'Dit kan je Schreuder niet in zijn schoenen schuiven, ze laten hem in de steek'

Er moet dringend iets veranderen bij Ajax, wil het dit seizoen nog goedkomen. Dat stelt oud-speler Marciano Vink na het gelijkspel tegen FC Emmen (3-3). Op deze manier doorgaan, is volgens de analyticus van ESPN geen optie. Of trainer Alfred Schreuder ontslaan alles oplost, betwijfelt Vink echter.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Ajax
Ajax

Ajax morste zaterdag voor de derde keer op rij punten in de Eredivisie. De manier waarop de landskampioen de 1-3 voorsprong na rust weggaf, vond Vink ontluisterend. 'Je denkt: het kan niet erger. Maar deze tweede helft was gewoon beschamend. Ik dacht dat er met Daley Blind achterin wel wat meer voetbal zou komen, maar dat was niet het geval. Emmen verdiende dit. Die hebben een goede tweede helft gespeeld. En de spelers van Ajax moeten echt in de spiegel kijken.'

Collega-analyticus Arnold Bruggink liet beelden zien van hoe Emmen na rust keer op keer door de defensie van Ajax sneed en was verbijsterd over het gebrek aan communicatie tussen Blind en Jurriën Timber. 'Calvin Bassey krijgt van veel dingen de schuld, maar in de tweede helft speelde Blind centraal achterin. Als je ziet welke kansen Ajax na rust heeft weggegeven, er lag zoveel ruimte... Ze kwamen er achter elkaar doorheen. Er was nul communicatie, geen oriëntatie.'

Ajax-supporters in Emmen roepen om het ontslag van Schreuder.

En dat was volgens Vink niet de schuld van de trainer. 'Dit kan je Schreuder niet in zijn schoenen schuiven. Over de afgelopen periode kan je heel veel zeggen, er is heel veel gewisseld, er zijn verkeerde keuzes gemaakt, er zijn spelers op verkeerde posities gezet, maar wat we nu de tweede helft gezien hebben… Het zijn elf eilandjes die elkaar totaal niet aanvoelen. Er is irritatie, er is onvrede', zei de oud-Ajacied, die denkt dat de spelers blij zijn dat ze nu naar het WK kunnen.

Mogelijk spookte dat toernooi na rust al in de hoofden van de WK-gangers. Vink vindt dat de spelers van Ajax Schreuder in de steek hebben gelaten. 'Deze tweede helft, vind ik het echt heel erg. In de eerste helft begonnen ze dramatisch, maar herstelden ze zich. In de tweede helft was de eerste grote kans voor Emmen, daarna was het los zand. Je ziet spelers pas reageren als het te laat is, passes over tien meter gaan gewoon uit. Er heerst een bepaalde onzekerheid binnen de club, binnen het team.'

De vraag is nu wat er moet veranderen, binnen Ajax. Volgens Bruggink is Schreuder de macht over de kleedkamer kwijt. 'Dan ben je als trainer kansloos.' Ook wees de oud-PSV'er op de bestuurlijke onrust, die volgens hem doorsijpelt richting de kleedkamer. 'Het is nu zo ver dat er iets moet gebeuren', vulde Vink aan. 'Ligt het allemaal aan Schreuder? Ik denk het niet. Is dit nog te redden? Doorgaan met deze selectie in combinatie met deze trainer kan niet, het is nu zo licht ontvlambaar.'

Poll (gesloten) Is het ontslaan van Alfred Schreuder de oplossing van de crisis bij Ajax?
  • 58% Ja, Ajax moet Schreuder ontslaan (1.738 stemmen)
  • 42% Nee, zijn ontslag lost niets op (1.236 stemmen)