Deschamps tempert verwachtingen vooraf, Löw twijfelt

Reacties

Er is één vraag die Duitsland in aanloop naar de kwartfinale van vrijdag in zijn greep hield: op welke positie gaat Philipp Lahm spelen? Frankrijk maakt zich niet zo druk. Bondscoach Didier Deschamps manoeuvreerde zijn selectie zelfs in de underdogpositie. 'Wij zijn al blij dat we in de kwartfinale staan.'

Deschamps tempert verwachtingen vooraf, Löw twijfelt

Joachim Löw moest zich de afgelopen dagen buigen over een bijzonder lastig vraagstuk. Waar zet hij Philipp Lahm? De aanvoerder speelde het afgelopen seizoen bij Bayern München onder Pep Guardiola als verdedigende middenvelder, net als in de wedstrijd tegen Algerije, maar behoort ook als rechtsback tot de betere spelers op deze wereld.

Libero
De bondscoach wilde niets kwijt over de elf namen en de bijbehorende posities voor de kwartfinale. De training van donderdag was besloten (tot het laatste kwartier), dus ook daar waren geen aanknopingspunten te vinden. Maar mocht hij niet kunnen kiezen dan heeft Löw altijd nog Manuel Neuer achter de hand. De doelman liet in het duel met Algerije zien ook prima als libero te functioneren. Hij kwam meerdere keren (ver) uit zijn doel en verijdelde daarmee vele aanvallen van de Noord-Afrikanen.

Neuers Franse collega Hugo Lloris prees hem voor zijn goede optreden. 'Neuer is een van de meest complete keepers van de wereld. Als je eigen team zo ver van het doel afspeelt, moet je in staat zijn om mee te schuiven. Dat deed hij ontzettend goed.'

Griep
Löw had vrijdagochtend wel een zorg minder. De griepepidemie die de selectie van Duitsland leek te teisteren, blijkt mee te vallen. De zeven spelers die gezondheidsklachten hadden, zijn allemaal inzetbaar. Bondscoach Joachim Löw kan alleen niet over Shkodran Mustafi beschikken. Hij liep in de wedstrijd tegen Algerije (2-1 winst na verlenging) een scheurtje in zijn hamstring op.

Ook Frankrijk had het lastig in de achtste finale tegen Nigeria. Zo'n tien minuten voor tijd kopte Paul Pogba de Fransen naar een 1-0 voorsprong, in blessuretijd verdubbelde de Nigeriaan Joseph Yobo de score met een eigen doelpunt. Bondscoach Didier Deschamps heeft daarom ook niet al te hoge verwachtingen van zijn team, zo wilde hij doen geloven.

Bladzijde
'Wij zijn al blij dat we in de kwartfinale staan', probeert de trainer de druk alvast wat weg te nemen. Doelman Lloris vulde hem aan: 'Wij voegen vanavond een nieuwe pagina toe aan de geschiedenis van het Franse elftal en we hopen dat dat een mooie bladzijde wordt.'

De laatste keer dat beide landen elkaar troffen op een wereldkampioenschap, zegevierde (West-)Duitsland in de halve finale van het WK van 1986. Van de in totaal vijfentwintig ontmoetingen wonnen de Fransen er echter elf, Duitsland acht en kwam er zes keer geen winnaar. In de drie WK-duels werden de punten eerlijk verdeeld: beide landen wonnen een keer en speelden de derde keer gelijk.

De wedstrijd Frankrijk - Duitsland staat vanavond (18.00 uur aanvang) in Estádio Maracanã onder leiding van Nestor Pitana. De Argentijnse leidsman floot eerder dit WK de groepsduels Rusland - Zuid-Korea, Verenigde Staten - Portugal en Honduras - Zwitserland.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.