en Eric Gerets.

• Hakim Ziyech creëerde deze Eredivisie-jaargang liefst 136 kansen voor zijn ploeggenoten. De laatste Eredivisie-speler die nóg beter presteerde op dit gebied was Christian Eriksen in 2012/13 (138 gecreëerde kansen).

Ajax wil voor eigen publiek tweede plaats veiligstellen.

Ajax verloor deze Eredivisie-jaargang al vijf keer. Het laatste seizoen waarin de hoofdstedelingen méér nederlagen leden, was 2008/09 (acht stuks).

De laatste vijf Eredivisie-edities van Ajax - AZ:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-2
2013/14 4-0
2014/15 0-1
2015/16 4-1
2016/17 4-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FEYENOORD - SPARTA ROTTERDAM

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler
Laatste 5 duels Feyenoord: 15 punten
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam: 6 punten

BELANGEN

• Bekerwinnaar Feyenoord eindigt sowieso als vierde. Zelfs in theorie is stijgen of dalen niet meer mogelijk. Voor Sparta Rotterdam daarentegen staat er zeer veel op het spel. De nummer zeventien verdedigt in de laatste twee speelrondes een marge van vier punten op hekkensluiter FC Twente. Tegelijkertijd bezit Sparta Rotterdam maar drie punten minder dan nummer vijftien NAC Breda.

FEITEN

• Feyenoord - Sparta Rotterdam is toe aan editie nummer 53 in het kader van de Eredivisie. De thuisclub kraaide 33 keer victorie, de bezoekers veroverden negen keer alle punten en bij tien ontmoetingen bleef een winnaar uit.

• Feyenoord zette, de duels in de strijd om de KNVB-beker meegerekend, zijn laatste zeven wedstrijden in winst om. Vijf keer gebeurde dat met minimaal twee goals verschil.

Afgelopen zondag legde Feyenoord beslag op de eindzege in het KNVB-bekertoernooi.

• Op basis van de resultaten in dit kalenderjaar bezet Sparta Rotterdam de dertiende positie en houdt het NAC Breda, FC Groningen, VVV-Venlo, PEC Zwolle en FC Twente onder zich.

In elk van zijn laatste vijf Eredivisie-duels maakte Feyenoord ten minste drie doelpunten. Slechts tweemaal in de clubhistorie zetten de Rotterdammers een betere serie neer in dit opzicht (voor het laatst in 1983, met zes achtereenvolgende duels met minimaal drie treffers).

Diks: 'Liever vierde worden en de beker winnen dan de tweede plaats'

• Sparta Rotterdam is de enige club die in deze Eredivisie-jaargang nog geen enkel punt veroverde in een duel met een ploeg uit de huidige topvijf (PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en FC Utrecht).

In zijn vorige zestien uitwedstrijden pakte Sparta Rotterdam slechts zeven punten. Als de Kasteelheren verliezen in De Kuip evenaren ze het negatieve clubrecord op dit vlak uit 2009/10.

• Feyenoord trof dit Eredivisie-seizoen al negen keer doel in de eerste tien minuten van een duel, het hoogste aantal van alle ploegen in dit opzicht.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Feyenoord - Sparta Rotterdam:

Seizoen Uitslag
2006/07 3-2
2007/08 2-0
2008/09 1-0
2009/10 3-0
2016/17 6-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC GRONINGEN - EXCELSIOR

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Martin van de Kerhof
Laatste 5 duels FC Groningen: 5 punten
Laatste 5 duels Excelsior: 5 punten

BELANGEN

FC Groningen bivakkeert in niemandsland. Voor de noorderlingen zit deelname aan de Europese play-offs er niet meer in en de ploeg van Ernest Faber is al zeker van lijfsbehoud. Excelsior heeft nog een kansje om aan te schuiven bij het 'begerenswaardige seizoenstoetje', maar dan moet de komende twee speelrondes werkelijk alles meezitten.

FEITEN

Voor de zeventiende keer nemen FC Groningen en Excelsior het in het Hoge Noorden tegen elkaar op in de Eredivisie. De thuisclub staat op negen zeges, Excelsior triomfeerde tweemaal en vijf confrontaties leverden geen winnaar op.

Sergio Padt is dit seizoen een van de lichtpuntjes bij FC Groningen. De keeper keert dit Eredivisie-seizoen 75 procent van de inzetten, waarmee hij het hoogste reddingspercentage heeft.

• Excelsior maakte deze Eredivisie-jaargang al zes treffers uit penalty's, een evenaring van het drie keer eerder behaalde clubrecord (het meest recent in 2010/11).

FC Groningen-spits Tom van Weert heeft een verleden bij Excelsior.
FC Groningen-spits Tom van Weert heeft een verleden bij Excelsior.

FC Groningen staat dit Eredivisie-seizoen op dertien remises en kan voor het eerst sinds 1989/90 minimaal veertien keer gelijkspelen op het hoogste niveau. Ernest Faber noteerde in liefst 39 procent van zijn Eredivisie-duels als hoofdtrainer van FC Groningen een gelijkspel, een hoger percentage dan al zijn voorgangers.

• Excelsior bleef deze Eredivisie-jaargang liefst tien keer ongeslagen in een uitduel (acht zeges en twee gelijke spelen). Het clubrecord dateert uit 2014/15, toen de Kralingers elf keer niet verloren in een uitduel.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Groningen - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2010/11 2-0
2011/12 2-0
2014/15 1-1
2015/16 2-0
2016/17 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

HERACLES ALMELO - FC UTRECHT

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom
Laatste 5 duels Heracles Almelo: 2 punten
Laatste 5 duels FC Utrecht: 3 punten

BELANGEN

• Alleen in mathematisch opzicht mag Heracles Almelo nog dromen van een optreden in de Europese play-offs. De club speelt tegen FC Utrecht vooral om coach John Stegeman een mooi afscheid van de eigen fans te bezorgen. De Domstedelingen zijn zeker van deelname aan de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

FEITEN

• Voor de veertiende keer speelt Heracles Almelo in het kader van de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De thuisclub sleepte tot nu toe zes zeges uit het vuur, twee keer triomfeerden de Domstedelingen en vijf keer bleef een winnaar uit.

• Geen club kreeg dit Eredivisie-seizoen zo veel schoten tegen als Heracles Almelo: 615. Alle andere teams incasseerden maximaal 567 schoten.

FC Utrecht zegevierde niet in de laatste vier Eredivisie-duels waarin het op voorsprong kwam. In die duels speelden de Domstedelingen drie keer gelijk en gingen ze eenmaal onderuit.

• Heracles Almelo kreeg deze Eredivisie-jaargang al achttien tegengoals in het laatste kwartier. Dat zijn er minimaal vier meer dan elke andere club.

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Utrecht in een 1-1 gelijkspel.
Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Utrecht in een 1-1 gelijkspel.

Geen speler werd dit Eredivisie-seizoen zo vaak getackeld als FC Utrecht-aanvaller Gyano Kerk: liefst 177 keer.

FC Utrecht won niet in zijn laatste vijf Eredivisie-duels (drie gelijke spelen en twee nederlagen). Bovendien wacht de formatie van Jean-Paul de Jong al tien competitiewedstrijden op een clean sheet.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Heracles Almelo - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-1
2013/14 1-2
2014/15 1-1
2015/16 1-1
2016/17 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC BREDA - SC HEERENVEEN

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Laatste 5 duels NAC Breda: 3 punten
Laatste 5 duels SC Heerenveen: 11 punten

BELANGEN

Door een slechte serie is NAC Breda nog altijd niet veilig. De nummer vijftien bezit maar drie punten meer dan zowel Roda JC Kerkrade als Sparta Rotterdam. Opponent SC Heerenveen bezet de zesde plaats en verdedigt - met het oog op de Europese play-offs - de komende twee speelrondes een marge van drie punten op plek negen, thans bezet door ADO Den Haag.

FEITEN

Slechts vijf keer in de Eredivisie-historie boekte NAC Breda in eigen huis een zege op SC Heerenveen. Negen keer hadden de Friezen succes en zeven ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• NAC Breda zette begin maart achtereenvolgens Feyenoord en ADO Den Haag opzij, maar in de vijf daaropvolgende duels veroverden de Brabanders slechts drie punten.

• In de afgelopen twee competitiewedstrijden zette SC Heerenveen achtereenvolgens VVV-Venlo (0-2) en ADO Den Haag (2-0) opzij. In het najaar van 2016 hadden de Friezen voor het laatst twee keer op rij gewonnen met ten minste twee goals verschil.

• NAC Breda leed deze Eredivisie-jaargang al negen nederlagen voor eigen publiek, een evenaring van het negatieve clubrecord uit de seizoenen 2004/05 en 2014/15.

Anthony Lurling diende zowel NAC Breda als SC Heerenveen.
Anthony Lurling diende zowel NAC Breda als SC Heerenveen.

• Kik Pierie kan de eerste speler aller tijden worden die in één Eredivisie-seizoen tot 31 duels komt vóór zijn achttiende verjaardag. Momenteel deelt de verdediger van SC Heerenveen het record nog met Piet Giesen (ook dertig wedstrijden vóór zijn achttiende verjaardag, maar dan in het seizoen 1962/63).

• Smaakmaker Manu García van NAC Breda staat deze Eredivisie-jaargang op liefst 113 succesvolle dribbels. De enige speler die hoger scoort op dit vlak sinds de data worden bijgehouden in 2010/11 is Oussama Assaidi met 114 succesvolle dribbels. Dat aantal bereikte de vleugelflitser zeven seizoenen geleden.

• NAC Breda - SC Heerenveen is ook een confrontatie tussen de enige veldspelers die deze competitie nog geen minuut hebben gemist: Angeliño versus Daniel Høegh.

De laatste vijf Eredivisie-edities van NAC Breda - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2010/11 0-2
2011/12 2-2
2012/13 1-2
2013/14 0-2
2014/15 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC ZWOLLE - WILLEM II

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink
Laatste 5 duels PEC Zwolle: 4 punten
Laatste 5 duels Willem II: 4 punten

BELANGEN

• Door de dramatische resultaten van na de jaarwisseling moet PEC Zwolle nog vol aan de bak om het lange tijd zeker gewaande ticket voor de play-offs om Europees voetbal veilig te stellen. De Blauwvingers staan nog achtste, maar de voorsprong op ADO Den Haag bedraagt slechts één punt. Willem II bezet de veertiende plaats en is officieus al veilig.

FEITEN

• Voor de veertiende keer reist Willem II in het kader van de Eredivisie af naar Zwolle voor een duel met PEC. De Tilburgers veroverden tot nu toe drie keer de volle buit. Zes keer moesten ze de overwinning aan PEC laten en vier ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• De PEC-balans van 2018 is werkelijk beroerd: drie overwinningen, twee gelijke spelen en liefst negen nederlagen. Alleen FC Twente pakte minder punten sinds de jaarwisseling: acht om elf.

• Dankzij de treffer van Bartholomew Ogbeche tegen Feyenoord van anderhalve week geleden heeft Willem II na zestien seizoenen weer eens twee spelers met minimaal tien Eredivisie-goals in een jaargang. Destijds waren dat Denny Landzaat en Mariano Bombarda en nu zijn dat Ogbeche en Fran Sol.

In de laatste vijf uitduels met PEC Zwolle fabriceerde Willem II slechts één treffer, via Erik Falkenburg in de jaargang 2015/16. Afgelopen seizoen scoorde ook PEC niet; het werd 0-0.

Slechts elf van de 44 punten veroverde PEC Zwolle in de tweede seizoenshelft, oftewel 25 procent. Dat komt neer op het grootste verval in de clubhistorie.

• Willem II incasseerde dit seizoen al zeventien treffers meer dan in de volledige voorbije jaargang: 61 om 44. Bij geen enkele andere club die beide seizoenen op het hoogste niveau speelde, is dit negatieve verschil zo groot.

PEC Zwolle-verdediger Kingsley Ehizibue dwong dit seizoen al vier strafschoppen af, het hoogste aantal van alle Eredivisie-spelers. Willem II is sowieso gewaarschuwd, want de Tilburgers gaven deze competitie al negen penalty’s weg; alleen PSV komt aan dat aantal.

De laatste vijf Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Willem II:

Seizoen Uitslag
2003/04 0-0
2012/13 2-0
2014/15 1-0
2015/16 4-1
2016/17 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VITESSE - FC TWENTE

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Laatste 5 duels Vitesse: 4 punten
Laatste 5 duels FC Twente: 5 punten

BELANGEN

• De belangen voor FC Twente zijn duidelijk: bij een nederlaag degraderen de Tukkers uit de Eredivisie. Zelfs een zege volstaat niet als ook Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam tot een driepunter komen. Vitesse zal het duel met FC Twente zeker niet laten lopen: de Arnhemmers hebben nog enkele puntjes nodig om deelname aan de Europese play-offs te garanderen.

FEITEN

• Voor de 33ste keer werkt Vitesse in Eredivisie-verband een thuiswedstrijd af tegen FC Twente. Met veertien zeges en elf nederlagen zijn de Arnhemmers de bovenliggende partij. Zeven keer was een gelijkspel de uitslag.

FC Twente kan derde afdalende Eredivisie-kampioen worden

Mason Mount heeft dit Eredivisie-seizoen een rechtstreeks aandeel in liefst veertien treffers (acht goals en zes assists) gehad. De Chelsea-huurling van Vitesse is daarmee de meest waardevolle tiener in deze jaargang.

• Opmerkelijk is dat Marino Pusic samen met René Hake met twee zeges de meest succesvolle FC Twente-trainer van dit seizoen is, terwijl hij slechts zes duels als eindverantwoordelijke fungeerde. Gertjan Verbeek triomfeerde in achttien competitieduels slechts eenmaal.

• FC Twente leed deze Eredivisie-jaargang al in twaalf uitwedstrijden een nederlaag, een evenaring van het negatieve clubrecord uit het seizoen 2003/04.

Assaidi bereid alles op te geven: 'Degradatie wil je niet op je conto hebben'

Anderhalve week geleden zette FC Twente in eigen huis PEC Zwolle opzij. De laatste keer dat de Tukkers twee duels op rij wonnen, dateert alweer uit begin 2017.

• Slechts eenmaal in de Eredivisie-historie finishte een club als hekkensluiter nadat het team het jaar daarvoor in het linkerrijtje was geëindigd. FC Twente probeert het lot van Sittardia in 1968 te vermijden.

• Sinds Edward Sturing werd benoemd tot interim-coach na het ontslag van Henk Fraser maakte Vitesse liefst tien doelpunten in twee duels. Dat zijn er net zoveel als in de negen wedstrijden daarvoor.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Vitesse - FC Twente:

Seizoen Uitslag
2012/13 0-0
2013/14 1-0
2014/15 2-2
2015/16 5-1
2016/17 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-VENLO - RODA JC KERKRADE

Aftrap: zondag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Laatste 5 duels VVV-Venlo: 1 punt
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade: 10 punten

BELANGEN

VVV-Venlo is zeker van een nieuw seizoen op het hoogste niveau. Voor Roda JC Kerkrade zijn er nog veel scenario's mogelijk. De Limburgers staan zestiende, met drie punten minder dan NAC Breda. De voorsprong op hekkensluiter FC Twente bedraagt slechts vier punten.

FEITEN

• VVV-Venlo werkte veertien keer eerder een Eredivisie-thuisduel af met Roda JC Kerkrade. De thuisploeg staat op drie zeges en ging zeven keer onderuit. Vier confrontaties leverden geen winnaar op.

Sinds de zege op Feyenoord op 4 februari wacht VVV-Venlo op een overwinning. De daaropvolgende elf competitieduels leverden vijf remises en zes verliesbeurten op.

• Op een fictieve ranglijst met de resultaten vanaf 1 maart bezet Roda JC Kerkrade de achtste plaats met tien punten uit zeven wedstrijden. Met welgeteld twee punten draagt VVV-Venlo de rode lantaarn op die rangschikking.

Lennart Thy raakte dit Eredivisie-seizoen al zes keer de paal of lat. Dat is één keer vaker dan alle spelers van Roda JC Kerkrade bij elkaar.

Roda JC Kerkrade veroverde liefst tien punten uit de laatste vijf competitieduels, net zoveel als in de zeventien Eredivisie-wedstrijden daarvoor.

• Simon Gustafson staat op negen Eredivisie-goals dit seizoen. De laatste Roda JC Kerkrade-speler die minimaal tien keer scoorde in een jaargang was Sanharib Malki in 2012/13 (zeventien keer).

De laatste vijf Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Roda JC Kerkrade:

Seizoen Uitslag
2007/08 3-5
2009/10 1-1
2010/11 0-4
2011/12 2-0
2012/13 2-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.