Denemarken geeft aan de hand van Dolberg overtuigend signaal af

Denemarken heeft zaterdagavond als eerste land de kwartfinale van het EK bereikt. Grote man aan Deense zijde was Kasper Dolberg, die met twee doelpunten het vonnis velde over Wales.

Wales
Wales
0 - 4
Denemarken
Denemarken

De ploeg met sterspeler Gareth Bale bracht bijzonder weinig in de Johan Cruijff Arena, waar zaterdagavond de vierde en laatste EK-wedstrijd werd gespeeld. Het was Bale die de Denen waarschuwde vroeg in de wedstrijd, maar zijn harde schot van afstand ging rakelings naast.

Daarna nam Denemarken het heft in handen, onder aanvoering van Dolberg. De ex-spits van Ajax voelde zich overduidelijk thuis in de Johan Cruijff Arena. Tegen Finland en België bleef Dolberg nog de hele wedstrijd op de bank, maar hij liet zich op het juiste moment zien aan bondscoach Kasper Hjulmand. Zijn 0-1 in de 27ste minuut was van grote schoonheid. Met een harde knal van net buiten het strafschopgebied vond hij de rechterhoek.

De 0-2 vlak na rust kreeg Dolberg letterlijk en figuurlijk in de schoot geworpen. De ingevallen Neco Williams verwerkte de bal uit een voorzet op dramatische wijze en speelde Dolberg zo in de voeten. De spits aarzelde niet en schoot hard raak van dichtbij.

Door de coronaprotocollen was het voor fans niet makkelijk om af te reizen naar Nederland, toch vonden behoorlijk wat Deense fans hun weg naar Amsterdam.

Daarmee was het verzet van Wales gebroken. De halve finalist van vijf jaar geleden bracht bijzonder weinig tegen Denemarken en kon er ook geen slotoffensief uitpersen. Het was juist Denemarken dat nog kansen kreeg. Nadat Martin Braithwaite de paal had geraakt, maakte Joakim Maehle enkele minuten later alsnog de 0-3.

Wales sloot het toernooi af met tien man op het veld, invaller Harry Wilson schopte zonder bij de bal te kunnen doelpuntenmaker Maehle onderuit en scheidsrechter Daniel Siebert was onverbiddelijk: rood. Erger leed werd Wales daarna niet bespaard. De 0-4 van Braithwaite leek eerst te worden afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR zag de spits van Barcelona toch op één lijn staan.

Denemarken gaat door de ruime overwinning naar de kwartfinale van het EK en daardoor is er ook duidelijkheid voor Oranje. Mocht het Nederlands elftal zondag winnen van Tsjechië, zijn de Denen de tegenstander in de volgende ronde. Die kwartfinale wordt op 3 juli afgewerkt in Baku, Azerbeidzjan.