Derijck en Mühren veroveren Belgische beker na intense finale

Na een intense bekerfinale tegen KV Oostende (3-3) heeft Zulte Waregem de Belgische beker gewonnen. Na een strafschoppenserie, waarin onder anderen Timothy Derijck en Robert Mühren raak schoten, mocht de nummer drie van de Belgische competitie de Croky Cup omhoog houden.

Meteen na het eerste fluitsignaal barstte de strijd hevig los in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Het vooruitzicht op een mogelijke bekerwinst, met daarbij directe kwalificatie voor de Europa League, zorgde ervoor dat beide ploegen voor iedere meter vochten. Na negentien minuten opende Oostende de score. Landry Dimata stormde richting het doel van Zulte Waregem en werkte de bal via de binnenkant van de paal tegen het net.

Met de voorsprong stevende Oostende af op de eerste bekerwinst in de clubhistorie, maar Zulte Waregem, dat in 2006 een finale won en er in 2014 één verloor, werkte niet aan dat feestje mee. Nog geen vijf minuten na de openingsgoal was het Derijck die de gelijkmaker maakte. Nadat de bal uit een vrije trap van Brian Hamalainen via de paal terugkaatste in het veld, schoof de oud-speler van onder meer Feyenoord, ADO en PSV hem in een leeg doel. Na deze 1-1 van Zulte Waregem, waar de van AZ overgekomen Mühren op de bank begon, bleef de stand tot het rustsignaal in balans.

Na de onderbreking was het opnieuw Dimate die zijn naam als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier liet zetten. De negentienjarige aanvaller maakte een voorzet van Adam Marusic vanaf links op prachtige wijze af. Met een hakbal achter het standbeen mikte hij de bal in de verre hoek. Maar opnieuw kon Oostende de voorsprong niet vasthouden. Tien minuten na de 2-1 profiteerde Sander Coopman namens Zulte Waregem van een slappe kopbal van Marusic door de bal op te pikken en in het doel te schieten: 2-2.

In de zoektocht naar de bevrijdende treffer kwam Mühren in het veld voor Zulte Waregem, maar de Nederlandse aanvaller kon de gelijke stand niet veranderen, waardoor een verlenging uitkomst moest bieden. Tien minuten voor het einde van die verlenging leek Babacar Gueye dan eindelijk het beslissende doelpunt te maken door een voorzet van Hamalainen feilloos binnen te koppen. Maar het bleek niet genoeg, want ook Oostende scoorde nog een keer. Musona benutte een strafschop na een handsbal van Waregem-verdediger Henrik Dalsgaard en zette de stand op 3-3.

En dus werd de Belgische bekerfinale met een strafschoppenserie tot het maximale gerekt. Daarin schoot iedereen van Zulte Waregem, onder wie Derijck en Mühren, raak. Oostende miste twee keer, waarna Hamalainen uiteindelijk de beslissing bracht en Zulte Waregem de tweede bekerwinst in de clubgeschiedenis bezorgde.