Denemarken wint in spektakelstuk van Kameroen

Denemarken heeft zijn eerste drie punten binnen. De ploeg van bondscoach Morten Olsen ontdeed zich in een boeiend duel van Kameroen: 2-1.

De openingsfase van de spetterende eerste helft was ontegenzeggelijk voor Kameroen, dat de Denen vanaf de eerste seconde op eigen helft vastzette. Na enkele minuten dwong Samuel Eto'o de Deense doelman Thomas Sörensen al tot een redding.

Ondanks het sterke spel van de Afrikanen was het gek genoeg Denemarken dat Kameroen na tien minuten de helpende hand toestak. Centrale verdediger Christian Poulsen schoof de bal zomaar in de voeten van Achille Emana. Deze zette Pierre Wébo aan het werk, de vleugelspeler bedacht zich geen moment en stelde met een prima voorzet Samuel Eto'o in staat zijn eerste treffer van het toernooi te maken.

De ploeg van de Franse bondscoach Paul Le Guen leek ontketend en was met een schot van Emana dichtbij verdubbeling van de voorsprong. Vanuit het niets kwamen de Denen na een goed halfuur spelen echter op gelijke hoogte. Verdediger Simon Kjaer verzond een prachtige lange pass op de pijlsnelle Dennis Rommedahl, de Ajacied trok de bal voor en bood zo Nicklas Bendtner een niet te missen kans: 1-1.

In het vervolg ontspon zich een fantastisch voetbalgevecht met grote kansen over en weer. De Denen kregen de eerste kans op een voorsprong. Opnieuw stond Rommedahl met een prima actie aan de basis, maar de inzet van Tomasson werd door Sébastien Bassong van de lijn gehaald.

Een minuut later trof Eto'o de paal en vond Achille Emana doelman Sörensen op zijn weg. Het was het sluitstuk van een enerverend eerste deel, dat bol stond van de spanning. De tweede helft kwam stroef op gang, maar na een minuut of tien ging het tempo opnieuw omhoog en kreeg de wedstrijd het open karakter van de eerste helft terug. De beste kansen waren voor Kameroen, maar met name Wébo faalde een aantal keer opzichtig in de afwerking.

Net als in de eerste helft kwam het Deense doelpunt uit de lucht vallen, maar dat deed niets af aan de schoonheid van de treffer. Dennis Rommedahl trok een kwartier na rust vanaf rechts met de bal aan de voet naar binnen en verschalkte doelman Souleymanou Hamidou met een geplaatst schot in de lange hoek: 1-2.

De klap kwam hard aan voor de Kameroeners, maar de mannen van Le Guen weigerden zich bij een nederlaag neer te leggen. De ploeg knokte voor wat zij waard was en kwam met schoten van respectievelijk Emana, Eto'o en Alexander Song en kopballen van Mohammadou Idrissou dichtbij de gelijkmaker. Denemarken op zijn beurt bleef gevaarlijk in de tegenstoot.

Ondanks hachelijke situaties voor beide doelen werd aan de stand niets meer gewijzigd, ook de drie minuten blessuretijd brachten geen verandering. Zo leverde de wedstrijd, die evengoed in 6-6 had kunnen eindigen, met Denemarken een winnaar op.