Ajax in crisissfeer WK-break in na blamage in Emmen

Ajax heeft voor de derde keer op rij niet gewonnen in de Eredivisie. De Amsterdammers sloten het kalenderjaar 2022 zaterdag op teleurstellende wijze af met een gelijkspel bij FC Emmen. Zo is de crisis bij Ajax voorlopig nog niet ten einde.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Ajax
Ajax

De druk stond er vol op bij Ajax voor de laatste competitiewedstrijd van 2022. Het draait allesbehalve bij de Amsterdammers, die de koppositie verspeelden en woensdag niet verder kwamen dan 2-2 tegen Vitesse. Trainer Alfred Schreuder was na dat duel de gebeten hond bij de supporters van Ajax. Hij koos tegen Emmen voor onder anderen Brian Brobbey in de basis. Daley Blind begon opnieuw op de bank.

Waar Vitesse woensdag twee keer scoorde dankzij een pijlsnelle Million Manhoef scoorde Emmen op een heel andere manier. De Oude Meerdijk ontplofte toen de thuisploeg al in de zesde minuut de score opende. Aanvoerder Jeroen Veldmate legde aan voor een vrije trap en schoot de bal op prachtige wijze in de rechterbovenhoek. Keeper Remko Pasveer was kansloos en zo kende Ajax een valse start in Emmen.

Zonder al te overtuigend te spelen, draaide Ajax de score daarna wel om. Kenneth Taylor zorgde vlak na de openingstreffer voor de gelijkmaker. De middenvelder, die behoort tot de WK-selectie van Oranje, kreeg de bal van Dusan Tadic en schoot. Doelman Mickey van der Hart grabbelde, liet de bal glippen en vervolgens over de lijn rollen. De formatie van trainer Dick Lukkien liet kort daarna een enorme kans op de 2-1 liggen. Verdediger Miguel Araujo liep bij een vrije trap van Mark Diemers helemaal vrij, maar schoot naast het doel.

Waar Emmen niet scoorde, deed Ajax dat wel. Opnieuw was het Taylor die trefzeker was, nu met een kopbal. De voorzet van Tadic was op maat en Taylor klopte Van der Hart met zijn hoofd. Steven Bergwijn tankte daarna vertrouwen door zijn eerste goal sinds 16 oktober te maken. De aanvaller won met gemak een duel van Mohamed Bouchouari en schoot overtuigend raak in de rechterbovenhoek.

In de rust werd Schreuder genoodzaakt om te wisselen. Calvin Bassey raakte in het slot van de eerste helft geblesseerd. Mede daardoor gaf de verdediger nog een grote kans weg aan Richairo Zivkovic, maar de voormalig Ajacied stuitte op Pasveer. Bassey werd bij het begin van de tweede helft vervangen door Blind, terwijl Mohamed Kudus in de ploeg kwam voor Brian Brobbey. Verrassend genoeg was het Emmen dat in de eerste helft de hoogste expected goals-waarde noteerde (0,80 - 0,44).

Ondanks de 1-3 voorsprong bij rust speelde Ajax het duel in Emmen bepaald niet eenvoudig uit. Vooral Rui Mendes kreeg kansen namens de thuisploeg. Tien minuten na rust moest Pasveer ingrijpen toen Mendes op hem afkwam en de doelman probeerde te omspelen. Even later werd de doelman van Ajax alsnog geklopt. Lucas Bernadou gaf een voorzet, Blind en Jurriën Timber grepen niet goed in en Pasveer had het nakijken op een schot van Zivkovic: 2-3.

Door de treffer van Zivkovic werd het een spannende slotfase in Emmen, waar Kudus namens Ajax de lat raakte en zo naliet om er 2-4 van te maken. Aan de andere kant kreeg Diemers een uitgelezen kans, maar de middenvelder schoof de bal voor het doel van Ajax langs. Door de ruimte die de Amsterdammers weggaven, bleef de thuisploeg mogelijkheden creëren. Een van die kansen werd Ajax fataal. In de 85ste minuut slingerde Bouchouari de bal de zestien in. Invaller Ahmed El Messaoudi miste de bal, maar dat deden de verdedigers van Ajax én keeper Pasveer ook. Zo werd het 3-3 en verspeelde Ajax opnieuw dure punten in de Eredivisie.