Dit Girona-vijftal houdt Guardiola nauwlettend in de gaten tegen Barça

Reacties

Er wordt zaterdagavond een nieuwe Catalaanse derby geboren op het hoogste Spaanse voetbalpodium, wanneer Barcelona op bezoek gaat bij promovendus Girona (20.45 uur). Deze vijf spelers van Girona zijn de reden dat Manchester City-manager Pep Guardiola direct na het duel met Crystal Palace naar huis snelt en aan de buis gekluisterd zit.

Dit Girona-vijftal houdt Guardiola nauwlettend in de gaten tegen Barça

Voor Girona wacht zaterdag het grootste duel tot nu toe in zijn 77-jarige clubhistorie. Dan komt namelijk de grote Catalaanse broer op visite. Girona ligt een uur rijden ten noorden van Barcelona en was voor dit seizoen voornamelijk bekend doordat verschillende scenes uit de populaire serie Game of Thrones er werden opgenomen. Deze jaargang heeft de club op voetbalgebied ook iets om trots op te zijn.

Het was al overduidelijk, maar afgelopen maand werd officieel bekend dat Girona onderdeel is van de City Football Group. De reden dat Manchester City investeert in Girona heeft een duidelijke link met de frustraties van Guardiola over de manier van opleiden in Engeland. De Spaanse club moet voor The Citizens de brug vormen tussen het tweede elftal en de hoofdmacht. Spelers die nog niet rijp zijn voor een volgepakt Etihad Stadium kunnen ervaring op doen in de Primera División.

Beloftenploegen mogen in Engeland niet deelnemen aan profvoetbal, waardoor ze wedstrijden tegen hun leeftijdsgenoten spelen. City Onder-23 vecht duels uit met de jonge ploegen van Liverpool, Arsenal, Chelsea en ga zo maar verder. In Spanje is het voor beloftenploegen wel mogelijk om tot het profvoetbal door te dringen, zo worden de talenten van Barcelona wekelijks getest tegen volwassen mannen van clubs als Osasuna, Real Zaragoza en Granada. Zelfs Lionel Messi deed bij Barcelona B het voorwerk voordat hij uiteindelijk Camp Nou en de wereld veroverde.

Dat in Engeland de stap van de beloften naar het eerste elftal te groot is, blijft een enorm knelpunt voor Guardiola. 'De reservecompetitie voor jonge spelers is niet goed genoeg', verklaarde de Spaanse manager. 'De reserveteams van Barcelona en Real Madrid spelen voor 40.000 tot 45.000 man, hier zijn meestal amper toeschouwers aanwezig. Het is simpelweg niet zwaar genoeg, waardoor het moeilijk is voor Engelse spelers om daadwerkelijk de stap te maken. Ik denk dat dit een serieus probleem is voor het Engelse voetbal.'

De thuisbasis van Girona, Estadi Montilivi.
De thuisbasis van Girona, Estadi Montilivi.

Voor beide clubs is het een win-winsituatie. Girona krijgt talenten vanuit Engeland en maakte bijvoorbeeld deze voorbereiding gebruik van de trainingsfaciliteiten van City tijdens hun tour door Engeland. Bovendien zien de fans dit seizoen dus Barcelona en Real Madrid in actie in plaats van Barcelona B en Real Madrid Castilla. Het is niet geheel toevallig dat ook Girona Football Group aandelen heeft van de club en deze partij onder leiding staat van Pere Guardiola, een zaakwaarnemer en tevens de jongere broer van Pep. Het is natuurlijk niets nieuws, want in Nederland worden ook verschillende City-talenten gestald bij NAC Breda en weten Chelsea-huurlingen de weg naar Arnhem ook blindelings te vinden.

Zaterdagavond komen Messi en co dus op visite in Estadi Montilivi. Girona heeft na vijf duels vijf punten verzameld. Daartegenover staat dat Barcelona in bloedvorm is en tot dusver nog de volle score heeft behaald. Bovendien staat er geen maat op Messi, de kleine Argentijn vond in de eerste vijf duels al negen keer het net.

De City-talenten
Guardiola komt zaterdagmiddag (16.00 uur) met Manchester City in actie tegen hekkensluiter Crystal Palace. Na het duel zal de Spaanse tacticus direct in zijn auto stappen en thuis op de bank eens goed gaan zitten voor het duel Girona - Barcelona. Naast het feit dat Guardiola zijn vingers zal aflikken bij de acties van Messi zal hij ook de City-huurlingen aan de overzijde nauwlettend in de gaten houden. Dit zijn de vijf City-talenten in dienst bij Girona:
 
Douglas Luiz
Douglas Luiz is een negentienjarige Braziliaanse middenvelder, die deze zomer voor twaalf miljoen euro overkwam van Vasco da Gama naar Manchester en direct werd doorverwezen naar Girona. Tot dusver moet de jeugdinternational het doen met invalbeurten in de Spaanse competitie.

Het Braziliaanse talent Douglas Luiz.
Het Braziliaanse talent Douglas Luiz.

Marlos Moreno
De 21-jarige Colombiaanse linksbuiten kwam in de zomer van 2016 over uit zijn geboorteland van de club Atlético Nacional. City verhuurde de aanvaller direct aan Deportivo La Coruña, maar mede door blessures werd dit een weinig succesvol verblijf. Tot dusver heeft de Colombiaans international ook nog niet zijn Girona-debuut gemaakt.

Marlos Moreno in actie namens Girona in de voorbereiding.
Marlos Moreno in actie namens Girona in de voorbereiding.

Olarenwaju Kayode
Tobi Olarenwaju Ayobami Kayode (hoofdbeeld), roepnaam Larry, kwam deze zomer voor vier miljoen euro over van Austria Wien naar Manchester City. De 24-jarige Nigeriaanse spits werd ook direct doorgestuurd naar Spanje, waar hij tot dusver in ieder duel in actie kwam. Zijn eerste La Liga-treffer laat nog op zich wachten.

Olarenwaju Kayode viert een treffer namens Austria Wien tegen AS Roma.
Olarenwaju Kayode viert een treffer namens Austria Wien tegen AS Roma.

Pablo Maffeo
Voor Pablo Maffeo is het zaterdagavond helemaal een bijzonder affiche. De in Barcelona geboren rechtsback begon bij Espanyol, maar werd twee jaar geleden naar Manchester gehaald. De vleugelverdediger is voor het publiek in het Estadi Montilivi geen onbekende, want het is alweer zijn derde verhuurperiode bij de Catalaanse club. Dit seizoen kwam hij vier van de vijf duels in actie bij Girona.

Pablo Maffeo vecht een duel uit met Leroy Sané tijdens een oefenduel met Manchester City.
Pablo Maffeo vecht een duel uit met Leroy Sané tijdens een oefenduel met Manchester City.

Aleix García
Aleix García is een Spaans jeugdinternational, die in 2015 voor vier miljoen euro Villarreal verruilde voor Manchester City. De middenvelder maakte zelfs al zijn City-debuut onder manager Manuel Pellegrini. Afgelopen weekend beleefde hij zijn Girona-vuurdoop in het duel met Sevilla.

Aleix García in duel met Raheem Sterling.
Aleix García in duel met Raheem Sterling.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.